Στα bonsai η μεταφύτευση δεν μπορεί να γίνεται οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Για τη μεγάλη πλειονότητα των ειδών υπάρχει μόνο μια μικρή περίοδος του έτους κατά τη διάρκεια της άνοιξης που οι ρίζες μπορούν να διαταραχθούν και να κλαδευτούν με μειωμένο ρίσκο ή κίνδυνο για την υγεία του δέντρου. Αν και υπάρχουν είδη δέντρων που μπορούν να μεταφυτευθούν και σε άλλες περιόδους μέσα στο έτος, ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να περιγράψει και να επισημάνει την καλύτερη στιγμή για μεταφύτευση των τυπικών και συνηθισμένων φυλλοβόλων bonsai ή prebonsai κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

  Είναι γνωστό και αναφέρεται πολύ συχνά ότι τα bonsai πρέπει να μεταφυτεύονται “όταν οι οφθαλμοί αρχίζουν να επεκτείνονται”, αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό και κυρίως πότε συμβαίνει;

  0

  Δεν είναι δυνατό να ορίσουμε ακριβείς ημερομηνίες για μεταφύτευση στο ημερολόγιό μας. Διαφορετικά είδη και ποικιλίες δέντρων απαιτούν η μεταφύτευσή τους να γίνεται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μέσα στην άνοιξη και ακόμη και διάφορα δέντρα του ίδιου είδους μπορεί να είναι έτοιμα για μεταφύτευση με μια μικρή χρονική διαφοροποίηση, ακόμη και αυτά που μεγαλώνουν σε ίδιες κλιματικές συνθήκες.

  Οι διαφορές στο κλίμα μπορούν να επηρεάσουν δραματικά τον ακριβή χρόνο της μεταφύτευσης. Παρ΄όλα αυτά, όλα τα είδη δέντρων ακολουθούν την ίδια σειρά σταδιακής ανάπτυξης των νέων οφθαλμών την άνοιξη και το γεγονός αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για να καθορίσουμε τον ακριβή χρόνο μεταφύτευσης κάθε δέντρου bonsai.

 

Γιατί μεταφύτευση την άνοιξη;

  Καθώς οι θερμοκρασίες σταδιακά ανεβαίνουν στις αρχές της άνοιξης, οι ρίζες αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται πιο ενεργές. Τα αποθέματα ενέργειας του δέντρου που έχουν αποθηκευθεί κατά την διάρκεια του χειμώνα στις ρίζες αρχίζουν να μετακινούνται προς τα πάνω. Καθώς το κάνουν αυτό, οι λανθάνοντες (ανενεργοί) οφθαλμοί στα κλαδιά (που έχουν σχηματιστεί το προηγούμενο καλοκαίρι και φθινόπωρο) αρχίζουν να φουσκώνουν και να παίρνουν όγκο.

  Αυτό είναι το σημάδι ότι το δέντρο αρχίζει πλέον να ξυπνά από τον χειμερινό λήθαργο. Καθώς η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος συνεχίζει να ανεβαίνει κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, περισσότερη από την αποθηκευμένη ενέργεια του δέντρου μετακινείται από τις ρίζες προς τα ανώτερα τμήματα του δέντρου προκειμένου να το προετοιμάσει για την επερχόμενη έκρηξη νέας ανάπτυξης με την οποία το δέντρο αποκτά το νέο του φύλλωμα. Στο σημείο αυτό οι ρίζες παύουν να είναι αποθήκες ενέργειας και η πρωταρχική τους λειτουργία από εδώ και στο εξής είναι να τροφοδοτούν τα πρόσφατα ανοιγμένα  φύλλα με υγρασία από το έδαφος.

   Τη διαδικασία αυτή μπορούμε να την παρακολουθήσουμε από την αρχή έως το τελείωμά της παρατηρώντας τα στάδια της ανάπτυξης των οφθαλμών που είναι ορατοί στα κλαδιά του δέντρου bonsai.

  Αυτή η διαδικασία μπορεί να χωριστεί σε 4 επιμέρους διακριτά στάδια.

 

Tα  4 στάδια των ανοιξιάτικων οφθαλμών