ΦΙΛΥΡΑ – ΦΛΑΜΟΥΡΙΑ / TILIA / LIME

limebonsai7

   Οι Φιλύρες αποτελούν ένα είδος που περιλαμβάνει περίπου 30 φυλλοβόλα είδη. Αναπτύσσονται σε βόρεια εύκρατα κλίματα, σε δασώδεις περιοχές στην Ευρώπη, την Ασία και την Βόρεια Αμερική. Ο ακριβής αριθμός ειδών δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς πολλά ή και τα περισσότερα από αυτά υβριδοποιούνται εύκολα, τόσο στη φύση όσο και μέσω της ανθρώπινης παρέμβασης.

limebonsai1

Στα Ελληνικά αναφέρεται, εκτός της ονομασίας Φιλύρα, και ως Φλαμουριά, Φλαμούρι, Λίπα. Η επίσημη Λατινική βοτανολογική της ονομασία είναι Tilia, ενώ η κοινή διεθνής ονομασία της είναι Lime ( δεν έχει σχέση με το εσπεριδοειδές Lime).

Oι Φιλύρες είναι μεγάλα φυλλοβόλα δέντραπου συνήθως φτάνουν τα 20 με 40 μέτρα σε ύψος, με πλάγια-καρδιόσχημα φύλλα. Τα φύλλα είναι εναλλασσόμενα, απλά, δίσειρα, συνήθως καρδιοειδή, οδοντωτά. Τα άνθη είναι αρρενοθήλεα, ωχρόλευκα, ακτινόμορφα, 5μερή, με πολυάριθμους στήμονες, εύοσμα. Ο καρπός είναι κάρυο με δύο σπέρματα.

tiliabonsai3

Ο κορμός τους έχει ομαλό, ασημί - γκρί φλοιό που με τα χρόνια αποκτά σχισμές. Ο ανθεκτικός κορμός της Φιλύρας στέκει σαν πυλώνας και τα κλαδιά υποδιαιρούνται σε πολυάριθμες διακλαδώσεις.

tiliabonsai2

Οι Φιλύρες συνιστώνται ως καλλωπιστικά δέντρα, όταν είναι επιθυμητή παχιά φυλλωσιά και καλή σκιά. Το δέντρο παράγει αρωματικά και πλούσια σε νέκταρ λουλούδια τα οποία έχουν φαρμακευτικές  ιδιότητες.

Είναι πολύ σημαντικά φυτά για τους μελισσοκόμους, που παράγουν ένα πολύ χλωμό, αλλά γευστικό μέλι.

Τα λουλούδια χρησιμοποιούνται επίσης για την παρασκευή αφεψήματος γνωστού ως "τίλιο" και βάμματα.

Αυτή η χρήση είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ευρώπη, αλλά και στη Βόρεια Αμερική.

Tα πιο συνηθισμένα είδη της ελληνικής χλωρίδας είναι τα εξής:

Φιλύρα η κοινή (Tilia europaea)
Φιλύρα  η αργυρόφυλλος (Tilia alba)
Φιλύρα η καρδιόφυλλος (Tilia cordata)
Φιλύρα η πλατύφυλλος (Tilia platyphyllos).


Το είδος που χρησιμοποιείται περισσότερο για bonsai είναι η καρδιόφυλλος Φλαμουριά (Tilia cordata), αλλά θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν και άλλα είδη με μικρά φύλλα, όπως η κοινή Φιλύρα (Tilia europaea).

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΩΣ BONSAI

 

limebonsai4

Ο Ιβίσκος είναι ένα διαδεδομένο είδος στην χώρα μας, το οποίο χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό σε κήπους και δρόμους λόγω της πλούσιας ανθοφορίας του. Είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και εύκολο στην αναπαραγωγή του.

3

Ως bonsai είναι εύκολος στην καλλιέργεια και στη διαμόρφωσή του και δεν απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς και εξειδικευμένη φροντίδα. Λόγω του μεγέθους των φύλλων και των ανθέων ο Ιβίσκος τείνει να δείχνει καλύτερος ως μεγάλο bonsai. Μεγαλώνει γρήγορα και η δημιουργία ενός παχύ κορμού είναι εύκολη αν τον φυτέψουμε σε ένα μεγάλο δοχείο ή στο χώμα. Επειδή είναι εύκολο να αναπτυχθεί πρέπει να προσέξουμε κατά την απόκτησή του το χρώμα και το μέγεθος του άνθους, καθώς είναι το μόνο πράγμα στο δένδρο που δεν θα μπορούμε να αλλάξουμε. Υπάρχουν επίσης, ποικιλίες «νάνοι» στα φυτώρια, οι οποίες μπορεί να είναι περισσότερο προσαρμόσιμες για bonsai. Ιδιαίτερα κατάλληλα ως είδη για bonsai είναι δύο.

1

  1. Ο Ιβίσκος ο Συριακός (Hibiscus Syriacus, Rose of Sharon ή Purple Hibiscus). Aυτή η ποικιλία είναι ιδιαίτερα ανθεκτική τον χειμώνα σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Τα άνθη του είναι πάντα αποχρώσεις του μωβ, από της ανοικτής λεβάντας έως και του σκούρου μωβ.
  2. Ο κινεζικός ιβίσκος (ΗibiscusSinensis, ChineseHibiscus) είναι η ποικιλία που βλέπουμε συχνά στο αυτί μιας κοπέλας από την Πολυνησία. Τον χειμώνα αντέχει σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, αλλά μπορεί να γίνει ημιφυλλοβόλος ή πλήρως φυλλοβόλος, εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Ο Κινεζικός ιβίσκος έχει υβριδοποιηθεί εκτενώς και τα άνθη του έχουν μια ευρεία ποικιλία χρωμάτων ή και συνδυασμών αυτών.

ΣΗΜΥΔΑ (BIRCH / BETULA)

betula

 

Οι σημύδες αποτελούν ένα γένος φυλλοβόλων δέντρων και θάμνων με 60 περίπου είδη και εξαπλώνονται σχεδόν σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Είναι από τα πιο σκληρά και ανθεκτικά είδη φυλλοβόλων δέντρων και γενικά είναι από τα είδη που εγκαθίστανται αυτά πρώτα στις παρυφές των δασών.

1

Τα φύλλα τους είναι εναλλασσόμενα, οδοντωτά, συνήθως ωοειδή με χρώμα μεσαίο έως σκούρο πράσινο και εμφανίζονται λίγο μετά την ανθοφορία τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Το φθινόπωρο το χρώμα τους ποικίλει από ανοικτό κίτρινο έως πορτοκαλί.

Οι σημύδες προτιμούνται συνήθως για bonsai για τον όμορφο ανοιχτόχρωμο φλοιό στον κορμό και τα κλαδιά τους, αν και στα πρώτα ανώριμα στάδια τους τείνουν να έχουν λαμπερό καφέ κορμό. Σε ένα bonsai pot μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια καλλιέργειας πριν αποκτήσουν αυτόν τον γνωστό ασημί - λευκό φλοιό τους. Για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία προτείνεται οι σημύδες να μεγαλώνουν πρώτα στο έδαφος, όπου αποκτούν το επιθυμητό ανοικτό χρώμα πιο γρήγορα. Ο κορμός πρέπει να εκτίθεται στο άμεσο ηλιακό φώς, καθώς δέντρα που βρίσκονται στην σκιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αλλάξουν χρώμα.

2

Δύο είναι τα κυριότερα είδη σημύδας που αναπτύσσουν με τα χρόνια αυτό τον ελκυστικό ανοιχτόχρωμο κορμό, η ασημένια σημύδα (Betula Pendula ή Silver Birch) και η χνουδωτή σημύδα (Betula Pubescens ή Downy Birch). Αυτά τα δύο είδη μαζί με μια νάνα ποικιλία σημύδας που ονομάζεται Betula Nana ή Arctic Birch είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα είδη για bonsai.

3

Οι σημύδες έχουν μια (πολύ δικαιολογημένη) κακή φήμη για ανεξήγητο μαρασμό – νέκρωση κλαδιών ή τμημάτων του κορμού. Αυτό το γεγονός μπορεί να καταστρέψει την εικόνα ενός πολύ καλά σχεδιασμένου δέντρου . Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, το δέντρο πρέπει να σχεδιάζεται με πολλά κλαδιά, ώστε η απώλεια κάποιου να μην επηρεάζει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Για τον ίδιο λόγο το κλάδεμα διαμόρφωσης πρέπει να γίνεται μαζί με το κλάδεμα συντήρησης κατά την διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης, από τις αρχές της άνοιξης έως τον Αύγουστο. Το κλάδεμα για διαμόρφωση σε μεγάλα κλαδιά ή τμήματα του κορμού από το τέλος καλοκαιριού έως το τέλος του χειμώνα ενθαρρύνει την ανάπτυξη βλαστών από τη βάση του δέντρου και το νέκρωμα κλαδιών στα πιο ψηλά σημεία.

4

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο δραστικό κλάδεμα των κορμών, γιατί σημεία του κορμού που δεν υποστηρίζουν απευθείας με κίνηση χυμών και θρεπτικών ουσιών κλαδιά ή περιοχές με ανάπτυξη γενικότερα, έχουν την τάση να μαραζώνουν.

Οδηγίες για καλλιέργεια σημύδας ως bonsai

5

Τοποθέτηση

Τοποθετήστε την σημύδα στον ήλιο. Είναι πολύ σημαντικό για τα δέντρα αυτά να λαμβάνουν άπλετο ηλιακό φώς και σιγουρέψτε ότι περιστρέφονται περιοδικά, ώστε ο ήλιος να βλέπει όλες τις περιοχές τους. Παρέχετε κάποια προστασία για κρύο σε θερμοκρασίες κάτω από -7 βαθμούς Κελσίου, ώστε να αποφευχθεί νέκρωση κλαδιών.

 6

Λίπανση

Για να συγκρατηθεί η άναρχη και δυνατή ανοιξιάτικη ανάπτυξη που παρουσιάζουν οι σημύδες, μη λιπαίνετε για 3-4 εβδομάδες από το ξεκίνημα της ανάπτυξης, εκτός αν χρειάζεται να παχύνουν κορμός και κλαδιά που βρίσκονται ακόμη σε στάδιο εκπαίδευσης. Στη συνέχεια ακολουθείστε κανονικό και ισορροπημένο πρόγραμμα λίπανσης.

7

Μεταφύτευση

Κάθε 2-3 χρόνια την άνοιξη, καθώς φουσκώνουν οι οφθαλμοί. Χρησιμοποιήστε ένα μείγμα υποστρώματος με πολύ καλή δυνατότητα αποστράγγισης. Πρέπει να αποφεύγεται το κλάδεμα ριζών πολύ νωρίς την άνοιξη. Είναι καλύτερα αυτή η ενέργεια να γίνεται λίγο αργότερα κατά την περίοδο που φουσκώνουν οι οφθαλμοί και ελάχιστα πριν ανοίξουν τα νέα φύλλα.

Κλάδεμα

Κάνουμε κορφολόγημα στους νέους βλαστούς αφήνοντας 2-3 φύλλα μετά την πρώτη έκρηξη ανάπτυξης την άνοιξη. Βαρύ κλάδεμα μπορεί να γίνει αφού η πρώτη ανάπτυξη εμφανισθεί την άνοιξη, αλλά πρέπει να σφραγισθούν καλά οι τομές με πάστα κλαδέματος, γιατί οι σημύδες αιμορραγούν πολύ και υπάρχει κίνδυνος να νεκρώσουν γύρω από τα μεγάλα σημεία τομής. Πρέπει να αποφεύγεται το βαρύ κλάδεμα όταν το δέντρο δεν είναι σε φάση ενεργού ανάπτυξης για μείωση του παραπάνω κινδύνου. Πλήρης ή μερική αποφύλλωση μπορεί να γίνει σε δυνατές και υγιείς σημύδες κάθε δεύτερο ή τρίτο καλοκαίρι.

 8

Πολλαπλασιασμός – Συλλογή

Πολλαπλασιασμός γίνεται με μαλακά (πράσινα) μοσχεύματα στις αρχές καλοκαιριού.

Για καλύτερα αποτελέσματα η συλλογή από την φύση γίνεται την άνοιξη, ακριβώς πριν ή κατά τη στιγμή που τα πρώτα φύλλα γίνονται εμφανή. Καλύτερα τα δείγματα συλλογής να μη χρειάζονται βαρύ κλάδεμα στον κορμό.

Κατάλληλοι Ρυθμοί

Όρθιος κανονικός ή μη κανονικός ρυθμός με έναν ή πολλαπλούς κορμούς και σε όλα τα μεγέθη.

Πηγές

Bonsai4me

Bonsaibasho

 4

Πρόκειται για ένα γένος που αποτελείται από 7 μόνοικα είδη, αειθαλή και κωνοφόρα δέντρα, τα οποία είναι ιθαγενή της Βόρειας Αμερικής, της νότιας Ασίας και της Ιαπωνίας. Είναι πολύ δημοφιλή διακοσμητικά φυτά και γι’ αυτό τον λόγο προσφέρονται σε διάφορες ποικιλίες. Χαρακτηρίζονται από επίπεδα επικαλυπτόμενα φύλλα, μήκους 1 έως 5 χιλιοστών.

Ιδιαίτερα το είδος Chamaecyparis False Cypress Bonsai (Χαμαικυπάρισσο) είναι πολύ δημοφιλές για μπονσάι, αν και θεωρείται δύσκολο να διατηρηθεί η εμφάνισή του και το αρχικό σχήμα του μεγαλώνοντας. Είναι σημαντικό όταν πρέπει να γίνει κλάδεμα του δέντρου να συνυπολογιστούν τα υπάρχοντα κλαδιά του και να ληφθεί υπόψη ότι το δέντρο μεγαλώνει μόνο από τα πράσινα μέρη που βγάζουν οφθαλμούς και όχι από τα καφέ, που πλέον έχουν μετατραπεί σε ξύλο.

Από τα γνωστότερα είδη για μπονσάι είναι το Chamaecyparis obtusa/ Hinoki Cypress και το Chamaecyparis pisifera/ Sawara Cypress.

 

Chamaecyparis obtusa/ Hinoki Cypress

Πρόκειται για ένα φαρδύ δέντρο, με κωνικό περίπου σχήμα και μαλακό κορμό, που μπορεί να αποκτήσει εύκολα κορμό σε σχήμα «S». Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα, όπως έχει παρατηρηθεί στα γηγενή φυτά της Ιαπωνίας. Το φύλλωμα είναι σκούρου πράσινου χρώματος, επίπεδο και με σχήμα σαν βεντάλια, ενώ όταν ωριμάσει μπορεί στην κάτω πλευρά του να αποκτήσει λευκές γραμμές.

Υπάρχει ένας αριθμός ποικιλιών, όπως το Nana Gracilis και το Yatsubusa, που αναφέρονται και τα δύο ως Νάνοι Κυπαρίσσια Hinoki (Dwarf Hinoki Cypresses), που χρησιμοποιούνται ως μπονσάι εξαιτίας της πολύ συμπαγούς δομής τους. Ειδικά τα Nana Gracilis μπορούν να κλαδευτούν στο εσωτερικό τους φύλλωμα, αλλά με προσοχή, γιατί δεν αντικαθίσταται.

 

Chamaecyparis pisifera/ Sawara Cypress

Επίσης φαρδύ και κωνικό δέντρο, αυτό το είδος έχει ερυθρό σκούρο ή καφέ κορμό, που ξεφλουδίζει ελαφρώς. Τα φύλλα του είναι αιχμηρά και σκούρου πράσινου χρώματος όταν ωριμάσουν και απλώνονται σε πεπλατυσμένα κλωνάρια. Επίσης, όταν μεγαλώσουν, από την κάτω τους πλευρά εμφανίζουν λευκές γραμμώσεις. Το είδος αυτό στην Ιαπωνία φτάνει τα 20 μέτρα στη φύση.

Υπάρχει ένας αριθμός ποικιλιών που ανήκουν σε αυτό το είδος, όπως το Chamaecyparis pisifera 'Boulevard' / Boulevard Cypress, που έχει λαμπερό κυανό φύλλωμα και το Chamaecyparis pisifera 'Plumosa', που το φύλλωμά του μοιάζει με μη κωνοφόρου και έχει λαμπερό πράσινο χρώμα όταν δεν έχει ωριμάσει ακόμα.

2

Φροντίδα

Τελευταία άρθρα
Ασθένειες Άρκευθου
ασθένειες-άρκευθουΑσθένειες Άρκευθου ( Juniper spp. )    Ίσως το πιο διαδεδομένο γένος δένδρου που χρησιμοποιείται στον χώρο των Bonsai. Τα χαρακτηριστικά που διαθέτει, ανάλογα πάντα με το είδος, τόσο στο νεκρό ξύλο που μπορεί να σχηματίσει, όσο και στο φύλλωμα που διαθέτει, μπορούν να δημιουργήσουν εκθαμβωτικά αποτελέσματα. Αποτελεί δένδρο το οποίο χαρακτηρίζεται από την αντοχή που διαθέτει, τόσο για το περιβάλλον όπου επιβιώνει, όσο και για τη μεταχείριση που μπορεί να δεχθεί. Αποτελεί ίσως από τις πρώτες επιλογές για κάποιον αρχάριο στον χώρο των Bonsai, καθώς διαθέτει υψηλά ποσοστά επιβίωσης. ακόμα και μετά από έντονες και συνεχόμενες επεμβάσεις.   Η αντοχή και...
Ασθένειες Ελιάς (Olea Oleaceae)
ασθένειες-ελίας-olea-oleaceae    Το παρόν άρθρο αναφέρεται συνοπτικά στις συχνότερες ασθένειες του δένδρου «ελιά»,  καθώς και σε αυτές που είναι πιθανότερο να συναντήσει κάποιος σε δένδρα κήπου και ειδικότερα σε γλάστρες, όπως τα bonsai.   Παρακάτω ακολουθούν για κάθε ασθένεια: η πηγή της ασθένειας, οι συνθήκες ανάπτυξης, ο τρόπος εντοπισμού ή τα συχνότερα συμπτώματα, καθώς και ορισμένοι ενδεικτικοί τρόποι αντιμετώπισης. Πολλές φορές τα συμπτώματα μπορεί να εξαπατούν, καθώς ορισμένες ασθένειες εκδηλώνονται με παρόμοιους τρόπους.   Σημαντική πριν από την απόφαση οποιασδήποτε αντιμετώπισης, ιδιαίτερα με τη χρήση δραστικών χημικών, η συμβουλή ενός γεωπόνου! Καπνία   Η καπνιά μπορεί να αναπτυχθεί σε όλες σχεδόν τις δενδρώδεις καλλιέργειες και...
Λίπανση & Bonsai
λίπανση-bonsaiΓΙΑΤΙ ΛΙΠΑΣΜΑ;Για να επιβιώσει, το μπονσάι (όπως οποιοδήποτε δέντρο) πρέπει να έχει φως (για τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης), διοξείδιο του άνθρακα και νερό.Αλλά δεν πρόκειται μόνο στο να διατηρηθεί το μπονσάι ζωντανό. Πρέπει να είναι και δυνατό.!Γι 'αυτό, ΠΡΟΣΟΧΗ.Το  μπονσάι χρειάζεται και άλλα στοιχεία:  - ΚΥΡΙΑ ΜΑΚΡΟ-ΣΤΟΙΧΕΙΑ, τα οποία χτίζουν τη δομή του φυτού.Το άζωτο (N), το οποίο προκαλεί την ανάπτυξη της μάζας του φυλλώματος και φέρνει έναν καλό χρωματισμό του φυλλώματος, το οποίο εμπλέκεται στη σύνθεση πρωτεϊνών, χλωροφύλλης και άλλων σημαντικών ενώσεων απαραίτητων για τον μεταβολισμό των φυτών.Ο φώσφορος (Ρ), που προωθεί την ανάπτυξη συνδυάζοντας τη δράση του με εκείνη του αζώτου,...
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΩN Μέρος...
θεωρητικη-προσεγγιση-μεταφυτευσησ-και-υποστρωματων-μέρος-δ Υπόστρωμα και θρεπτικές ουσίες   Ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων – Cation Exchange Capacity  (C.E.C.)   Για φυτά όπως τα bonsai, που μεγαλώνουν σε μικρές ποσότητες εδαφικού υλικού, η ικανότητα του υλικού αυτού να περιέχει και να κατακρατά θρεπτικά συστατικά είναι πολύ σημαντική και ονομάζεται Ικανότητα Ανταλλαγής Κατιόντων ή Εναλλακτική Ικανότητα Κατιόντων  (Cation Exchange Capacity –C.E.C.).   Στην επιστήμη του εδάφους η ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων ή I.A.K. είναι ο αριθμός των ανταλλάξιμων κατιόντων ανά μονάδα ξηρού βάρους που ένα μείγμα εδάφους είναι ικανό να εκμεταλλευθεί σε μια δεδομένη τιμή του pH και που είναι διαθέσιμα  για ανταλλαγή με το διάλυμα νερού του εδάφους. Η I.A.K. χρησιμοποιείται...
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ Μέρος...
θεωρητικη-προσεγγιση-μεταφυτευσησ-και-υποστρωματων-μέρος-γΜέρος τρίτο - Υποστρώματα Εισαγωγή   Ξεκινώντας δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τις ατελείωτες συζητήσεις και διαφορετικές γνώμες σε αυτό το τεράστιο θέμα, γιατί λίγο πολύ είναι γνωστές σε όλους τους λάτρεις των bonsai.  Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να προτείνει συγκεκριμένα υλικά και αναλογίες ανάμιξης μειγμάτων. Ο στόχος είναι να γίνει κατανοητό στην πιο απλή και εκλαϊκευμένη μορφή του, το θεωρητικό υπόβαθρο όλων των πτυχών αυτού του ζητήματος.  Κατανοώντας  σε σημαντικό βαθμό αυτές τις γνώσεις, κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να πάρει στο εξής μόνος του πιο ασφαλείς και σίγουρες αποφάσεις για το είδος των υποστρωμάτων...

Παράδειγμα της δυνατότητας Virtual Help της Κοινότητας του bonsaiforum.gr

απο τόν Viet Luan Tran

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.bonsaiforum.gr/viewforum.php?f=48

Μυρτιά Μπονσάι μέλους του bonsaiforum.gr

Δημιουργία μπονσάι δέντρου.

Bonsai exhibition at the Noelanders Trophy 2015

Τα 3 τελευταία ενεργά θέματα του bonsaiforum.gr

Παρουσιάσεις Pre-Bonsai Λυγαριά νο 4 (7)
Γιωργο , ειναι φανταστικη. Δεν χορταινα να την βλεπω. ΜΠΡΑΒΟ σου


 
το δέντρο διαμορφώθηκε στη φύση από μόνο του...
Giorgos G. > 17-January-2023 20:45:17

Saikei (Τοπίο σε Μικρογραφία) Penjing τοπίο (σε συνέχειες) (8)
τα δεντράκια θα μπουν επάνω στην πέτρα και όχι δίπλα ή γύρω. Για το σκοπό αυτό έφτιαξα τρύπες στις θέσεις που...
deus x machina > 13-January-2023 6:57:13

Θέματα σχετικά με Bonsai Πως επιλέγω τα δέντρα μου (4)
Πολύ ωραίο θέμα μπράβο.
marios > 10-January-2023 23:30:10