ΣΗΜΥΔΑ (BIRCH / BETULA)

betula

 

Οι σημύδες αποτελούν ένα γένος φυλλοβόλων δέντρων και θάμνων με 60 περίπου είδη και εξαπλώνονται σχεδόν σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Είναι από τα πιο σκληρά και ανθεκτικά είδη φυλλοβόλων δέντρων και γενικά είναι από τα είδη που εγκαθίστανται αυτά πρώτα στις παρυφές των δασών.

1

Τα φύλλα τους είναι εναλλασσόμενα, οδοντωτά, συνήθως ωοειδή με χρώμα μεσαίο έως σκούρο πράσινο και εμφανίζονται λίγο μετά την ανθοφορία τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Το φθινόπωρο το χρώμα τους ποικίλει από ανοικτό κίτρινο έως πορτοκαλί.

Οι σημύδες προτιμούνται συνήθως για bonsai για τον όμορφο ανοιχτόχρωμο φλοιό στον κορμό και τα κλαδιά τους, αν και στα πρώτα ανώριμα στάδια τους τείνουν να έχουν λαμπερό καφέ κορμό. Σε ένα bonsai pot μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια καλλιέργειας πριν αποκτήσουν αυτόν τον γνωστό ασημί - λευκό φλοιό τους. Για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία προτείνεται οι σημύδες να μεγαλώνουν πρώτα στο έδαφος, όπου αποκτούν το επιθυμητό ανοικτό χρώμα πιο γρήγορα. Ο κορμός πρέπει να εκτίθεται στο άμεσο ηλιακό φώς, καθώς δέντρα που βρίσκονται στην σκιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αλλάξουν χρώμα.

2

Δύο είναι τα κυριότερα είδη σημύδας που αναπτύσσουν με τα χρόνια αυτό τον ελκυστικό ανοιχτόχρωμο κορμό, η ασημένια σημύδα (Betula Pendula ή Silver Birch) και η χνουδωτή σημύδα (Betula Pubescens ή Downy Birch). Αυτά τα δύο είδη μαζί με μια νάνα ποικιλία σημύδας που ονομάζεται Betula Nana ή Arctic Birch είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα είδη για bonsai.

3

Οι σημύδες έχουν μια (πολύ δικαιολογημένη) κακή φήμη για ανεξήγητο μαρασμό – νέκρωση κλαδιών ή τμημάτων του κορμού. Αυτό το γεγονός μπορεί να καταστρέψει την εικόνα ενός πολύ καλά σχεδιασμένου δέντρου . Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, το δέντρο πρέπει να σχεδιάζεται με πολλά κλαδιά, ώστε η απώλεια κάποιου να μην επηρεάζει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Για τον ίδιο λόγο το κλάδεμα διαμόρφωσης πρέπει να γίνεται μαζί με το κλάδεμα συντήρησης κατά την διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης, από τις αρχές της άνοιξης έως τον Αύγουστο. Το κλάδεμα για διαμόρφωση σε μεγάλα κλαδιά ή τμήματα του κορμού από το τέλος καλοκαιριού έως το τέλος του χειμώνα ενθαρρύνει την ανάπτυξη βλαστών από τη βάση του δέντρου και το νέκρωμα κλαδιών στα πιο ψηλά σημεία.

4

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο δραστικό κλάδεμα των κορμών, γιατί σημεία του κορμού που δεν υποστηρίζουν απευθείας με κίνηση χυμών και θρεπτικών ουσιών κλαδιά ή περιοχές με ανάπτυξη γενικότερα, έχουν την τάση να μαραζώνουν.

Οδηγίες για καλλιέργεια σημύδας ως bonsai

5

Τοποθέτηση

Τοποθετήστε την σημύδα στον ήλιο. Είναι πολύ σημαντικό για τα δέντρα αυτά να λαμβάνουν άπλετο ηλιακό φώς και σιγουρέψτε ότι περιστρέφονται περιοδικά, ώστε ο ήλιος να βλέπει όλες τις περιοχές τους. Παρέχετε κάποια προστασία για κρύο σε θερμοκρασίες κάτω από -7 βαθμούς Κελσίου, ώστε να αποφευχθεί νέκρωση κλαδιών.

 6

Λίπανση

Για να συγκρατηθεί η άναρχη και δυνατή ανοιξιάτικη ανάπτυξη που παρουσιάζουν οι σημύδες, μη λιπαίνετε για 3-4 εβδομάδες από το ξεκίνημα της ανάπτυξης, εκτός αν χρειάζεται να παχύνουν κορμός και κλαδιά που βρίσκονται ακόμη σε στάδιο εκπαίδευσης. Στη συνέχεια ακολουθείστε κανονικό και ισορροπημένο πρόγραμμα λίπανσης.

7

Μεταφύτευση

Κάθε 2-3 χρόνια την άνοιξη, καθώς φουσκώνουν οι οφθαλμοί. Χρησιμοποιήστε ένα μείγμα υποστρώματος με πολύ καλή δυνατότητα αποστράγγισης. Πρέπει να αποφεύγεται το κλάδεμα ριζών πολύ νωρίς την άνοιξη. Είναι καλύτερα αυτή η ενέργεια να γίνεται λίγο αργότερα κατά την περίοδο που φουσκώνουν οι οφθαλμοί και ελάχιστα πριν ανοίξουν τα νέα φύλλα.

Κλάδεμα

Κάνουμε κορφολόγημα στους νέους βλαστούς αφήνοντας 2-3 φύλλα μετά την πρώτη έκρηξη ανάπτυξης την άνοιξη. Βαρύ κλάδεμα μπορεί να γίνει αφού η πρώτη ανάπτυξη εμφανισθεί την άνοιξη, αλλά πρέπει να σφραγισθούν καλά οι τομές με πάστα κλαδέματος, γιατί οι σημύδες αιμορραγούν πολύ και υπάρχει κίνδυνος να νεκρώσουν γύρω από τα μεγάλα σημεία τομής. Πρέπει να αποφεύγεται το βαρύ κλάδεμα όταν το δέντρο δεν είναι σε φάση ενεργού ανάπτυξης για μείωση του παραπάνω κινδύνου. Πλήρης ή μερική αποφύλλωση μπορεί να γίνει σε δυνατές και υγιείς σημύδες κάθε δεύτερο ή τρίτο καλοκαίρι.

 8

Πολλαπλασιασμός – Συλλογή

Πολλαπλασιασμός γίνεται με μαλακά (πράσινα) μοσχεύματα στις αρχές καλοκαιριού.

Για καλύτερα αποτελέσματα η συλλογή από την φύση γίνεται την άνοιξη, ακριβώς πριν ή κατά τη στιγμή που τα πρώτα φύλλα γίνονται εμφανή. Καλύτερα τα δείγματα συλλογής να μη χρειάζονται βαρύ κλάδεμα στον κορμό.

Κατάλληλοι Ρυθμοί

Όρθιος κανονικός ή μη κανονικός ρυθμός με έναν ή πολλαπλούς κορμούς και σε όλα τα μεγέθη.

Πηγές

Bonsai4me

Bonsaibasho