Η Metasequoia glyptostroboides, γνωστή ως “DawnRedwood” είναι ένα ταχείας ανάπτυξης, σοβαρά απειλούμενο φυλλοβόλο κωνοφόρο δέντρο, το μοναδικό είδος που επιβιώνει από το γένος Metasequoia και ένα από τα τρία είδη κωνοφόρου που είναι γνωστά ως “redwoods”. Είναι είδος ενδημικό της Μαντσουρίας στην Κίνα. Οι ντόπιοι χωρικοί αναφέρονται στο αρχικό δέντρο από το οποίο προέρχονται τα περισσότερα άλλα ως Shui-sa ή «πεύκο του νερού», το οποίο είναι τμήμα ενός τοπικού ιερού. Τα Redwoods είναι ένα ζωντανό απολίθωμα ενός απομονωμένου είδους που έχει απομείνει από παλιές εποχές, όταν υπήρχαν απέραντα δάση από αυτά. Μετά από την επανανακάλυψη του δέντρου τη δεκαετία του 1940, οι σπόροι εμφανίστηκαν στις Η.Π.Α., όπου το Redwood έγινε ένα δημοφιλές διακοσμητικό δέντρο σε πάρκα και κήπους διεθνώς. Τα φύλλα φύονται απέναντι το ένα απ’ το άλλο και έχουν λαμπερό πράσινο χρώμα, ενώ γίνονται καφεκόκκινα το φθινόπωρο.
(πηγή: bonsaiforum.gr)
Φροντίδα της Metasequoia μπονσάι
(πηγή: willowbog-bonsai.co.uk)
Τοποθέτηση
Η Metasequoiaμπονσάι δεν είναι φυτό εσωτερικού χώρου, συνεπώς κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα πρέπει να βρίσκεται σε δροσερό ή κρύο περιβάλλον, μακριά όμως από την παγωνιά και τους βορινούς ανέμους. Κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων εποχών να δέχεται ήλιο τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες. Να αποφεύγεται τους ζεστούς μήνες η έκθεση στον μεσημεριανό ήλιο.
(πηγή: bonsaiboy.com)
Πότισμα
Στη Metasequoia δεν αρέσουν οι εναλλαγές υγρασίας-ξηρότητας του εδάφους, γι’ αυτό το επίπεδο υγρασίας πρέπει να παραμένει σταθερό. Το δέντρο προτιμά το υγρό και με καλή αποστράγγιση χώμα. Μην το αφήνετε χωρίς άφθονη υγρασία, καθώς δεν αντέχει την ξηρασία. Το πρόβλημα με τη Metasequoia είναι πως τα φύλλα της είναι τόσο λεπτά και ευαίσθητα που, αν ξεραθούν έστω και μία φορά, το πιθανότερο είναι πως θα οδηγήσουν το δέντρο σε θάνατο. Είναι πολύ σκληραγωγημένα δέντρα, αλλά συγχρόνως δεν συγχωρούν την έλλειψη νερού.
Λίπανση
Λιπαίνουμε τη Metasequoia με βιολογικό λίπασμα από τις αρχές της άνοιξης έως τον Ιούλιο και από τον Οκτώβριο ώσπου να ρίξει τα φύλλα της. Η λίπανση γίνεται μία φορά κάθε δύο εβδομάδες από τη στιγμή που θα βγουν τα φύλλα της.
Διαμόρφωση
Ιδανικά η Metasequoia διαμορφώνεται σε Τυπικό ή Μη Τυπικό Ορθό Ρυθμό και συνηθίζεται για δημιουργία τοπίων και δασών μπονσάι.
Η Metasequoia από τη φύση της δεν έχει nebari (επιφανειακές ρίζες), συνεπώς θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη δημιουργία του. Στερεώστε με σύρμα ένα κομμάτι σχιστόλιθου 5-7 εκ. κάτω από τις ρίζες, απλώνοντας τις ρίζες πλευρικά πριν τη μεταφύτευση. Έτσι οι ρίζες θα κινηθούν έξω από την επιφάνεια του εδάφους.
Κλάδεμα / Συρμάτωμα
Κλαδεύουμε ή/και συρματώνουμε τη Metasequoia στις αρχές της άνοιξης, προτού εμφανιστεί το νέο φύλλωμα. Επιλέγουμε επιθετικό κλάδεμα, προσπαθώντας να διατηρήσουμε την τριγωνικότητα του δέντρου, γεγονός που ενισχύει τη δημιουργία πυκνότερης διακλάδωσης. Στη φύση η Metasequoia παίρνει από μόνη της σχήμα φλόγας. Πρέπει να έχετε κατά νου πως τα κλαδιά της μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, κατά συνέπεια θα πρέπει να προχωράτε συνεχώς σε επιθετικό κλάδεμα των μεγαλύτερων κλαδιών, προκειμένου αυτά να μη γίνουν ασύμμετρα σε σχέση με το δέντρο.
Το συρμάτωμα πρέπει να γίνεται όσο το δέντρο βρίσκεται σε χειμερία νάρκη, δηλαδή απ’ τις αρχές του χειμώνα ως τις αρχές της άνοιξης.
Μεταφύτευση
Η Metasequoia καλό είναι να μεταφυτεύεται κάθε δύο ή τρία χρόνια σε ρηχό pot. Η μεταφύτευση γίνεται στις αρχές της άνοιξης, λίγο πριν το δέντρο αρχίσει να εμφανίζει το νέο του φύλλωμα. Χρησιμοποιείστε μείγμα με μεγάλο μέρος οργανικού υλικού, ώστε να συγκρατείται το νερό. Μην αμελήσετε παρ’ όλα αυτά την καλή αποστράγγιση.
Αναπαραγωγή
Υπάρχουν δύο επιλογές: σπόροι και καταβολάδες. Στην πρώτη περίπτωση χρειαζόμαστε κουκουνάρια από δέντρα ηλικίας τουλάχιστον 20 έως 30 ετών. Τα κουκουνάρια συλλέγονται μόλις πέσουν και αποθηκεύονται στο ψυγείο. Όταν αρχίσουν να ανοίγουν, τα βάζουμε σ’ ένα δοχείο με καπάκι και τα κουνάμε δυνατά, ώσπου να ελευθερώσουν όλους τους σπόρους. Στη συνέχεια αναμειγνύουμε τους σπόρους με πλούσιο οργανικό χώμα και το απλώνουμε σ’ ένα ρηχό δίσκο. Σκεπάζουμε με μερικά εκατοστά ψιλού χαλικιού, ώστε να διατηρείται πιο στεγνή η επιφάνεια και να αποτραπεί η δημιουργία μυκήτων στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των νέων φυτών. Τα αφήνουμε στον ήλιο για περίπου δύο εβδομάδες και τότε θα πρέπει ν’ αρχίσουν να φυτρώνουν.
Εναλλακτικά, αφήνουμε τα ήδη υπάρχοντα δέντρα μας χωρίς κλάδεμα όλο τον χειμώνα και στις αρχές Μαρτίου τα κλαδεύουμε κατά βούληση. Βάζουμε τα κλαδιά που κόψαμε σε νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 1-2 μέρες. Επιλέγουμε τα καλύτερα κλαδάκια, τα βουτάμε σε ορμόνη ριζοβολίας και τα φυτεύουμε όλα μαζί σ’ ένα μεγάλο ξύλινο κουτί με υγρό, οργανικό χώμα. Αφαιρούμε όσα κλαδιά είναι εμφανώς νεκρά και περί τα μέσα Ιουνίου μεταφέρουμε όσα τα έχουν καταφέρει σε μικρότερα δοχεία. Τα μεταφυτεύουμε ξανά μετά από μία σαιζόν στις αρχές της άνοιξης, φροντίζοντας να τα διαχωρίσουμε, ώστε να μπορέσουν να απλωθούν οι ρίζες τους χωρίς ανταγωνισμό για την υπόλοιπη σαιζόν, έτσι ώστε τον χειμώνα να έχουν επαρκώς διαμορφωμένο ριζικό σύστημα. Στα μέσα του επόμενου καλοκαιριού τα μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερα ποτ, όπου τα αφήνουμε για τα επόμενα 1-2 χρόνια. Κλαδεύουμε επιθετικά καθ’ όλο αυτό το διάστημα, ώστε ν’ αποκτήσουν τα δέντρα ωραίο σχήμα.
(πηγή: treenames.net)
Ασθένειες / Έντομα
Η Metasequoia σπάνια αντιμετωπίζει προβλήματα με ασθένειες ή έντομα.
Πηγές
bonsaitoolchest.com