4

Πρόκειται για ένα γένος που αποτελείται από 7 μόνοικα είδη, αειθαλή και κωνοφόρα δέντρα, τα οποία είναι ιθαγενή της Βόρειας Αμερικής, της νότιας Ασίας και της Ιαπωνίας. Είναι πολύ δημοφιλή διακοσμητικά φυτά και γι’ αυτό τον λόγο προσφέρονται σε διάφορες ποικιλίες. Χαρακτηρίζονται από επίπεδα επικαλυπτόμενα φύλλα, μήκους 1 έως 5 χιλιοστών.

Ιδιαίτερα το είδος Chamaecyparis False Cypress Bonsai (Χαμαικυπάρισσο) είναι πολύ δημοφιλές για μπονσάι, αν και θεωρείται δύσκολο να διατηρηθεί η εμφάνισή του και το αρχικό σχήμα του μεγαλώνοντας. Είναι σημαντικό όταν πρέπει να γίνει κλάδεμα του δέντρου να συνυπολογιστούν τα υπάρχοντα κλαδιά του και να ληφθεί υπόψη ότι το δέντρο μεγαλώνει μόνο από τα πράσινα μέρη που βγάζουν οφθαλμούς και όχι από τα καφέ, που πλέον έχουν μετατραπεί σε ξύλο.

Από τα γνωστότερα είδη για μπονσάι είναι το Chamaecyparis obtusa/ Hinoki Cypress και το Chamaecyparis pisifera/ Sawara Cypress.

 

Chamaecyparis obtusa/ Hinoki Cypress

Πρόκειται για ένα φαρδύ δέντρο, με κωνικό περίπου σχήμα και μαλακό κορμό, που μπορεί να αποκτήσει εύκολα κορμό σε σχήμα «S». Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα, όπως έχει παρατηρηθεί στα γηγενή φυτά της Ιαπωνίας. Το φύλλωμα είναι σκούρου πράσινου χρώματος, επίπεδο και με σχήμα σαν βεντάλια, ενώ όταν ωριμάσει μπορεί στην κάτω πλευρά του να αποκτήσει λευκές γραμμές.

Υπάρχει ένας αριθμός ποικιλιών, όπως το Nana Gracilis και το Yatsubusa, που αναφέρονται και τα δύο ως Νάνοι Κυπαρίσσια Hinoki (Dwarf Hinoki Cypresses), που χρησιμοποιούνται ως μπονσάι εξαιτίας της πολύ συμπαγούς δομής τους. Ειδικά τα Nana Gracilis μπορούν να κλαδευτούν στο εσωτερικό τους φύλλωμα, αλλά με προσοχή, γιατί δεν αντικαθίσταται.

 

Chamaecyparis pisifera/ Sawara Cypress

Επίσης φαρδύ και κωνικό δέντρο, αυτό το είδος έχει ερυθρό σκούρο ή καφέ κορμό, που ξεφλουδίζει ελαφρώς. Τα φύλλα του είναι αιχμηρά και σκούρου πράσινου χρώματος όταν ωριμάσουν και απλώνονται σε πεπλατυσμένα κλωνάρια. Επίσης, όταν μεγαλώσουν, από την κάτω τους πλευρά εμφανίζουν λευκές γραμμώσεις. Το είδος αυτό στην Ιαπωνία φτάνει τα 20 μέτρα στη φύση.

Υπάρχει ένας αριθμός ποικιλιών που ανήκουν σε αυτό το είδος, όπως το Chamaecyparis pisifera 'Boulevard' / Boulevard Cypress, που έχει λαμπερό κυανό φύλλωμα και το Chamaecyparis pisifera 'Plumosa', που το φύλλωμά του μοιάζει με μη κωνοφόρου και έχει λαμπερό πράσινο χρώμα όταν δεν έχει ωριμάσει ακόμα.

2

Φροντίδα