Αυτές οι δέκα συμβουλές είναι αφιερωμένες σε εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν μια αξιόλογη συλλογή με bonsai. Τα βήματα αυτά χωρίζονται σε δύο ενότητες. Τα πρώτα πέντε βήματα λαμβάνονται υπόψη πρίν αποκτηθεί οποιοδήποτε δέντρο, αλλά παραμένουν χρήσιμα και όταν ανανεώνουμε ή μεγαλώνουμε την συλλογή μας. Τα βήματα έξι έως δέκα αφορούν την πορεία μετά την απόκτηση δέντρων.

Όλα αυτά τα βήματα και οι συμβουλές αποτελούν τροφή για σκέψη για όσους τώρα ξεκινούν με τα bonsai, αλλά μπορούν κάλλιστα να λειτουργήσουν και ως υπενθύμιση για τους παλαιότερους.

1

 

Μέρος 1
Διαλέγοντας ένα δέντρο

 

1. Επιλογή δέντρων

Χρησιμοποιείστε είδη που αποδεδειγμένα κάνουν για bonsai. Αφήστε κάποιον άλλο να δοκιμάσει περίεργα δέντρα από άλλες κλιματολογικές ζώνες. Αν θέλετε να πειραματιστείτε κάντε το με δέντρα που ευδοκιμούν και μεγαλώνουν στην περιοχή σας και άλλοι ίσως να έχουν προσπεράσει. Ακόμη καλύτερα ρωτήστε γύρω σας. Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος που κάποια φυτά δεν χρησιμοποιούνται ως υποκείμενα bonsai.

   Μικρά φύλλα, μικρά άνθη και φρούτα σε καλή αναλογία μεγέθους με το δέντρο αποτελούν έναν σίγουρο οδηγό επιτυχίας. Χρησιμοποιείστε τα.

2. Κλαδιά και κωνικότητα

Όταν δημιουργείτε το δικό σας δέντρο, πολλά κλαδιά σημαίνει πολλές επιλογές, κάτι που είναι καλό. Αλλά όταν αγοράζουμε ένα πιο ¨τελειωμένο¨ δέντρο, τα κύρια κλαδιά θα πρέπει να βρίσκονται ήδη σε σωστές θέσεις.

Η κωνικότητα στον κορμό και τα κλαδιά είναι ένα τεράστιο προσόν για κάθε bonsai. Η κωνικότητα είναι μέρος της συνολικής εικόνας που κάνει ένα bonsai να στέκεται μόνο του σαν μια μικρογραφία δέντρου στην φύση. Τις περισσότερες φορές μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε την εμφάνισή της καθώς το δέντρο ωριμάζει με τα χρόνια, ακόμη και σε νεαρά δέντρα.

2

3. Nebari

Είναι γιαπωνέζικη λέξη. Αναφέρεται στο κατώτατο τμήμα του κορμού και τις επιφανειακές ρίζες και αποτελεί επίσης ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στον συνολικό σχεδιασμό ένος ποιοτικού bonsai. Δεν έχει σημασία πόσο καλά έχει τοποθετήσει κάποιος τα κλαδιά, πόσο παλιό είναι το δέντρο, ακόμη και πόση κωνικότητα έχει επιτευχθεί, χωρίς καλό nebari το δέντρο σας δεν θα θεωρηθεί ποτέ ένα εξαιρετικής ποιότητας bonsai.

3


4. Μέγεθος

Διαλέξτε ένα δέντρο που μπορείτε να διαχειριστείτε από άποψη μεγέθους. Πολύ μικρά δέντρα (shohin) δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Είναι, όμως, πολύ δυσκολότερα στο να δώσουν καλά bonsaiκαι απαιτούν μεγάλη φροντίδα, συμπεριλαμβανομένου και του συχνότερου ποτίσματος.

4

Ένα μεσαίου μεγέθους bonsaiδεν έχει ιδιαίτερα μεγάλο βάρος, μπορείς να εργαστείς με άνεση πάνω του και είναι μια καλή επιλογή για τους περισσότερους.

5

Τα μεγάλα δέντρα δεν είναι πρόβλημα, αρκεί κανείς να έχει ¨πρόθυμους¨ βοηθούς.  

Προειδοποίηση :
Φίλοι, παιδιά και άλλα μέλη της οικογένειας μπορεί να βαρεθούν γρήγορα να σηκώνουν και να βοηθούν στην μεταφύτευση του τεράστιου αριστουργήματος σας. Τέτοια δέντρα ονομάζονται και «δέντρα δύο ή τριών ατόμων» για προφανείς λόγους. Πάντως μικρά ή μεγάλα τοποθετήστε τα σε κάποια θέση όπου θα μπορείτε να εργαστείτε άνετα πάνω τους.

(Τα μικρότερα δέντρα χρειάζεται να τοποθετούνται κάπως ψηλότερα). Όπως και σε άλλες μορφές τέχνης, όσο πιο κοντά βρίσκονται στο επίπεδο του ματιού, τόσο καλύτερα το απολαμβάνει κανείς και εργάζεται επίσης.  

5. Κάντε καλύτερες επενδύσεις

Όταν ψωνίζετε αρχικό υλικό ή και πιο ώριμα δέντρα αγοράστε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Τα καλά bonsai τις περισσότερες φορές κοστίζουν ακριβά επειδή κάποιος άλλος έχει ξοδέψει πάνω τους χρόνο, γνώσεις και χρήμα!

6

Αξιολογείστε το δέντρο σύμφωνα με όσα είπαμε πιο πάνω και θυμηθείτε, ακριβό δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερο. Εξετάστε το δέντρο προσεκτικά. Η πρώτη εντύπωση μπορεί να είναι παραπλανητική. Όμορφα λουλούδια πάνω σε ένα έστω και φαρδύ ίσιο στυλιάρι δεν κάνουν σχεδόν ποτέ ένα όμορφο bonsai.
Καλή υγεία

Φαίνεται ως προφανές κριτήριο, αλλά μερικές φορές δελεαστικές προσφορές μας κάνουν να αγοράζουμε δέντρα που δεν είναι σε καλή κατάσταση. Όταν ξεκινάει κανείς με ένα δέντρο που ήδη έχει προβλήματα, παίρνει κάποιο ρίσκο. Τα χρήματα και ο κόπος σας συχνά πηγαίνουν χαμένα.   

7

'AGoal'

 

Μέρος 2
Ανάπτυξη και διατήρηση

6. Κατανοώντας βεβαιότητες

Να περιμένετε με σιγουριά ότι το bonsai σας θα αλλάζει με τον καιρό. Κανένα bonsaiδεν παραμένει ίδιο!

Εάν έχετε κάνει σωστά τα βήματα απ’ το 1 ως το 5, οι αλλαγές αυτές θα είναι προς το καλύτερο. Παρατηρήστε για ευκαιρίες, όπως το να έχετε ένα καινούργιο κλαδί σε καλύτερη θέση ή ίσως να αφαιρέσετε κάποιο άλλο. Δείτε αν κάποιες εκτεθειμένες ρίζες κατευθύνονται σε λάθος διεύθυνση και αφαιρέστε τις, όπως τα κλαδιά.   

Εξαλείψτε διασταυρούμενες ρίζες και κλαδιά νωρίς.

Μια ακόμη βεβαιότητα είναι τα ζιζάνια. Κάποια στιγμή σίγουρα θα εμφανιστούν και η αφαίρεσή τους πρέπει να είναι άμεση. Αντί να καταφεύγετε συνεχώς σε χημικά εντομοκτόνα προσπαθήστε προληπτικούς ψεκασμούς με πιο οικολογικά υλικά.

7. Κλάδεμα, κλάδεμα, κλάδεμα

   Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Είναι σημαντικό για τα δέντρα να κλαδεύονται.

8

Μάθετε πώς να κάνετε κλάδεμα διαμόρφωσης, αλλά και κλάδεμα κατεύθυνσης και συντήρησης. Εάν δεν είστε σίγουροι πού ακριβώς να κλαδέψετε, στην αρχή τουλάχιστον κλαδέψτε όπως στους θάμνους (την επόμενη φορά που θα περάσετε δίπλα από ένα θάμνο παρατηρείστε πόσο πυκνά είναι τα κλαδιά του). Αυτού του είδους το κλάδεμα θα σας δώσει πολλές επιλογές αργότερα, όταν θα είστε έτοιμοι να κλαδέψετε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

8. Συρμάτωμα

Μάθετε να συρματώνετε τα δέντρα σας με τον σωστό τρόπο. Αν φοβάστε ότι θα ξεχάσετε τα σύρματα πάνω στα κλαδιά, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τα σύρματα σαν τεντωτήρες. Δεν είναι ακριβώς ό,τι καλύτερο για αλλαγή κατεύθυνσης και μορφοποίησης κλαδιών, αλλά σίγουρα είναι καλύτερα απ΄το τίποτα. Εάν γίνουν σωστά, οι τεντωτήρες μπορούν εύκολα να φέρουν ένα κλαδί στην σωστή κατεύθυνση.

9

Τελικά όμως, για να έχετε ένα αξιοπρεπές bonsai, θα πρέπει να συρματώσετε με την κλασική μέθοδο. Αφαιρέστε τα σύρματα πριν καταστρέψουν ένα κατά τα άλλα όμορφο δέντρο.

10

9. Ρίζες

Γνωρίστε καλά το ριζικό σύστημα των δέντρων σας. Άλλα δέντρα προτιμούν μόνιμα υγρασία σε αυτή την περιοχή, άλλα χρειάζονται κατά διαστήματα λιγότερο νερό. Ρωτήστε έμπειρους ανθρώπους για συμβουλές. Π.χ ποια εποχή του χρόνου να κλαδέψω τι. Πρέπει να ξεμπλέκω τις ρίζες; τι γίνεται σχετικά με το κλάδεμα τους; Προσοχή σε τέτοιες λεπτομέρειες γιατί δεν είναι όλα τα δέντρα ίδια ως προς τις αντιδράσεις τους.

10. Αναβαθμίστε την συλλογή σας

 Τουλάχιστον μια φορά το έτος κάντε μια σοβαρή κριτική στην συλλογή σας. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε με ουδέτερο και αποστασιοποιημένο τρόπο, καλέστε φίλους με γνώσεις να το κάνουν για σας. Απαλλαχθείτε από δέντρα που δεν σας συγκινούν πλέον και από αυτά που δεν μπορούν να έχουν καλή μελλοντική πορεία στην συλλογή σας ως bonsai. Κρατήστε τα αν σας είναι χρήσιμα ως φυτά κήπου.

Μην ανησυχείτε ότι θα χάσετε τα λεφτά σας, αν σας έδωσαν μέχρι τώρα ευχαρίστηση και ευκαιρίες για πειραματισμούς και γνώσεις άξιζαν τα λεφτά τους και η απόσβεση έγινε ήδη.

 

Πρόσθετες συμβουλές

Λιπαίνετε τα φυτά σας με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Απλά ακολουθήστε τις οδηγίες στην ετικέτα της συσκευασία. Δεν χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα δημιουργικοί σε αυτό το ζήτημα και να αλλάζετε δοσολογίες και συχνότητα εφαρμογών, γιατί υπάρχει κίνδυνος για τα δέντρα.

Το τέλειο υπόστρωμα είναι απλά αυτό που δουλεύει καλύτερα για σας. Συμβουλευθείτε άλλους καλλιεργητές. Κάντε δοκιμές σε δέντρα με μικρή αξία και παρακολουθήστε τις αντιδράσεις σε διαφόρους τύπους και μίξεις υποστρωμάτων. Κρατήστε σημειώσεις για ό,τι κάνετε. Η πείρα και οι σωστές κινήσεις έρχονται με τον καιρό και με τη λεπτομερή παρατήρηση. Και κυρίως, μην κάνετε συνεχώς μεταφυτεύσεις κάθε φορά που κάποιος έχει μια καινούργια ιδέα ή συνταγή.

Πηγή

BonsaiMary