Το Acer Buergerianum ή Trident Maple είναι μια ποικιλία σφενδάμου από τις πιο δημοφιλείς  για δημιουργία bonsai. Μεγαλώνει σε πολλά μέρη του κόσμου σαν δέντρο σε δρόμους και πλατείες εξ αιτίας της μεγάλης ανθεκτικότητας που επιδεικνύει σε συνεχή κλαδέματα, ξηρά εδάφη και σε περιβάλλοντα πόλεων με ατμοσφαιρική ρύπανση. Είναι δέντρο ιθαγενές στην Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία και μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα σε ύψος ή και περισσότερο. Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι κάπως πιο δύσκολο να εντοπιστεί και εισάγεται σε περιορισμένους αριθμούς,  κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη, μόνο από μεγάλα φυτώρια, είτε με μορφή δέντρου, είτε ως pre-bonsai  ή bonsai.

1

  Το Trident Maple διαφέρει από τα συγγενικά του Acer εξαιτίας των χαρακτηριστικών του φύλλων με 3 λοβούς (σε αντίθεση με τα δακτυλωτά φύλλα των Acer Palmatum  που φέρουν 5-7 λοβούς). Τα φύλλα του έχουν πράσινο σκούρο χρώμα στο επάνω μέρος και πράσινο-μπλέ  στο κάτω, ενώ το φθινόπωρο μετατρέπονται σε πολύ όμορφες αποχρώσεις πορτοκαλί και κόκκινου χρώματος. Οι νέοι οφθαλμοί του είναι καφεκόκκινου  χρώματος.

2

  Ο εξωτερικός φλοιός του έχει γκρι χρώμα και στιλβώδη υφή με ένα ανοικτό πορτοκαλί – μπέζ  χρώμα ακριβώς από κάτω, ενώ σκουραίνει με τα χρόνια καθώς το δέντρο ωριμάζει.

  Το Acer Buergerianum  είναι είδος πολύ έντονης ανάπτυξης και είναι κατάλληλο για ανάπτυξη χοντρών κορμών για δημιουργία εντυπωσιακών bonsai, ειδικά όταν καλλιεργείται αρχικά για μια σειρά ετών στο έδαφος.

 

 

3

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Τοποθέτηση

  Ως είδος προτιμά τοποθέτηση σε πλήρη ήλιο, αλλά σε δέντρα με αδύνατο ριζικό σύστημα πρέπει να παρέχεται ελαφριά σκίαση κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, για να αποφύγουμε το κάψιμο των φύλλων. Σε ορισμένα δείγματα με χοντρό κορμό που συχνά φυτεύονται σε σχετικά χαμηλά δοχεία, στα οποία το υπόστρωμα μπορεί να στεγνώνει γρήγορα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, είναι επίσης χρήσιμο να παρέχεται σκιά κατά τη διάρκεια του μεσημεριού.

  Επειδή οι ρίζες του διατηρούν μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία, είναι επιρρεπείς σε ζημιά από παγωνιές. Προστασία σε αυτή την περίπτωση πρέπει να παρέχεται όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου.