Τα mallsai (μολσάι) είναι εμπορικά μπονσάι, μαζικής παραγωγής, συνήθως από την Κίνα ή το Ισραήλ, τα οποία πωλούνται στα μεγάλα εμπορικά κέντρα ή τα ανθοπωλεία και είναι η πρώτη αγορά ενός αρχάριου θιασώτη των μπονσάι. Είναι δέντρα ή θάμνοι που καλλιεργούνται σε ανοιχτό χώρο ή θερμοκήπια και μόλις απόκτήσουν το επιθυμητό σχήμα ή μέγεθος τοποθετούνται σε δοχεία και διατίθενται εμπορικά. Η διαμόρφωσή τους είναι στοιχειώδης και η φροντίδα που τους παρέχεται από τον καλλιεργητή σταματά στο ράφι του καταστήματος όπου θα παραμείνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων μέχρι να βρεθεί αγοραστής ή στην χειρότερη καταλήγουν στα αζήτητα, στον κάλαθο των αχρήστων.
Η τιμή τους είναι ελκυστικά οικονομική και χαμηλή, το ίδιο και η ποιότητα τους ή το χώμα στο οποίο είναι τοποθετημένα. Στα χέρια του αρχάριου τα μπονσάι αυτά, ήδη ταλαιπωρημένα από τη μέχρι τώρα διαδρομή τους, συνήθως μαραίνονται και είναι η συχνότερη αιτία που οδηγεί στην απόγοήτευση και την εγκατάλειψη της ενασχόλησης ακόμα πριν ξεκινήσει κανείς!
Το άρθρο αυτό ασχολείται με τη μεταμόρφωση ενός ανάλογου mallsai, μιας σέρισσας εν προκειμένω, που αγοράστηκε σχετικά πρόσφατα από συνοικιακό ανθοπωλείο.
Παρά τη λάθος τοποθέτηση στο δοχείο, είχε μεταφυτευτεί πρόχειρα από τον ανθοπώλη σε μεγαλύτερο δοχείο με την προσθήκη λίγου φυτοχώματος.
Στο δεντράκι αυτό έπεσε τυχαία το βλέμμα μου και διέκρινα, πέρα από την καλή του υγεία, μια αρκετά ικανοποιητική διαμόρφωση και ως εκ τούτου καλές προοπτικές περαιτέρω διαμόρφωσης. Διέκρινα την ύπαρξη συρμάτων στον κορμό, δείγμα κάποιας προσπάθειας διαμόρφωσης, αφημένων όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω του, με απότέλεσμα αυτό, όπως φαίνεται στην εικόνα, να έχει εισχωρήσει στο κορμό.
Πρώτο μου μέλημα ήταν η αφαίρεση της υπάρχουσας συρμάτωσης και η αλλαγή του χώματος, που ήταν ένα μείγμα συμπαγούς αργίλου με κοινό φυτόχωμα! Επειδή πρόκειται για σέρισσα με απαιτήσεις σε υγρό και ελαφρώς όξινο χώμα, έγινε επιλογή ενός μείγματος σε αναλογία 80% ανόργανο και 20% μαύρη τύρφη. Το ανόργανο απότελείται από kanuma, ελαφρόπετρα και flourite της seachem - υπόστρωμα φυτών ενυδρείου. Κοσκινίστηκαν αρκετά, μέχρι να πετύχω διάμετρο 1-3 χιλιοστών.
Η επιλογή του δοχείου δεν ήταν εύκολη λόγω της μικρής διαμέτρου του κορμού και του ύψους του δέντρου.
Τελικώς επελέγη ένα δοχείο ωοειδές με ύψος 2,5 εκ και πλάτος ίσο με την κόμη του δέντρου, χειροποίητο από έλληνα κεραμίστα.
Φυτεύτηκε με τη φαινομενικά σωστή πρόσοψη, χωρίς να πειραχθεί το ριζικό του σύστημα, πέρα από την απομάκρυνση του συμπαγούς αργιλοχώματος όπου ήταν φυτεμένο από τη δημιουργία του.
Το δέντρο μετά από τη μεταφύτευση αφέθηκε στην ησυχία του σε ημισκιερή γωνία να αναπτυχθεί ελεύθερα. Λιπάνθηκε μόνο μετά από 15 μέρες με σίδηρο και υγρό οργανικό λίπασμα.
Μετά από τρεις μήνες ηρεμίας επιχειρήθηκε η πρώτη μετά-διαμόρφωση. Κλαδεύτηκαν οι λαίμαργοι βλαστοί και έγινε προσπάθεια να ακολουθηθεί το βασικό υπάρχον σχήμα, με ελάχιστο αρμάτωμα λίγων κλαδιών ξυλοποιημένων. Οι σέρισσες διαμορφώνονται, λόγω των εύθρυπτων κλαδιών τους, σχεδόν αποκλειστικά με κλάδεμα.
Το δέντρο επανέκτησε μια διαμόρφωση που δε διαφέρει κατά πολύ από την αρχική, αλλά δίνει προοπτικές για τη δημιουργία ενός όμορφου μπονσάι σε ρυθμό Ορθό μη Κανονικό. Συνοπτικά, οι βασικοί κανόνες του ρυθμού είναι η νοητή κάθετος που πρέπει να διατρέχει από την βάση του δέντρου μέχρι την κορυφή, επιτρεπτή μια απόκλιση 15 μοιρών, η κατεύθυνση των κλαδιών ακολουθεί εκείνη του Κανονικού Ορθού, ενώ ο κορμός έχει μια ελαφρά κλίση περίπου 5-10 μοιρών προς τον θεατή, δίνοντας τοιουτοτρόπως την οπτική ψευδαίσθηση ότι παρατηρούμε ένα ψηλό δέντρο στεκόμενοι στην βάση του.
Θα υπάρξει περαιτέρω επικαιροποίηση της πορείας τού συγκεκριμένου δέντρου.