(επιμέλεια Victrinia Ridgeway)

Μου ζητήθηκε να γράψω μια παράγραφο σχετικά με το λίπασμα στα κωνοφόρα. Έτσι κάθισα και κατέληξα στο παρακάτω. Mια σύντομη απάντηση στο ερώτημα "Πώς λιπαίνουμε τα κωνοφόρα;" μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρεξηγήσεις και λάθος συμπεράσματα.

Υπόστρωμα, πότισμα και λίπασμα δεν μπορούμε να τα δούμε ξεχωριστά. Είναι αλληλένδετα και έτσι η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι αρκετά περίπλοκη. Είτε πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο είτε για κωνοφόρο, μικρό, μεγάλης ηλικίας, πρόσφατα μεταφυτευμένο σε γλάστρα ή που το έχουμε συλλέξει από τη φύση, πρέπει όλες αυτές τις μεταβλητές να τις λάβουμε υπόψη σε έναν κήπο μπονσάι. Οπότε νομίζετε ότι μπορεί να υπάρξει μια σαφής απάντηση;

Λοιπόν, ναι. Αλλά πρέπει κάποιος να διαβάσει πολύ προσεκτικά και στη συνέχεια να κάνει όλα τα παρακάτω. Δεν γίνεται να επιλέξετε να κάνετε αυτό που σας αρέσει και να αγνοήσετε τα υπόλοιπα. Δεν μπορείτε να λιπαίνετε, σύμφωνα με τη μέθοδο μου και να μη σας νοιάζει τι υπόστρωμα έχετε ή πώς θα ποτίζετε.

Κατ 'αρχάς, πρέπει κάποιος να αναιρέσει όλα όσα έχουν γραφτεί στις περισσότερες βιβλιογραφίες μπονσάι για το θέμα. Καθώς η τεχνολογία μας παρέχει πρόσβαση σε νέες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους και προϊόντα, προχωρά και ο τρόπος ο οποίος φροντίζουμε τα δέντρα μας πέρα από τα όρια της παράδοσης. Υπάρχει ένας νέος και σύγχρονος κόσμος, αλλά πολλοί δεν το έχουν αντιληφθεί αυτό. Ακόμη και αν ορισμένοι φτάνουν στο μέτρο της επιτυχίας με τις παλιές μεθόδους, παρ'όλα αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν χρησιμοποιούν σύγχρονα υποστρώματα και πρακτικές, ή ακόμα μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο. 

 

Υποστρώματα

 Καλό υλικό στο υπόστρωμα θεωρείται: αρμονικού μεγέθους σωματίδια, τα οποία έχουν την ικανότητα να απορροφούν νερό, δεν έχουν καμία πρόσθετη οργανική ύλη, δεν πρέπει να αποσυντίθενται εύκολα, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ελαφρύτερα όταν στεγνώσουν, κατά προτίμηση το υλικό να είναι φθηνό και θα πρέπει να έχει αισθητικά ευχάριστη εμφάνιση. Κάτι τέτοιο θα ήταν: λάβα, ελαφρόπετρα, Turface, ζεόλιθος, Chabasai (ένα είδος ζεολίτη), κομμάτια καρύδας, κομμάτια από φλοιό, κομμάτια φελιζόλ (δεν είναι αστείο), καθώς και μερικά ακόμη που μπορείτε να βρείτε αν έχετε κατανοήσει τις παραπάνω αρχές. Παρακαλώ σημειώστε: Ορισμένα από αυτά τα υλικά μπορεί να μην είναι διαθέσιμα στην περιοχή σας.

Το γνωστό σε όλους akadama είναι αμφισβητήσιμα ένα καλό υπόστρωμα, καθώς αποσυντίθεται αναπόφευκτα μόνο όταν εκτίθεται σε παγετό το χειμώνα. Μπορεί να γίνει θανατηφόρο στο πότ, όταν μπλοκάρει τη ροή του νερού και του αέρα στο έδαφος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα δέντρα τα οποία σπάνια μεταφυτεύονται, όπως η συλλογή κωνοφόρων από τη φύση και παλιά μπονσάι γενικά.

(πηγή: benchi.fr)

Τα υποστρώματα τα οποία δεν είναι χρήσιμα είναι: χώμα, μείγμα χώματος, πέτρες, άμμο κ.λπ. τα δέντρα μπορεί να μεγαλώνουν σε άμμο και χώμα για τα λουλούδια, αλλά δεν είναι το βέλτιστο περιβάλλον ανάπτυξης για την υγεία των μπονσάι.


Όλα τα υποστρώματα μπορούν να αναμειχθούν, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά, αλλά βεβαιωθείτε ότι κοσκινίσατε και καθαρίσατε τα ανακυκλω-μένα υλικά, όπως απαιτείται.

Δεν υπάρχει «ιδανικό υπόστρωμα για μπονσάι». Υπάρχουν χιλιάδες στη πραγματικότητα ιδανικά υποστρώματα για μπονσάι. Πιστεύω ότι δεν έχει σημασία τι θα χρησιμοποιήσεις και ποιο μείγμα, αρκεί να είναι ένα σύγχρονο υπόστρωμα.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει έδαφος/χώμα στα σύγχρονα υποστρώματα, δεν υπάρχει και κάτι «ζωντανό» μέσα του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στεγνώνει εύκολα και πρέπει κανείς να ποτίζει αρκετές φορές την ημέρα όταν έχει ζέστη, ειδικά αν έχετε χρησιμοποιήσει καθαρά ανόργανες ουσίες. Συνεπώς, εγώ προσθέτω ακατέργαστη τύρφη εκτός από τα προαναφερόμενα υποστρώματα. Αυτό είναι το είδος της τύρφης που έχει συλλεγεί από περιοχές με μεγάλη υγρασία και έρχεται στη φυσική χονδροειδή μορφή του. Δε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πρόσθετη τύρφη σωματιδίων / βρύα, ακόμη και αν το πακέτο λέει "δεν περιέχεται σκόνη", εφ' όσον τα σωματίδια θα είναι πάρα πολύ μικρά. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τον σωστό τύπο της τύρφης, χρησιμοποιήστε μικρά κομμάτια φλοιού χωρίς σωματίδια σκόνης ή κομμένες ίνες καρύδας. Αυτά τα οργανικά συστατικά θα πρέπει να περιλαμβάνουν το 15-20% του συνολικού όγκου, κάτι λιγότερο στα κωνοφόρα, ελιές (και σε παρόμοιο είδος) και λίγο περισσότερο στα μικρά δέντρα και τις αζαλέες.

Αυτές οι οργανικές ύλες είναι καλές για τη διατήρηση περισσότερης υγρασίας στο υπόστρωμα και για την υποστήριξη των αποικιών της για την ευεργετική μικροβιακή ζωή στη σύνθεση του εδάφους. Η έρευνα φαίνεται επίσης να δείχνει ότι η τύρφη περιέχει ορμόνες των φυτών που είναι καλές για τα δέντρα. Αυτά είναι οργανικά υλικά που κανονικά κανένας δεν τα υποδεικνύει για υπόστρωμα στα μπονσάι, αλλά αυτά που αναφέρονται χρειάζονται πέντε χρόνια για να αποσυντεθούν. Θα πρέπει λοιπόν αυτό να το εξετάσετε κατά τον σχεδιασμό για τη μεταφύτευση των δέντρων στα χρονοδιαγράμματά σας. Το οργανικό υλικό θα πρέπει επίσης να κοσκινίζεται από οποιοδήποτε άλλο υπόστρωμα προτού ανακυκλωθεί.

 

 

Πότισμα

Έχω ένα πρόγραμμα ποτίσματος που το εφαρμόζω από το τέλος Μαρτίου έως μέσα Οκτωβρίου κάθε ημέρα. Αυτό εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το εάν τα δέντρα φαίνεται να χρειάζονται νερό ή όχι. Μόνο όταν βρέχει σε μεγάλο βαθμό δε θέλω να ποτίζονται τα δέντρα. Όταν κάνει ζέστη ή υπάρχει δυνατός άνεμος, ή με συνδυασμό και των δύο, ποτίζω δύο ή και τρεις φορές την ημέρα. Πολύ μικρά δένδρα πρέπει να ποτίζονται δύο φορές την ημέρα. Όλα τα δέντρα ποτίζονται το ίδιο. Μεμονωμένες συνήθειες για το πότισμα δεν είναι απαραίτητες όταν όλα τα δέντρα σας έχουν ένα κατάλληλο υπόστρωμα το οποίο εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Επίσης, δεν είναι ανάγκη να εκπαιδεύετε έναν φίλο σας πώς να ποτίζει τα δέντρα σας όταν είστε μακριά. Ο καθένας μπορεί να ποτίσει τα δέντρα σας. Πρέπει μόνο να ποτίζονται καλά. Επίσης, δεν έχει σημασία το είδος του νερού που χρησιμοποιείται. Το νερό της βρύσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα φυτά, ακόμα κι αν είναι σκληρό. Το νερό μου είναι ένα από τα δυσκολότερα ύδατα στην Ευρώπη (23° DH). Χρησιμοποιώ αυτό το νερό για τα πάντα, συμπεριλαμβάνοντας και τις αζαλέες. Ποτίζω με μια μάνικα κήπων, σε πλήρη ταχύτητα. Δεν ποτίζω μεμονωμένα τα δένδρα, αλλά σε τμήματα, όπως επίσης μπορείτε να ποτίζετε το κήπο σας με ένα σύστημα καταιωνιστήρων.

Όταν ποτίζετε με αυτό τον τρόπο, να ποτίζετε επιθετικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρέχεται πολύ καλά το δέντρο, από πάνω μέχρι κάτω. Το νερό πρέπει να τρέξει έξω από τις τρύπες αποστράγγισης. Είναι πολύ καλό για τα δέντρα, να βρέχονται με αυτό το τρόπο κάθε μέρα.

Με τα σύγχρονα υποστρώματα το υπερβολικό πότισμα είναι σχεδόν αδύνατο. Μπορείτε να ποτίζετε για ώρες και όλο το περιττό νερό απλά θα τρέχει από τις τρύπες αποστράγγισης αν χρησιμοποιείται το σωστό υπόστρωμα. Είναι πολύ εύκολο να ποτιστεί λιγότερο από ό,τι χρειάζεται όμως. Πολλά μπονσάι πεθαίνουν επειδή χρησιμοποιούν σύγχρονα υποστρώματα, αλλά ποτίζονται ανάλογα με τις παλιές μεθόδους – ποτίζονται λιγότερο στην πραγματικότητα.

 

(πηγή: easternleaf.com)


Λίπασμα

Με τα σύγχρονα υποστρώματα και το επιθετικό πότισμα, η λίπανση δεν είναι μυστικό πια. Οποιοδήποτε λίπασμα που προσφέρεται και για τα συνήθη φυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε οργανικό ή χημικό. Τα λιπάσματα θα πρέπει να έχουν αρκετό άζωτο. Μόνο με τη βοήθεια του αζώτου τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν.

Χρησιμοποιώ κυρίως υγρό λίπασμα, από το φθηνότερο της αγοράς. Χρησιμοποιήστε γενικό λίπασμα που σημειώνεται ότι είναι καλό για όλα τα φυτά. Επιπλέον αγοράζω μερικά κουτιά με κοκκώδη λιπάσματα, που περιέχουν χημικά, και μερικά βιολογικά συστατικά. Δύο φορές τον χρόνο, στις αρχές του Μαΐου και στο τέλος Αυγούστου, ρίχνω μια χούφτα αποξηραμένα κοπριά πουλερικών στα δέντρα. Αγοράζω αυτά στις μεγάλες τσάντες, τα οποία είναι πολύ οικονομικά. Για όλα τα δέντρα μου, συμπεριλαμβανομένων και των παγκοσμίου φήμης δέντρων, χρησιμοποιώ το ίδιο λίπασμα.

Πόσο; Περισσότερο απ 'όσο νομίζετε! Λιπαίνω 20 έως 60 φορές περισσότερο από τον μέσο όρο ενός καλλιεργητή μπονσάι. Από τις αρχές του Απριλίου έως τα μέσα Οκτωβρίου, κάθε δέκα μέρες όλα τα δέντρα τρέφονται με υγρό λίπασμα, χρησιμοποιώντας τρεις έως τέσσερις φορές παραπάνω από την προτεινόμενη δόση. Όλα τα δέντρα τρέφονται εξ ίσου, είτε είναι φυλλοβόλα, κωνοφόρα, μικρά, μεγάλα, πρόσφατα μεταφυτευμένα ή όχι. Πρόκειται για μια περίοδο περίπου 200 ημερών κατά την οποία τα δέντρα τρέφονται. Επειδή τρέφονται τα δέντρα τρεις φορές παραπάνω από την κανονική δόση για είκοσι ημέρες σε αυτό το διάστημα, μας κάνει 60 δόσεις λιπάσματος κατά τη βλαστική περίοδο. Ο μέσος καλλιεργητής μπονσάι λιπαίνει τρεις ή πέντε φορές ίσως και στο μισό της κανονικής δόσης, διότι «τα δέντρα μπονσάι δεν θα πρέπει να μεγαλώνουν». Εάν στη συνέχεια προσθέσετε δύο φορές το χρόνο κοπριά πουλερικών, τότε μπορείτε να καταλάβετε γιατί αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι 20 με 60 φορές περισσότερο από τον μέσο όρο.

Τα Ασιατικά λιπάσματα είναι καλά, αλλά περιττά στον πολιτισμό μας. Δεν τρώμε μπριζόλα με τσοπστικς και δε χρειάζονται διατροφή τα φυτά μας από Ασιατικά λιπάσματα. Αλλά δεν βλάπτει αν επιμένετε να τα χρησιμοποιήσετε. Απλά είναι ασύμφορα και δείτε το: To Biogold μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σύγχρονα υποστρώματα, όπως το akadama, και λειτουργεί καλά. Αν το δώσετε σε εμένα εγώ θα το σπάσω σε πολύ μικρά σωματίδια τα οποία θα τα ρίξω στη συνέχεια σε όλη την επιφάνεια του υποστρώματος των δέντρων. Μετά από ένα πότισμα γίνεται αόρατο.

Πάρα πολύ αλάτι στο υπόστρωμα είναι σχεδόν αδύνατο να μαζευτεί αν κάποιος ποτίζει επιθετικά κάθε μέρα. Ακόμη και αζαλέες δεν ενοχλούνται με αυτόν τον τρόπο. Ευδοκιμούν πολύ καλά με πολύ σκληρό νερό και με το κατάλληλο υπόστρωμα όπως και όλα τα υπόλοιπα δέντρα. Περίπου πριν από δέκα χρόνια ακούστηκε η «σούπερ λίπανση» και λίγο αργότερα ξεχάστηκε. Δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και πολλά δέντρα μετά από κάτι τέτοιο πέθαναν. Εγώ ακολουθώ αυτό το τρόπο, αλλά επιμένω για επιθετικό πότισμα παράλληλα με την επιθετική λίπανση και τη χρήση των σύγχρονων υποστρωμάτων. Επίσης, καλό είναι να μην κάνετε τα συστατικά της λίπανσης των δέντρων επιστήμη! Καλό είναι να αγοράσετε ό,τι πουλιέται σε μαγαζιά με κηπευτικά είδη ή από φυτώρια.

Το εν λόγω καθεστώς της λίπανσης είναι για τα δέντρα όπου βρίσκονται σε ανάπτυξη. Να θυμάστε ότι το 99,8% του συνόλου των μπονσάι είναι «σε εξέλιξη». Αν τύχει να έχετε ένα που δεν πρέπει πραγματικά να αναπτυχθεί τόσο, μπορείτε να επιβραδύνετε τη διατροφή του σε μεγάλο βαθμό. Κάποιοι επιλέγουν να τα αφήσουν να λιμοκτονήσουν επίτηδες. Τότε θα έχουν μικρότερα και λιγότερα, φύλλα και βελόνες. Είναι καλό για επιδείξεις, αλλά το δέντρο θα πηγαίνει προς το χειρότερο, αν συνεχίσει να μη λιπαίνεται σωστά για πάρα πολύ καιρό. Μετά από μερικά χρόνια θα πρέπει να λιπαίνεται επιθετικά και πάλι για να ανακάμψει.


Περίληψη

Ή ακολουθήστε και τα τρία ή τίποτα! Δεν έχετε άλλη επιλογή εδώ. Αν διαλέξετε έναν μόνο τρόπο και αρνηθείτε τα υπόλοιπα, θα έχετε καταστροφικές συνέπειες στα δέντρα σας. Εκείνοι που κάνουν «σούπερ διατροφή» και χρησιμοποιούν ντεμοντέ έδαφος ή ανεπαρκείς πότισμα, σκοτώνουν τα δέντρα. Εκείνοι που χρησιμοποιούν σύγχρονα υποστρώματα, επιθετικό πότισμα και λιπαίνουν, όπως τον παλιό καιρό, θα έχουν πολύ αδύναμα και, εν τέλει, νεκρά δέντρα. Αυτό είναι όλο! Επομένως το ερώτημα, "Ποια λιπάσματα κάνουν για τα κωνοφόρα;" Η απάντηση είναι "Ό,τι χρησιμοποιούμε και για τα υπόλοιπα δέντρα, αλλά πρέπει να γνωρίζεις όλη την ιστορία.. "

Ξέρω ότι πολλοί δεν θα το πιστέψετε. «Αυτός που θεραπεύει έχει δίκιο», είναι μια παροιμία στην ιατρική. Στην κηπουρική «αυτός που έχει το πιο υγιή δέντρα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα» είναι και ο σωστός. Ελάτε να δείτε τον κήπο μου ή ρίξτε μια ματιά στη συλλογή μου, τα δέντρα μιλούν για τον εαυτό τους.

Όλα αυτά δεν ανακαλύφθηκαν ή εφευρέθηκαν από εμένα. Έμαθα από επαγγελματίες σύγχρονους κηπουρούς. Χρησιμοποιούν και αυτοί αυτή τη μέθοδο εδώ και δεκαετίες με μεγάλη επιτυχία. Έχω προσαρμοστεί στη σύγχρονη φυτοκομία των μπονσάι. Μόνο στο κόσμο των μπονσάι φαίνεται να είναι επαναστατική.

 

Πηγή: 

  ibonsaiclub.forumotion.com