Γενικές Πληροφορίες

  Ο άρκευθος (γιουνίπερος), ποικιλία shimpaku, είναι νάνα ποικιλία της αρκεύθου της σινικής (Juniperus chinensis). Ανήκει στα κωνοφόρα, στην οικογένεια των κυπαρισσοειδών και είναι ένας βραδέως αναπτυσσόμενος θάμνος που στην τελική του ανάπτυξη μέσα σε μια δεκαετία φτάνει σε ύψος το 1 μέτρο και σε πλάτος 1.5 μέτρο. Το φύλλωμά του μικρό με λέπια και οι βελόνες του μαλακές στην αφή, ο shimpaku έχει χρωματισμό που ποικίλει απο γκριζωπό πράσινο έως βαθύ πράσινο όλο τον χρόνο. Παρά το γεγονός οτι αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδαφών, προτιμά τα ασβεστολθιικά και σχιστολιθικά πετρώματα και επιβιώνει σε πολύ φτωχά εδάφη, όξινα έως αλκαλικά (pH 4-8).

  Είναι δέντρο ιθαγενές των νησιών της Ιαπωνίας και της χερσονήσου Σαχαλίνης. Το βοτανικό του όνομα είναι "miyama-biyakushin". Ο shimpaku χρησιμοποιείται ευρέως λόγω του μεγέθους, του ελκυστικού φυλλώματος και του σχήματος του κορμού του στους βραχόκηπους και ως υλικό για τη δημιουργία μπονσάι καθιστώντας τον το δημοφιλέστερο δέντρο στην κοινότητα των μπονσάι. Η συλλογή άγριων, αυτοφυών αρκεύθων shimpaku στην Ιαπωνία οδήγησε το είδος σχεδόν σε αφανισμό. Οι άρκευθοι αυτοί, με χαρακτηριστικό τα νεκρά τμήματα του κορμού τους, τα αποκαλούμενα "jin" και "shari", συγκαταλέγονται στα ομορφότερα παγκοσμίου εμβέλειας μπονσάι.

 O γιουνίπερος Shimpaku προτιμά τα βραχώδη εδάφη, που διακρίνονται για την ξηρότητά τους. Στο φυσικό του περιβάλλον συνήθως αναπτύσσεται κοντά στη θάλασσα. Το φύλλωμα του είναι βελονοειδές και ο καρπός του είναι ένα μικρό, σκληρό, μπλε φρούτο που μοιάζει με μούρο. 

 

 

(Πηγή: bonsaibark.com)