Μετάφραση απο τα Γερμανικά: Florian

Επιμέλεια: Karesansui

 

Την χρονιά που πέρασε, ανέλαβα την αναδιαμόρφωση ενός δάσους φτελιάς. Ο ιδιοκτήτης του για λόγους ασθένειας το είχε παραμελήσει περισσότερο απο μισό χρόνο. Ο αρχικός σκοπός ήταν να το αναβιώσω για να καταφέρει να βγάλει τον χειμώνα.

Απο μια πρώτη ματιά βλέπουμε την ζημιά που έχει υποστεί απο το ελλιπές πότισμα. Η μάζα του υποστρώματος είναι σκληρή σαν πέτρα.

 

Όπως διακρίνετε, το δάσος είναι φυτεμένο κάπως ψηλά μέσα στο δοχείο.

Επιδιώκοντας τις καλύτερες συνθήκες για την επιβίωσή του, το δάσος βγήκε απο το δοχείο του, απομακρύνθηκαν οι κατεστραμένες ρίζες, αφαιρέθηκε αρκετή μάζα του υποστρώματος και ξαναφυτεύτηκε βαθύτερα απο πρώτα.

 

Το δάσος τοποθετήθηκε σε θερμοκήπιο όπου και πέρασε τον πρώτο του χειμώνα σε θερμοκρασία 20-40 C. Το πότιζα κάθε δεύτερη ημέρα και κατάβρεχα τον κορμό και τα κλαδιά. Τα δέντρα αναβλάστησαν κάπως καθυστερημένα την πρώτη τους άνοιξη αλλά απο εκεί και πέρα η ανάπτυξη ήταν ολοένα και μεγαλύτερη τόσο, που με ανάγκασε να τα κλαδέψω πολλές φορές.

UlmenwaldMerlinJuli2011 2b

UlmenwaldMerlinJuli2011 3

UlmenwaldMerlinJuli2011 5a

UlmenwaldMerlinNovember2011 4

Τελευταία, έκανα μικρές εργασίες πάνω στο δάσος και άλλαξα το δοχείο φύτευσης. Ο σκοπός είναι να αναπτυχθεί περισσότερο τα επόμενα 2-3 χρόνια και υπάρχει σκέψη να φυτευτεί σε μία πέτρινη πλάκα ή σε ένα πλατύ δοχείο για δάσος.

Είναι αρκετά τα σημεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για την δημιουργία ενός δάσους μπονσάι.

Πρέπει να επιλέγουμε μονό αριθμό δέντρων για την σύνθεσή μας. Ο λόγος είναι ότι ο ζυγός αριθμός δέντρων δεν δείχνει φυσικός.

UlmenwaldDez2012Merlin 1UlmenwaldDez2012Merlin 2

UlmenwaldDez2012Merlin 3

UlmenwaldMerlin01 01 2014 4

UlmenwaldMerlin01 01 2014 5

Στην περίπτωση του δάσους που παρουσιάσαμε ο αριθμός των δέντρων είναι εννέα.
Τα δέντρα που επιλέγουμε πρέπει να είναι διαφορετικού ύψους και πάχους κορμού. Το κύριο δέντρο της σύνθεσης είναι το ψηλότερο και έχει τον παχύτερο κορμό.

Η διάταξη και τοποθέτηση των δέντρων γίνεται σε διαφορετικά επίπεδα για να αποκτά μια πιό φυσκή όψη. Αυτό το επιτυγχάνουμε με την δημιουργία ενός λοφίσκου ή διάφορων ανεξάρτητων υψωμάτων

Τα μεγαλύτερα δέντρα τα φυτεύουμε στο κέντρο της σύνθεσης και τα μικρότερα περιμετρικά για να επιτύχουμε μια τριδιάστατη εντύπωση βάθους. Στα δέντρα που βρίσκονται προς την άκρη του δοχείο δίνουμε μεγαλύτερη κλίση.

1 (5)

1 (6)

Το σημαντικό στην όλη σύνθεση είναι να πετύχουμε ένα ανισοσκελές τρίγωνο με τις πλευρές να σχηματίζονται απο τα ακριανά κλαδιά και την κορυφή εκείνη του κύριου δέντρου.

Για μια πιό φυσική και ενάλαφρη εντύπωση δημιουργούμε διάκενα στην φύτευση των δέντρων (αυτό είναι και θέμα αισθητικής προτίμησης).

1 (2)

1 (1)

 

UlmenwaldMerlin01 01 2014 4Bereichfreiraum

 

Αναφορικά με το δασάκι που παρουσιάσαμε:

Το δασάκι αυτό έχει ένα σημαντικό κατ’ εμένα ελάττωμα το οποίο φαίνεται στο κόκκινο τετράγωνο.

 

 

 

 

 

1 (3)

1 (4)

 

 

Ενώ η αριστερή μεριά του δάσους είναι αρμονική και συμμετρική στην δεξιά πλευρά τα δύο δέντρα δεν εναρμονίζονται με τα υπόλοιπα.
Γιατί συμβαίνει αυτο;

Ο κορμός του δέντρου δεξιά είναι ευθύς χωρίς κίνηση. Το δέντρο αυτό πρέπει να το λυγίσουμε δίνοντάς του μια κλίση έτσι ώστε το φύλλωμα να βρεθεί κοντύτερα στον κορμό και να εναρμονίζεται με την όλη εικόνα.