Βρύα

Το σμαραγδένιο χαλί των μπονσάι

   Το άρθρο αυτό επιχειρεί μια προσέγγιση στα αρχέγονα αυτά φυτά, τα βρύα, αποκαλύπτοντας τα μυστικά τους για να επιδιώξουμε μια επιτυχημένη καλλιέργεια παράλληλη με αυτήν των μπονσάι.

Καινούργια τρέλλα, θα αναρωτηθούν μερικοί και μερικές; Ενδεχομένως ναι, αλλά όχι τόσο νέα εντέλει, μιας και οι ιαπωνικοί κήποι περιλαμβάνουν τα βρύα στον σχεδιασμό τους ήδη απο τον 10ο αιώνα μ.Χ. και στον δυτικό κόσμο από το τέλος του 19ου αιώνα (mosseries1).

Η καλλιέργεια των βρύων

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

  Tα βρύα ανήκουν σε μια πρωτόγονη κατηγορία φυτών, τα βρυόφυτα. Είναι αειθαλή, συνήθως πράσινα, μεγέθους λίγων χιλιοστών έως μερικών εκατοστών και είναι απο τους απλούστερους φυτικούς οργανισμούς της ξηράς (λίγα είναι υδρόβια). Δεν παράγουν άνθη ή καρπούς. Αναπαράγονται με σπόρια και μπορούν να σχηματίσουν νέα φυτά απο τμήματα βλαστών και φύλλων που έχουν αποκοπεί.  Τα βρύα έχουν κυτταρικά τοιχώματα που περιέχουν κυτταρίνη.  Πολλά από τα βρύα έχουν σχηματισμούς που οπτικά θυμίζουν φύλλα, τα φυλλάρια. Τα βρυόφυτα δεν έχουν ρίζες, αλλά έχουν λεπτές ριζοειδείς δομές, τα ριζοειδή, πάχους ενός κυττάρου μόνο, τα οποία χρησιμεύουν στην προσκόλληση στο υπόστρωμα όπου αναπτύσονται και στην απορρόφηση του νερού. Τα περισσότερα είδη έχουν μικρή αντίσταση στην ξηρασία και προτιμούν τα προστατευμένα κρύα και υγρά περιβάλλοντα των δασών. Υπάρχουν όμως είδη που είναι ανθεκτικά σε ακραίες καιρικές συνθήκες και ανευρίσκονται στην Αρκτική και Ανταρκτική, αλλά και σε ερήμους. Ο αριθμός των ειδών των βρυόφυτων παγκοσμίως υπολογίζεται σε 14.000-15.000.