ΟδηγόςγιαBonsai Mini-Jade (Portulacaria afra)

 

Γνωστά επίσης ως «Πορτουλακάρια με μικρά φύλλα», ταPortulacariaafra, είναι εξαιρετικάbonsaiγια αρχάριους και η δυνατότητά τους να προσαρμόζονται στα περισσότερα στυλbonsaiτα καθιστά δημοφιλή και μεταξύ των ένθερμων υποστηρι κτών. Είναι καταπληκτικά για αρχάριους, επειδή αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, μπορούν να συντηρηθούν σε εσωτερικό χώρο, και αντέχουν για μεγάλα διαστήματα χωρίς να χρει άζονται νερό. Αυτό συμβαίνει γιατί τασαρκώδηφυτά αποθηκεύουν νερό στους κορμούς και τα φύλλα τους. Δίνουν, ακόμη, ξεκάθαρα σημάδια όταν χρειάζονται νερό, γεγονός το οποίο είναι εξυπηρετικό γι’ αυτούς που τώρα ξεκινούν την καλλιέργειαbonsai.

 

ΧαρακτηριστικάτηςMini-Jade

Οι νεαροί βλαστοί τηςportulacariaafraαρχικά είναι πράσινοι και υπάρχει περίπτωση να γίνουν κόκκινοι ανάλογα με την έκθεση στον ήλιο. Αργότερα τα ώριμα κλαδιά θα ανα πτύξουν ένα γκρι χρώμα με τραχιά υφή. Το σχήμα των φύλων μπορεί καλύτερα να περι γραφεί ως ένας κύκλος που διασταυρώνεται μ’ ένα δάκρυ. Φυτρώνουν κατακόρυφα σε σχέση με το κλαδί.

 

Πότισμα

 Χρειάζεται ιδιαίτερα προσοχή προκειμένου να μην ποτίσει κανείς υπερβολικά τηνjade. Έχει αποδειχθεί πως μπορεί πολύ εύκολα να σαπίσουν οι ρίζες, ειδικά τον χειμώνα, αν ποτιστεί υπερβολικά. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό εκδηλώνεται με την πτώση φύλλων ή και ολόκληρων κλαδιών. Ένα από τα θετικά τους στοιχεία είναι πως δίνουν ξεκάθαρα σημάδια σχετικά με το πότε χρειάζονται στην πραγματικότητα πότισμα. Τα φύλλα τους θ’ αρχίσουν να γίνονται επίπεδα και μετά να ζαρώνουν. Όταν αναπτύσσονται σε εσωτε ρικό χώρο είναι πιο ασφαλές να περιμένει κανείς τα σημάδια, έτσι ώστε να αποφύγει τέτοι ου τύπου ζητήματα. Αν φυτέψετε τηminijadeσας σε μείγμα χώματος γιαbonsaiπου απο στραγγίζεται πολύ γρήγορα σε χώρο με αρκετό φως ή σε εσωτερικό χώρο σε φωτεινό περβάζι παραθύρου, θα υπάρχει σαφώς μικρότερο πρόβλημα.

 

 

Απαιτήσεις σε Φως

Ταportulacariaafraμπορούν να καλλιεργηθούν τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξω τερικό χώρο. Αν καλλιεργηθούν σε εσωτερικό χώρο προτιμούν να βρίσκονται κοντά σε μια πηγή φυσικού φωτός. Η τοποθέτησή τους κοντά σε ένα ανοιχτό παράθυρο συνήθως αποδί δει καλύτερα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, η τοποθέτησή τους σ’ ένα δωμάτιο με έντονες λάμπες φθορισμού συνήθως αποδίδει εξ ίσου καλά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απλά, πρέπει κανείς να είναι πιο προσεκτικός με το υπερβολικό πότισμα. Όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, τείνουν να αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα σε ηλιόλουστο μέρος.

 

 

Θερμοκρασία

Καθώς είναι τροπικά σαρκώδη φυτά, ταminijadeαναπτύσσονται καλύτερα σε εύκρατες ζώνες, αλλά αναπτύσσονται και στις περισσότερες περιοχές όπου δε θα εκτεθούν σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 10 βαθμών κελσίου.

 

Διαμόρφωση

Είναι πολύ δύσκολο να διαμορφωθεί μιαjadeμε μικρά φύλλα με την συρμάτωση κλα διών. Τα κλαδιά τους τείνουν να είναι πολύ εύθραυστα και μπορεί να σπάσουν κάτω από τέ τοια πίεση. Το κλάδεμα προς την κατεύθυνση της επιθυμητής ανάπτυξης και το τσίμπημα είναι πιο αποτελεσματικά. Μην κλαδεύετε αμέσως μετά το πότισμα. Κοψίματα με επίπεδο κόφτη αναφέρεται πως επουλώνονται με λιγότερες ουλές, παρ’ όλα αυτά δεν έχουν παρατηρηθεί φοβερά σημάδια, όποτε έχει χρησιμοποιηθεί κόφτηςconcave. Τα κλαδιά θα κυρτώσουν με φυσικό τρόπο απ’ το βάρος του νερού που αποθηκεύουν στα φύλλα τους. Πολλοί εκμεταλλεύονται αυτό το χαρα κτηριστικό εκπαιδεύοντάς τα να πάρουν στυλ καταρράκτη. Οιjadeμπορούν να πολλα πλασιαστούν από μοσχεύματα κλαδεμένων κλαδιών.

 

 

Έδαφος

Ηjadeαναπτύσσεται καλά στα περισσότερα μείγματα χώματος γιαbonsai, αλλά προτι μά αυτά που αποστραγγίζονται πολύ καλά. Το μείγμα χώματος που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχει λιγότερα οργανικά στοιχεία και καθόλουτύρφη.Οι ρίζες τους θα σαπίσουν εύκο λα αν μείνουν υγρές για μεγάλες χρονικές περιόδους.

 

Ζιζάνια και Προβλήματα τωνPortulacariaafra

Τα κοκκοειδή θα καταστρέψουν μιαjade. Σήψη των ριζών μπορεί επίσης να αναπτυχθεί όταν το φυτό ποτίζεται υπερβολικά συχνά χωρίς να έχει αρκετό φως. Το δέντρο θα δείξει το στρεσσάρισμα από τα κοκκοε

Γνωστά επίσης ως «Πορτουλακάρια με μικρά φύλλα», τα Portulacaria afra, είναι εξαιρετικά bonsai για αρχάριους και η δυνατότητά τους να προσαρμόζονται στα περισσότερα στυλ bonsai τα καθιστά δημοφιλή και μεταξύ των ένθερμων υποστηρι­κτών. Είναι καταπληκτικά για αρχάριους, επειδή αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, μπορούν να συντηρηθούν σε εσωτερικό χώρο, και αντέχουν για μεγάλα διαστήματα χωρίς να χρει­άζονται νερό. Αυτό συμβαίνει γιατί τα σαρκώδη φυτά αποθηκεύουν νερό στους κορμούς και τα φύλλα τους. Δίνουν, ακόμη, ξεκάθαρα σημάδια όταν χρειάζονται νερό, γεγονός το οποίο είναι εξυπηρετικό γι’ αυτούς που τώρα ξεκινούν την καλλιέργεια bonsai.

 

Χαρακτηριστικά της Mini-Jade

Οι νεαροί βλαστοί της portulacaria afra αρχικά είναι πράσινοι και υπάρχει περίπτωση να γίνουν κόκκινοι ανάλογα με την έκθεση στον ήλιο. Αργότερα τα ώριμα κλαδιά θα ανα­πτύξουν ένα γκρι χρώμα με τραχιά υφή. Το σχήμα των φύλων μπορεί καλύτερα να περι­γραφεί ως ένας κύκλος που διασταυρώνεται μ’ ένα δάκρυ. Φυτρώνουν κατακόρυφα σε σχέση με το κλαδί.

 Portulacaria-afra-bonsai