Τα δέντρα ginseng συνήθως γίνονται ανθεκτικά και ευπροσάρμοστα bonsai (*) εσωτερικού χώρου (**), ενώ είναι σχετικά εύκολα στη συντήρηση. Το γεγονός αυτό τα κάνει ιδανικά για αρχάριους, αλλά συγχρόνως ιδιαίτερα αγαπητά και στους πιο έμπειρους. Τα φύλλα τους μικρά και σκουροπράσινα, εναλλάσσονται πάνω στον μίσχο. Οι εκτεθειμένες ρίζες του αποτελούν το βασικό τους χαρακτηριστικό και συγχρόνως τον κύριο λόγο που πολλοί άνθρωποι τα βρίσκουν ελκυστικά.  Πολλά είναι τα είδη φυτών που συγγενεύουν στενά με τους φίκους. Ο φίκος ginseng, που είναι γνωστός και ως Ficus microcarpa, Chinese banyan ή Taiwan ficus, είναι είδος ενδημικό της Ταϋλάνδης και της Μαλαισίας, ενώ μπορεί να βρεθεί και στα τροπικά δάση.

ginseng bonsai 

(Πηγή: www.bonsaiboy.com)

Φροντίδα

 Ο φίκος είναι καλό να παραμένει σε εσωτερικό χώρο, προκειμένου να προστατεύεται από το απευθείας ηλιακό φως, που μπορεί να κάψει τα φύλλα του. Ως τροπικό φυτό απολαμβάνει τον θερμό καιρό και την αυξημένη υγρασία. Δεν είναι κακό η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η θερμοκρασία του περιβάλλοντός του να πέφτει κάτω από τους 15 βαθμούς. 

Καλό είναι να διατηρείτε το δέντρο σας κοντά σε παράθυρο για όσο μεγαλύτερο μέρος της μέρας μπο­ρεί­τε. Αν και ως δέντρα οι φίκοι μπορούν να επιβιώσουν σχετικά καλά σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό, θα αναπτυχθούν καλύτερα σε πιο φωτισμένο περιβάλλον με φυσικό φως. Αν είναι δυνατό, το δέντρο πρέπει να γυρίζει γύρω από τον άξονά του κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε όλες οι πλευρές του να παίρνουν όσο το δυνατόν περισσότερο ηλιακό φως.

Πότισμα

 Τα ginseng λατρεύουν το καθημερινό ψέκασμα, οπότε είναι καλό να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε τις συνθήκες που επικρατούν σ’ ένα τροπικό δάσος. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το ginseng χρειάζεται περισσότερο νερό σε σχέση με τους χειμερινούς, οπότε και δεν χρειάζονται πολύ νερό. Το ginseng είναι από τα φυτά που «συγχωρούν» αν κάποτε δεν ποτιστούν, παρ’ όλα αναπτύσσονται καλύτερα με συστηματικό πότισμα, υπό την προϋπόθεση να έχει στεγνώσει το χώμα τους πριν ποτιστούν εκ νέου. Όποτε είναι δυνατό καλό είναι να χρησιμοποιείτε βρόχινο νε­ρό, καθώς το νερό βρύσης περιέχει χλώριο. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, είναι καλύτερα να βρά­ζετε το νερό ώστε να φεύγει το χλώριο. Τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα καλύτερα αν το χώμα εμπλουτιστεί με υγρή τροφή κάθε είδους, ειδικά με λιπάσματα που έχουν ως βάση τη ντομάτα.

ginseng bonsai2

(Πηγή: easternleaf.com)

Μεταφύτευση

 Ο ρυθμός ανάπτυξης του φυτού θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη πριν από μια μεταφύτευση, καθώς, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, το ginseng μπορεί να αναπτύσσεται ιδιαίτερα αργά. Ως φυτό δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το μείγμα χώματος. Η χρήση λιπασμάτων προτείνεται, αλλά γενικά τα ginseng επιβιώνουν και σε μη ιδανικές συνθήκες.

 

Κλάδεμα

  Ένα υγιές ginseng bonsai έχει ιδιαίτερα πυκνό φύλλωμα και δεν χρειάζεται πολλή φροντίδα εν γένει. Η απώλεια φύλλων σε καθημερινή βάση δεν είναι ανησυχητικό σημάδι, εφ’ όσον αυτά αντικαθίστανται από νέα. Για τη διατήρηση της συμμετρίας του δέντρου μια καλή πρόταση είναι η αφαίρεση 3 φύλλων για κάθε 6 νέα. Το κλάδεμα του ginseng μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή, υπό την προϋπόθεση πως το δέντρο είναι υγιές.

Πηγές: ginsengbonsai.org

bonsaihowtos.com

 * Ginseng Bonsai δεν υπάγεται στον όρο μπονσάι επειδή δεν ακολουθεί βασικούς κανόνες και είναι αποτέλεσμα μαζικής παραγωγής.

** Στα θερμά κλίματα πρέπει να είναι εκτός σπιτιού προστατευμένο απο τον μεσημεριανό καλοκαιρινό ήλιο και τους βοριάδες τον χειμώνα.