Style–(Ρυθμοί/Στυλ Bonsai): Οι Ιάπωνες έχουν ταξινομήσει τα δέντρα Bonsaiσε μια ποικιλία ρυθμών και στυλ, κάτω από μία συγκεκριμένη ονοματολογία. Ακολουθούν οι κυριότεροι από αυτούς τους ρυθμούς με την Αγγλική, Ιαπωνική και Ελληνική ονοματολογία τους.

 

Formal upright ή Chokkan–(Ορθός κανονικός ρυθμός): Ίσιος σε όρθια θέση, κωνικός κορμός. Τα κλαδιά αναπτύσσονται κανονικά από τα πιο χοντρά και μεγαλύτερα στο κάτω μέρος, έως να γίνουν λεπτότερα και μικρότερα στο άνω τμήμα του δέντρου.

 

Ιnformal upright ή takichi(Όρθιος μη κανονικός ρυθμός): Ο κορμός έχει ορατές καμπύλες με την κορυφή του δέντρου να τοποθετείται ακριβώς πάνω από το σημείο εξόδου του κορμού από το έδαφος.           

         

 

Extreme Informal ή Miyogi-(Ακραίος όρθιος μη κανονικός ρυθμός): Ο κορμός έχει υπερβολικές καμπύλες και συνήθως αρκετή ποσότητα νεκρού ξύλου.

                      

Slanting ή Shakan–(Λοξός/πλαγιαστός ρυθμός): Ο κορμός είναι ίσιος, όπως στον ορθό κανονικό ρυθμό, αλλά η κορυφή του δέντρου βρίσκεται αρκετά δεξιά ή αριστερά από το σημείο όπου ο κορμός βγαίνει από το έδαφος.

 

Cascade ή Kengai–(Κρεμαστός ρυθμός ή καταρράκτης): Σε αυτό το στυλ το δέντρο κρεμιέται κυριολεκτικά προς τα κάτω από την άκρη του δοχείου προσομοιώνοντας τη φυσική ροή ενός καταρράκτη.

 

Semi-cascade ή Han-kengai(Ημικρεμαστός ρυθμός): Το κάτω μέρος του δέντρου εκτείνεται κάτω από το χείλος του δοχείου, αλλά όχι πολύ κάτω από το επίπεδο της βάσης του.                                   

 

Exposed-root ή Neagari(Εκτεθειμένες ρίζες): Οι ρίζες του δέντρου αποτελούν προέκταση του κορμού πάνω από το έδαφος. Αυτό το φαινόμενο είναι αντιληπτό σε ρεματιές, όπου το έδαφος σιγά σιγά διαβρώνεται κάτω από το δέντρο.                               

 

Twin-trunk, two-trunk ή Sokan(Ρυθμός διπλού κορμού): Δύο κορμοί ξεκινούν από ένα ενιαίο ριζικό σύστημα, συνήθως ο ένας μεγαλύτερος από τον άλλο με τα κλαδιά του μικρότερου να ξεκινούν χαμηλότερα, αλλά να συμπληρώνουν αυτά του μεγαλύτερου. Συχνά αποκαλούνται “Η μητέρα και η κόρη”.                                  

 

Forest ή Yose ue(Ρυθμός Δάσος): Εδώ πολλά δέντρα φυτεύονται μαζί, συχνά σε μονό αριθμό, σε ένα επίπεδο δοχείο bonsai ή πάνω σε επίπεδη πέτρα.

                      

 

Literati ή Bunjingi–(Λόγιος ρυθμός): Μια γυμνή γραμμή συνήθως παραμορφωμένου κορμού με λιγότερο ή περισσότερο έντονες κλίσεις και λιγοστά κλαδιά και φύλλωμα στην κορυφή του δέντρου.   

           

    

 

Broom ή Hokidachi–(Ρυθμός σκούπα): Δέντρο με εκτεταμένη και φίνα διακλάδωση. Ο κορμός ανεβαίνει σε ευθεία γραμμή προς τα πάνω και διακλαδώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις σχηματίζοντας ένα σχήμα μπάλας / στέμματος.

 

 Windswept ή Fukinagashi–(Ανεμοδαρμένο): Ένα στυλ με έντονη οριζόντια κλίση των κλαδιών σαν να έχουν υποστεί τις συνέπειες ενός επίμονου δυνατού ανέμου.         

 

 

Styling–(Στυλιζάρισμα / Διαμόρφωση): Η διαδικασία ουσιαστικής μεταβολής του σχήματος ενός δέντρου bonsaiμε κλάδεμα και συρμάτωμα των κλαδιών του.

 

Size–(Μέγεθος bonsai): Οι Ιάπωνες έχουν ταξινομήσει τα bonsai σε μια ποικιλία μεγεθών με συγκεκριμένο όνομα για κάθε μέγεθος.

 

Bonsai μινιατούρες

 

Keshitsubo  (3-8 εκ.)                         

 

   

 

Shito  (5-10 εκ.)       

 

             

 

Shohin (5-15 εκ.)     

 

            

 

Mame  (13-20 εκ.)

 

                                    

 

Komono(15-25 εκ.)

 

                

 

Bonsai μεσαίου μεγέθους.

 

Katade-mochi (25-50 εκ.)

 

      

 

Chiu ή Chumono  (40-90 εκ.)

 

            

 

Bonsai μεγάλου μεγέθους

 

Dai ή Omono  (75-120 εκ.)

 

                    

Hachi-uye   (100-150 εκ.)

 

Imperial   (150-200 εκ.)

 

 

Soil(Υπόστρωμα Bonsai): Το έδαφος/υπόστρωμα για καλλιέργεια bonsai αποτελείται από ειδικά μείγματα υλικών συγκεκριμένης κοκκομετρίας, σχεδιασμένα για καλύτερη αποστράγγιση του νερού. Οργανικά υλικά είναι εκείνα που περιέχουν συστατικά που προέρχονται από τμήματα των φυτών, τύρφη, φλοιούς κορμών, κυρίως κωνοφόρων, χωνευμένα φύλλα. Στα ανόργανα υλικά συγκαταλέγονται αδρανή υλικά, ορυκτά, πέτρα, η  πυρίμαχος άργιλος  με τη μορφή ποταμίσιου χαλικιού και άμμου, akadama, Kanuma ή ελαφρόπετρα.

 

Suiban: Ένας ρηχός δίσκος χωρίς τρύπες αποστράγγισης, συνήθως γεμάτος με χαλίκια ή νερό που χρησιμοποιείται κυρίως στις συνθέσεις με πέτρα.

 

Suiseki: Πέτρες που μοιάζουν με μεγάλους βράχους ή βουνά και αντιπροσωπεύουν σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση το πνεύμα ή την ουσία της φύσης.

 

Sumo: Ένας ανεπίσημος ιαπωνικός όρος για συγκεκριμένα bonsai συνήθως μικρού μεγέθους που παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλη περίμετρο και κωνικότητα σε σχέση με το μέγεθός τους.

 

Sphagnum moss(Σφάγνα): Βρύα με μακριές ίνες που χρησιμοποιούνται σαν υλικό στις καταβολάδες ή σε καταστάσεις που είναι αναγκαία η κατακράτηση υγρασίας. Δεν θα πρέπει να αποτελεί συστατικό μείγματος υποστρώματος για bonsai.

 

Tokonoma: Ιαπωνικό παραδοσιακό σημείο έκθεσης bonsai στα γιαπωνέζικα σπίτια. Συχνά στην Ιαπωνία και αλλού τα bonsai τοποθετούνται στο εσωτερικό του σπιτιού για μια σύντομη περίοδο λίγων ημερών, για να εκτεθούν μαζί με συνοδευτικά φυτά και παραδοσιακή Ιαπωνική καλλιγραφία.

 

 

Πηγή

Brandywine Bonsai Society