Η έντονη αστικοποίηση των τελευταίων δεκαετιών ελαχιστοποιεί ή και εξαλείφει τους τελευταίους θύλακες πρασίνου μέσα στον πολεοδομικό ιστό αλλά και γύρω απο αυτόν. Ο κάτοικος των σύγχρονων μεγαλουπόλεων καταφεύγει στην φύση τα Σαββατοκύριακα ή για ένα μεγαλύτερο αλλά περιορισμένο χρονικό διάστημα όμως συνεχίζει να την αναζητά στην καθημερινότητά του. Δεν έχουν φυσικά οι περισσότεροι την πολυτέλεια ενός κήπου ή ενός ταρατσόκηπου και το ερώτημα με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι είναι πώς θα διατηρηθεί κάποια επαφή με τη φύση μέσα στα περιορισμένα όρια του αστικού τοπίου.

saikei (2)


Το σαϊκέι πιθανά καλύπτει την ανάγκη αυτή για επαφή με τη φύση μέσα στα όρια των πόλεων και της αστικής κατοικίας. Κατά λέξη σημαίνει "ζωντανό τοπίο" και αναπαριστά σε μικρογραφία ολοκληρωμένες συνθέσεις τοπίων. Έτσι μπορούμε να συλλάβουμε τη γαλήνη και την ομορφιά ενός δάσους σε ένα πλατύ δοχείο των 40 εκατοστών μόλις. Μερικοί ίσως θελήσουν να αναπαραστήσουν ένα τοπίο που τους εντυπωσίασε σε κάποιο ταξίδι τους. Το σαϊκέι δεν έχει όρια. Αποφεύγει τις άκαμπτες εν πολλοίς τεχνικές που ακολουθούμε στα μπονσάι οδηγώντας περισσότερο σε αισθητικούς πειραματισμούς και στην ελευθερία της σύνθεσης.

saikei (5)
Η σχολή της τεχνικής της δημιουργίας των τοπίων σε μικρογραφία ιδρύθηκε απο τον Τόσιο Καβαμότο αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν και θεωρείται μια απο τις νεώτερες τεχνικές φυτικών συνθέσεων στην Ιαπωνία, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ευρέως αποδεκτό και αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Η τεράστια γοητεία που ασκεί το σαϊκέι τόσο στον έμπειρο μπονσαίστα όσο και στον αρχάριο δεν οφείλεται στη φυσική ομορφιά του, όσο σε αυτό που δεν περιγράφεται με λόγια αλλά θα μπορούσαμε να αποδοθεί ως η προσωπικότητα των δέντρων. Όσο περισσότερη εμπειρία αποκτάται απο τη δημιουργία και την θέαση του σαϊκέι, τόσο αντιλαμβανόμαστε οτι η διαφορά των πραγματικών δέντρων απο εκείνων του σαϊκέι είναι μόνο το μέγεθος.saikei (4)
Το δάσος μπονσάι και η φύτευση πάνω σε βράχο είναι τα δύο στύλ πάνω στα οποία βασίστηκε το σαϊκέι. Το σαϊκέι όμως αγνοεί τους κανόνες των ρυθμών αυτών, γιατί έχει τελείως διαφορετικό σκοπό.
Στο δάσος μπονσάι η φύτευση γίνεται με καθορισμένο αριθμό δέντρων, συνήθως κάποιας ηλικίας, άνω των δέκα χρόνων, ιδίου είδους και ιδίου μεγέθους περίπου, με σκοπό την αναπαράσταση ενός δάσους ή μιας συστάδας δέντρων. Στο σαϊκέι μπορούν να συνυπάρξουν δέντρα κάθε είδους και ηλικίας, ακόμα και ενός χρόνου έως πολλών χρόνων.
Στη φύτευση σε βράχο, η τεχνική απαιτεί τη φύτευση του δέντρου πάνω σε έναν ενδιαφέροντα και εντυπωσιακό βράχο. Στο σαϊκέι μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε βράχος ή ακόμα και μια κοινή πέτρα. 

saikei (1)
Το σαϊκέι χρησιμοποιεί προσιτά σε όλους υλικά και η δημιουργία του δεν απαιτεί τη χρήση ακριβών κεραμικών δοχείων. Ένα απλό τσιμεντένιο δοχείο είναι αρκετό για να στηθεί επάνω του το ομορφότερο τοπίο.
Η τελειοποίηση ένος μπονσάι παίρνει πολλά χρόνια και ίσως χρειαστεί μιά ζωή για τον σκοπό αυτό, ενώ στο σαϊκέι δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να το εκτιμήσει. Τα δέντρα όπως αναφέρθηκε είναι ηλικιακά μικρά και όταν ξεφύγουν απο την απαιτούμενη κλίμακα τα αφαιρούμε και συνεχίζουμε την καλλιέργειά τους σαν ξεχωριστά μπονσάι.

saikei (3)
Η τεχνικές δημιουργίας και φροντίδας του σαϊκέι, φύτευση, κλάδεμα, συρμάτωμα κ.λ.π είναι οι ίδιες όπως αυτές των μπονσάι.
Η δημιουργία του σαϊκέι είναι η καλύτερη ευκαιρία για έναν αρχάριο να αρχίσει να ασχολείται με τα προμπονσάι και σιγά σιγά να εξοικειώνεται με τις τεχνικές του μπονσάι.  Η επιλογή της καλής πλευράς των δέντρων, η διευθέτηση των κλαδιών, η τοποθέτηση των βράχων, η τακτοποίηση των δέντρων σε μία ομαδική φύτευση, όλα αυτά και άλλα πολλά είναι στοιχεία που πρέπει να λάβει υπόψη του ο δημιουργός του σαϊκέι και πάνω απο όλα το σαϊκέι είναι μια τέχνη που απαιτεί την ευαισθησία ενός καλλιτέχνη τοπιογράφου.

 

NCArboretum Bonsai-27527-2

πηγή: wikipedia.org

 

Τι χρειαζόμαστε για την δημιουργία ενός σαϊκέι:
1. Φυτικό υλικό: δέντρα, θάμνους, φυτά διαφόρων ειδών, ηλικίας, σχήματος, μεγέθους
2. Πέτρες, βράχους, χαλίκια
3. Υπόστρωμα ή χώμα για φύτευση
4. Βρύα
5. Δοχεία διαφόρου μεγέθους, υλικού, σχήματος
6. Αρκετή φαντασία, ευαισθησία και προσλαμβάνουσες παραστάσεις. {/af}