Η ελιά, με το επιστημονικό όνομα Olea europea sativa ή Olea europea oleaster, είναι ένα από τα συνηθέστερα δέντρα στη Μεσόγειο και αποτελεί μία από τις αγαπημένες επιλογές δέντρων μπονσάι. Το όνομα της ελιάς έχει αρχαιοελληνική ετυμολογία και βρίσκεται στο μεσογειακό χώρο ήδη από τα προϊστορικά χρόνια.

Η ελιά παράγει μεγάλο αριθμό καρπών, από τους οποίους παράγεται το ελαιόλαδο, που εξαγόταν από τους σημαντικότερους αρχαιοελληνικούς πολιτισμούς (μινωικό, μυκηναϊκό) στον τότε γνωστό κόσμο. Αυτή η παραγωγή έκανε το δέντρο αρκετά δημοφιλές, αλλά και πολύτιμο για την επιβίωση πολλών λαών.

 

(πηγή:  thiva-press.blogspot.gr)

   Η ελιά είναι ενδημική των περιοχών της Μεσογείου, όπως της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας. Επιζεί σε οξύ και αλκαλικό χώμα, αλλά και σε θερμό και ξηρό κλίμα ή και σε ισχυρούς χειμώνες. Αν και η ανάπτυξη του φυτού είναι σχετικά αργή, ωστόσο συμβάλλει στην ισχυροποίησή του, αφού ακόμα και αν καεί ή κοπεί σε κάποιο ύψος, μπορεί να ανακάμψει από τον κορμό του. Για αυτό τον λόγο συναντώνται και υπεραιωνόβια δέντρα. Η Olea europea μπορεί να εμφανιστεί σε υψόμετρο ακόμη και 1500 μέτρων.

  Ως μπονσάι, η ελιά είναι λίγο πιο αδύνατη από ό,τι συναντάται στη φύση. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ρίζες της ως μπονσάι είναι πολύ πιο ευαίσθητες, με αποτέλεσμα να μην αντέχει το μεγάλο κρύο. Τα φύλλα αντέχουν θερμοκρασίες ως 6 C και σε περιπτώσεις μεγάλης παγωνιάς είναι προτιμότερο το δέντρο να  μη μένει έξω, αλλά να μεταφέρεται σε εσωτερικό χώρο.

 

(πηγή: bonsaibarcelona.es)