Η ανάγκη για συρμάτωμα ενός δέντρου μπονσάι είναι πάντοτε επιτακτική, δεδομένου ότι η τεχνική αυτή είναι ικανή να χαρίσει στους ιδιοκτήτες δέντρα όμορφα και περιποιημένα. Οπωσδήποτε, οι λόγοι για συρμάτωση ενός μπονσάι είναι πολλαπλοί: ο προσδιορισμός μίας συγκεκριμένης φόρμας/στυλ για το δέντρο, η βελτίωση του σχήματός του, η αποτύπωση κάποιου σχήματος που είχε ο ιδιοκτήτης του δέντρου στο μυαλό του ή πιο απλά, ο έλεγχος της κατεύθυνσης του κορμού και των κλαδιών του δέντρου, σύμφωνα με την αισθητική που επιβάλλει η τέχνη του μπονσάι.

 


 

 (πηγή: i2.squidoocdn.com)

 

Πριν προχωρήσει κάποιος στο συρμάτωμα, πρέπει να έχει ορισμένες συνιστώσες υπόψιν. Κατ' αρχάς, το γεγονός ότι τοποθετείται σύρμα στο δέντρο δε σημαίνει ότι σταματά την ανάπτυξή του. Με άλλα λόγια, το δέντρο συνεχίζει να αναπτύσσεται, κάτι που το καθιστά ευάλωτο στις περιοχές που έχει τοποθετηθεί το σύρμα. Για αυτό τον λόγο, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί για τυχόν σημάδια που θα μείνουν στο δέντρο όταν το συρματωμένο κλαδί αποκτήσει μεγαλύτερο πάχος. Πρόκειται για σημάδια που δεν πρόκειται να φύγουν από το δέντρο. Επιπλέον, χρειάζεται προσοχή στην κατεύθυνση που θα δοθεί στο κλαδί ή τον κορμό, δεδομένου ότι θ' αναπτυχθεί και θα σταθεροποιηθεί σύμφωνα με την κατεύθυνση που δίνεται από το σύρμα. Φυσικά, αν το κλαδί ή ο κορμός βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση από την επιθυμητή, χρειάζονται και περισσότερο χρόνο για να σταθεροποιηθούν σε αυτή.

Το συρμάτωμα των μπονσάι είναι μία τεχνική που απαιτεί επιδεξιότητα, αφού το μόνο υλικό που χρησιμοποιείται είναι το χάλκινο ή το αλουμινένιο σύρμα. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, είναι απαραίτητη μία βασική προετοιμασία. Το δέντρο είναι προτιμότερο να είναι στεγνό και απότιστο, αφού έτσι θα είναι πιο ευλύγιστο.

parallel

 

πηγή: bonsaiprimer.com

Επιπλέον, αναλόγως της ηλικίας του δέντρου και της επιθυμητής κατεύθυνσης, είναι δυνατό το χάραγμα μίας τομής σε σχήμα V πάνω ή κάτω από το κλαδί με ένα μαχαιράκι. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν είναι νέο το κλαδί. Αν όμως το δέντρο είναι μεγάλης ηλικίας, είναι καλύτερο να τραβήξετε το κλαδί με το χέρι σας, κάνοντας κάποιες κυκλικές κινήσεις ώστε να «μαλακώσει» το κλαδί και να γίνει η συρμάτωση πιο ομαλά. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εργάζεστε σε απόλυτη ησυχία, για να μπορείτε να είστε συγκεντρωμένοι και να ακούσετε κάποιο μικρό σπάσιμο του δέντρου, αν τυχόν τεντωθεί περισσότερο από όσο αντέχει.

wire2

πηγή: bonsaiprimer.com

 

 

Ξεκινώντας το συρμάτωμα, πρέπει να δώσετε πρώτα την κατεύθυνση στο κλαδί και κατόπιν να τοποθετήσετε το σύρμα. Σε περίπτωση που το κλαδί πρέπει να γυρίσει σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που έχει τώρα, καλύτερα να γίνεται η συστροφή παράλληλα με το συρμάτωμα. Το συρμάτωμα πρέπει να ξεκινά από το χαμηλότερο σημείο του δέντρου και να προχωρά προς τα πάνω, ξεκινώντας πρώτα με το πιο χοντρό σύρμα και συνεχίζοντας με το πιο λεπτό. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί τυχόν τραυματισμός του δέντρου, αν το πιο λεπτό σύρμα παγιδευθεί κάτω από το παχύτερο. Το παχύτερο σύρμα προορίζεται για τον κορμό και τα χαμηλότερα κλαδιά, ενώ το λεπτότερο για μικρότερα κλαδιά, που βρίσκονται ψηλότερα στο δέντρο. Η επιλογή του πάχους του σύρματος συνήθως εναπό-κειται στην πείρα, ωστόσο ένας γενικός κανόνας είναι το πάχος να φτάνει το 1/3 το πάχους του κλαδιού ή κορμού που θέλετε να λυγίσετε. Τέλος, το μήκος του σύρματος πρέπει να είναι κατά 1/2 ή 1/3 μακρύτερο από το μήκος του κλαδιού.

brancrak

πηγή: bonsaiprimer.com

 

 

Είναι σημαντικό να μη διασταυρώνονται τα σύρματα που βρίσκονται πάνω στο δέντρο, αφού δίνεται μία ακατάστατη εικόνα, ενώ μπορεί να προκληθεί ζημιά και στα κλαδιά. Αν τοποθετηθεί δεύτερο βοηθητικό σύρμα, πρέπει να βρίσκεται παράλληλα με το πρώτο. Γενικότερα, πρέπει να έχετε στον νου σας ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν λιγότερο σύρμα. Για να το επιτύχετε, πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα σύρμα ανά δύο κλαδιά και να ξεκινήσετε το συρμάτωμα αφού λυγίσετε το σύρμα στη μέση, εφόσον έχουν τα κλαδιά ίδιο μήκος. Στην αρχή, πρέπει να εφαρμοστεί το σύρμα στις 45° και να αγκιστρωθεί στο ένα κλαδί για να συρματωθεί το δεύτερο, και ακολούθως να γυρίσετε στο πρώτο κλαδί και να το συρματώσετε κι αυτό. Προσέξτε πολύ να εφαρμόζει σταθερά το σύρμα στο κλαδί, αλλά όχι τόσο σφιχτά ώστε να ασφυκτιά το δέντρο. Επίσης, δεν πρέπει να «πιάνονται» ή να πιέζονται τα φύλλα ή οι βελόνες του φυτού.


(πηγή: hans-van-meer.ofbonsai.org)

Είναι κατανοητό ότι δεν πρέπει να συρματώνετε χλωρά μέρη του δέντρου, αλλιώς υπάρχει περίπτωση να τα πληγώσετε ή ακόμη και να τα κόψετε. Το ίδιο ισχύει για τα δευτερεύοντα κλαδιά. Γι' αυτό τον λόγο, πρέπει να είστε απόλυτα ήρεμοι κατά τη διαδικασία και να μην ταράσσετε το δέντρο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, αντιθέτως είναι απαραίτητη η αμέριστη προσοχή σας, ώστε να έχετε τον πλήρη έλεγχο και να συνειδητοποιείτε την κάθε σας κίνηση. Αν σας εξυπηρετεί, ξεκινήστε το συρμάτωμα από την πλευρά του δέντρου που είναι πιο εύκολη ως προς το χειρισμό. Έχετε υπ' όψιν ότι τα δυσκολότερα δέντρα για συρμάτωμα είναι τα πεύκα, τα οποία συχνά απαιτούν ειδικό συρμάτωμα στα σημεία που πρόκειται να βγάλουν οφθαλμούς για νέες βελόνες, προκειμένου να ορίσετε την κατεύθυνση ανάπτυξής τους.

 

 (πηγή: t3.gstatic.com )

 

branchdown

 

πηγή: bonsaiprimer.com

 

Βίντεο με την διαδικασία.

 

 

Κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες είναι πάντοτε χρήσιμες:

  • Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένες τις άκρες των συρμάτων, αφού είναι επικίνδυνες.
  • Αν κατά τη συρμάτωση θέλετε να στρίψετε το σύρμα προς τα κάτω, τότε αυτό πρέπει να βρίσκεται στην πάνω πλευρά του κλαδιού που μόλις συρματώθηκε. Αν βρίσκεται από κάτω, θα δημιουργηθεί ένα κενό που στο τέλος δε θα καταφέρει να στηρίξει το κλαδί.
  • Πάντα το σύρμα πρέπει να βρίσκεται πάνω από την τελευταία περιστροφή που έγινε στο κλαδί ή στον κορμό, αλλιώς θα μπλεχτεί με τις σπείρες που σχηματίζει.
  • Καλό είναι να μη συρματώνετε κλαδιά με μικρή διάμετρο. Αν χρειαστεί κάτι τέτοιο, χρησιμοποιήστε πιο λεπτό σύρμα από αυτό που έχετε χρησιμοποιήσει είτε στη βάση του εν λόγω κλαδιού, είτε στον κορμό του. Σε κάθε περίπτωση, εξετάστε την αισθητική του δέντρου, γιατί δε δείχνει όμορφο το σύρμα που από παχύ μετατρέπεται σε λεπτό.
  • Κάποιες φορές δημιουργούνται προβλήματα σχετικά με τη στήριξη του σύρματος και την αγκίστρωσή του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως σημείο αγκίστρωσης το σύρμα ενός άλλου κλαδιού, με μεγάλη προσοχή όμως για να μην πληγώσετε τον φλοιό ή στριμώξετε το κλαδί. Διαφορετικά, μπορείτε να το αγκιστρώσετε σε κάποιο σημείο του κορμού ή ακόμα και του ποτ, αφού όμως ελέγξετε την ισορροπία του φυτού. Ίσως φανούν χρήσιμες οι ατσάλινες ή χάλκινες βίδες που δε σκουριάζουν για να σταθεροποιηθεί το σύρμα ή ακόμη και κάποια κομμάτια πλαστικού για να μη γδαρθεί ο φλοιός.
  • Τέλος, πρέπει να ελέγχετε συχνά το συρματωμένο δέντρο, για τυχόν μετακινήσεις του σύρματος ή για πληγές του δέντρου, που έχουν προκληθεί εξ αιτίας της ανάπτυξής του.

 

Πηγή:

buffalobonsaisociety.com