Είναι το μπονσάι ένα είδος ή ποικιλία μικρού δέντρου;

  Το μπονσάι δεν είναι ένα είδος ή ποικιλία φυτού, αλλά είναι μια μικρογραφία ενός κανονικού δέντρου ή θάμνου.  Καλλιεργείται με συγκεκριμένες τεχνικές ώστε να παραμείνει σε μικρό μέγεθος και φιλοξενείται σε μικρά δοχεία διάφορων σχημάτων και χρωματισμών.

 

Πώς μπορώ να αποκτήσω  ένα μπονσάι;

  Μπονσάι, μπορεί να προμηθευτεί κάποιος απο φυτώρια, ανθοπωλεία ή απο τα εξειδικευμένα ηλεκτρονικά καταστήματα μέσω διαδικτύου. Πιο ενδιαφέρον όμως είναι να δημιουργήσετε το δικό σας μπονσάι που θα το φροντίζετε και θα το καλλιεργείτε για πολλά χρόνια.

 

Είναι ένα μπονσάι ακριβό;

  Οι τιμές των μπονσάι ποικίλουν απο 10-15 ευρώ και μερικές φορές αγγίζουν τις 10.000 ευρώ. Η διαμόρφωση της τιμής είναι συνάρτηση της ηλικίας του δέντρου, των δαπανών φροντίδας και συντήρησης, της καλλιτεχνικής φόρμας του συγκεκριμένου δέντρου κ.ο.κ.

 

(πηγή: farm4.static.flickr.com)

Είναι τα μπονσάι ευαίσθητα φυτά εσωτερικού χώρου;

  Τα μπονσάι είναι μικρογραφίες πραγματικών δέντρων. Στο ίδιο περιβάλλον που μεγαλώνουν τα κανονικά δέντρα, στο ίδιο αναπτύσσονται και τα μπονσάι. Έτσι μια ελιά ή ένα πεύκο μπονσάι δεν μπορεί να παραμείνει σε εσωτερικό χώρο πέραν των λίγων ημερών, γιατί οι χώροι του σπιτιού ή τα γραφεία δεν αποτελούν το κατάλληλο περιβάλλον γι' αυτά. Εξαίρεση αποτελούν μερικά υποτροπικά φυτά που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν και σε κλειστό χώρο υπο ορισμένες συνθήκες.

 

Είναι απαιτητικά και δύσκολα στην συντήρηση και διατήρησή τους τα μπονσάι;

  Τα μπονσάι έχουν τις ίδιες απαιτήσεις και καλλιεργητικές φροντίδες όπως κάθε φυτό. Ίσως στο περιορισμένο χώρο όπου είναι φυτεμένα να απαιτούν λίγη περισσότερη προσοχή, αλλά σίγουρα δεν παρουσιάζουν καμία δυσκολία ή ιδιαιτερότητα στην φροντίδα τους.

 

Χρειάζονται συχνό πότισμα;

  Ναι, αλλά όχι να κολυμπάνε στο νερό. Ψεκάζετε το μπονσάι σας συχνά, περισσότερες απο δυο φορές την ημέρα και ποτίστε το όποτε το χώμα του δείχνει ξερό.

 

Χρειάζεται ένα μπονσάι να το λιπαίνουμε συχνά;

  Τα μπονσάι, έχουν τις ίδιες αν όχι μεγαλύτερες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία με τα υπόλοιπα φυτά για να τραφούν  μέσω των λιπασμάτων που τους παρέχουμε. Η λίπανση γίνεται όπως σε όλα τα φυτά.

 

Μπορώ να κρατήσω ένα μπονσάι εσωτερικού χώρου δίπλα στο παράθυρο;

Ναι, αλλα΄να έχετε υπόψη σας μερικές σημαντικές λεπτομέρειες:

1) Λούζει ο ήλιος το παράθυρο; Ο δυνατός απευθείας  ήλιος μπορεί να ψήσει κυριολεκτικά το δέντρο σας .

 2) Καλύτερα να είναι φωτεινό το παράθυρο και να το βλέπει το ηλιακό φώς λίγες μόνο ώρες την ημέρα. Μη λησμονείτε να στρέφετε το μπονσάι σας κάθε εβδομάδα, ούτως ώστε κάθε πλευρά του να δέχεται ισότιμα το φώς.

 

(πηγή: bonsaiempire.com)

 

Πόσο συχνά θέλει αλλαγή δοχείου το μπονσάι μου;

  Αν είναι μικρό σε ηλικία κάθε 1 με 2 χρόνια, αν είναι πιο ώριμο καθε 3 με 5 χρόνια.

 

Γιατί το μπονσάι μου κιτρινίζει και ρίχνει τα φύλλα του;

  Αν αυτό συνέβη λίγες μέρες μετά την προμήθειά του, ίσως να ευθύνεται η αλλαγή του περιβάλλοντος, οπότε αυτό είναι ένα είδος προσαρμοστικού μηχανισμού για το δέντρο σας στην νέα του κατοικία. Με την κατάλληλη φροντίδα σίγουρα θα ξαναβγάλει τα φύλλα του και θα θάλλει πάλι. Αν τα φύλλα του τα χάνει ενόσω είναι στα χέρια σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως μια αιτία να είναι το υπερβολικό πότισμα ή το αντίθετο, η έλλειψη ποτίσματος και ενδεχομένως κάποια φυτολογική ασθένεια. Απευθυνθείτε σε γεωπονικό κατάστημα και εγγραφείτε σε φορουμ για μπονσάι, όπου θα μοιραστείτε το πρόβλημά σας  και θα βρείτε απαντήσεις απο τους χομπίστες.

 

Πρόσφατα μου χαρίσανε ένα μπονσάι. Είναι πολύ ωραίο αλλά δεν ξέρω να το φροντίσω. Τι να κάνω να μην μου ξεραθεί;

  Το μπονσάι είναι ένα φυτό όπως όλα τα άλλα, το ίδιο και η φροντίδα του. Αν οι γνώσεις σας για τα φυτά είναι μηδενικές, τότε, παρά τη λαϊκή ρήση «το δώρο δεν δωρίζεται» είναι προτιμότερο να βρείτε κάποιον ή κάποια που να γνωρίζει πώς να περιποιείται τα φυτά και να το χαρίσετε. Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε να το φροντίζετε ή είστε αρχάριος στην περιποίηση των φυτών, απευθυνθείτε σε ένα φορουμ για μπονσάι και θα σας καθοδηγήσουν βήμα-βήμα για την φροντίδα του αφιλοκερδώς.

  

Ξέχασα να ποτίσω το μπονσάι μου ή το άφησα μόνο του μερικές μέρες και τα φύλλα του είναι μαραμένα. Τι να κάνω;

  Ηρεμήστε! Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου! Αν τα φύλλα του είναι μαραμένα και και όχι ξερά (δείγμα οτι το μπονσάι σας έμεινε πολύ περισσότερο χρόνο απότιστο), το πρώτο πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε είναι να το πνίξετε σε κουβάδες νερό. Οι ρίζες στα αφυδατωμένα φυτά έχουν χάσει την ικανότητα άμεσης απορρόφησης του νερού όχι, όμως τα φύλλα τους. Αυτό που θα κάνετε για ν' αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση αρχικά είναι να καταβρέξετε το φύλλωμα του δέντρου σας με αρκετό νερό. Μια ικανή ποσότητα νερού θα πέσει στο χώμα του δοχείου. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία αρκετές φορές με μεσοδιαστήματα 5’-10’ της ώρας. Σιγά-σιγά το χώμα θα αρχίσει να υγραίνεται και οι ρίζες θα αρχίσουν να απορροφούν το νερό. Μετά απο λίγες ώρες θα δείτε τα φύλλα να συνέρχονται κα να αποκτούν πιο φυσιολογική όψη. Τότε ποτίστε το δέντρο σας κανονικά  και την επόμενη φορά να είστε περισσότερο επιμελείς με τα μπονσάι σας!

 

Θα λείψω ένα τριήμερο απο το σπίτι  μου. Θα φύγω διακοπές για το καλοκαίρι. Τι θα γίνει με τα μπονσάι μου;

Δεν γεννάται λόγος φυσικά να αναβάλλετε την χαλάρωση και την ξεκούρασή σας έστω και για ένα τριήμερο, αρκεί να ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα που περιλαμβάνονται στη διαδικασία φροντίδας των μπονσάι.

α) Ολιγοήμερη απουσία. Αν η συλλογή των μπονσάι σας είναι μικρή, λιγότερα απο 10 δέντρα, και η εποχή που θα λείψετε είναι σχετικά δροσερή ή κρύα, τότε ποτίστε τα πολύ καλά λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή σας. Το ίδιο και σε μεγαλύτερες απο 10 δέντρα συλλογές. Θα τα βρείτε το ίδιο ζωηρά όπως τα αφήσατε. Αν πάλι απουσιάσετε όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, βυθίστε τα σε μια λεκάνη με νερό μέχρι το χείλος του δοχείου και τοποθετείστε τα σε μέρος σκιερό. Σε μεγαλύτερο αριθμό δέντρων εφαρμόζετε τα παρακάτω.

β) Καλοκαιρινές διακοπές. Εδώ είτε μικρή είτε μεγάλη η συλλογή πρέπει να εφαρμόσετε άλλες μεθόδους. Η πιο ανέξοδη σχετικά είναι να βάλλετε στο παιγνίδι κάποιο δικό σας άτομο που θα αναλάβει να φροντίσει τα μπονσάι κατά την απουσία σας. Μια καλή τακτική είναι να το καλέσετε λίγο καιρό πρίν, να του δείξετε τα δέντρα σας, να του μιλήσετε γι' αυτά και τις φροντίδες τους, να δείξετε πώς τα ποτίζετε και ενδεχομένως να του υποσχεθείτε ότι θα του χαρίσετε ένα. Έτσι θα είστε σίγουροι οτι θα τα φροντίσει όπως εσείς.

Η δεύτερη μέθοδος αλλά όχι ανέξοδη, είναι να εγκαταστήσετε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος πολύ καιρό πριν από την αναχώρησή σας, για να εξοικειωθείτε με τη χρήση του. Τα πολυκαταστήματα με είδη κηπουρικής προσφέρουν πολλές δυνατότητες επιλογής τέτοιων συστημάτων για όλα τα πορτοφόλια.

 

(Πηγή: bonsaimary.com)

 

Τα φύλλα του μπονσάι μου ξεράθηκαν και τρίβονται. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω ή το μπονσάι μου ξεράθηκε ολοσχερώς;

  Η ξήρανση των φύλλων του μπονσάι είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα ολοσχερούς αφυδάτωσης ή υποκείμενης φυτολογικής νόσου. Αν το χώμα είναι ξερό, τότε η αιτία είναι μάλλον η έλλειψη ποτίσματος και η εγκατάλειψη. Ξύστε με το νύχι σας τον κορμό του δέντρου σας. Αν βρείτε πράσινο χρώμα κάτω απο την φλούδα, τότε δεν έχουν χαθεί όλα. Ποτίστε το μπονσάι σας με λίγο νερό και επαναλάβετε το ίδιο κάθε 10 λεπτά, μέχρι να ρέει το νερό απο τις οπές του δοχείου. Ποτίστε το καθημερινά απο εκεί και πέρα. Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να ξαναπετάξει νέα φύλλα, δείγμα πως το σώσατε!

  Σε περίπτωση που το φροντίζετε με προσοχή, αλλά παρ' όλα αυτά τα φύλλα ξεραίνονται, τότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια γεωπόνου. Ίσως να έχει νοσήσει και είναι ο μόνος που θα κάνει διάγνωση και θα σας συστήσει την κατάλληλη αντιμετώπιση.

 

Το χώμα του μπονσάι μου έχει πιάσει μούχλα και πρασινάδα, είναι νωπό και το δέντρο μου δεν δείχνει ζωηρό.

  Προφανώς το παραποτίζετε. Αφήστε το λίγες μέρες απότιστο να αεριστεί το χώμα και να οξυγονωθούν οι ρίζες. Σκαλίστε ελαφρά την επιφάνεια του χώματος και ελέγξτε τις οπές αποστράγγισης του δοχείου μήπως έχουν αποφραχθεί απο χαλικάκια ή άλλο υλικό που υπάρχει στο μείγμα χώματος.

   Σκεφτείτε μήπως το χώμα όπου είναι φυτεμένο κρατάει πολλή υγρασία και ρυθμίστε το πότισμα αναλόγως.

  Αλλάξτε το χώμα όπου είναι φυτεμένο με ένα καταλληλότερο που να επιτρέπει τον σωστό αερισμό των ριζών.

 

Το μπονσάι μου δείχνει και είναι υγιές, αλλά δεν αναπτύσσεται πλέον. Τι συμβαίνει;

  Το μπονσάι είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Έχει περιόδους ανάπτυξης, επιβράδυνσης της ανάπτυξης και αναστολής ανάλογα με τις εποχές.

  Ποιά εποχή το παρατηρείτε αυτό; Μήπως είναι καλοκαίρι; Τα φυτά σε θερμοκρασίες πάνω απο τους 35 βαθμούς C αναστέλλουν την ανάπτυξή τους για λόγους προσαρμογής, ιδιαίτερα στις περιοχές με ξερά καλοκαίρια, όπως είναι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας.