Η τέχνη του μπονσάι είναι μαζί μας για αιώνες. Για τους λάτρεις της κηπουρικής η τέχνη του μπονσάι αντιπροσωπεύει ένα χαλαρωτικό και δημιουργικό χόμπι. 

Το μπονσάι ξετυλίγει το πέπλο της ιστορίας πολλά χρόνια πριν. Οι περισσότεροι ειδικοί τώρα πιστεύουν ότι η πρακτική του προέρχονταν από την Κίνα, κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Χαν, δύο χιλιάδες χρόνια πριν και τελικά σήμερα εξελίχθηκε σε μια ιδιαίτερα μορφή τέχνης. Το μπονσάι, κυριολεκτικά μεταφράζεται ως "δέντρο στο δίσκο," αλλά είναι κάτι περισσότερο από ένα μικρό δέντρο σε ένα δοχείο καθώς αφήνει τη φύση να λάβει την πορεία της. Ένα μπονσάι είναι σαν ένα κατοικίδιο ζώο: απαιτεί την καθημερινή προσοχή.
Είναι δυνατό να ξεκινήσετε τη τέχνη των μπονσάι από δεντράκια από φυτώρια (ή ακόμα και από σπόρους), ο πιο αξιόπιστος τρόπος όμως, είναι να προμηθευτείτε ένα καλό δείγμα το οποίο έχει υποστεί τουλάχιστον 1 με 2 έτη πρακτικής διαμόρφωσης. 


(πηγή: bonsai-kits.com)

Τι να Αναζητήσετε στην Αγορά ενός Bonsai 

Πρώτον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάποια μπονσάι έχουν περάσει στάδια διαμόρφωσης γενιές πριν. Μερικά σεβάσμια παραδείγματα υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Αυτά τα μπονσάι έχουν συνήθως υψηλή ζήτηση και είναι αρκετά ακριβά. Η τιμή ενός μπονσάι αντανακλά το χρονικό διάστημα που έχουν κάποιοι ήδη επενδύσει σε αυτό. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι που είναι νέοι στην τέχνη, θα πρέπει να αρχίσουν με νεότερα δέντρα. Αυτά είναι λιγότερο δαπανηρά και μπορούν να προσφέρουν την υπόσχεση για την απόκτηση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας των κατόχων τους. 


(πηγή:allinonebonsai.blogspot.gr)

Κατά την επιλογή ενός μπονσάι, βοηθάει να ακολουθήσουμε μερικές συμβουλές: 

1. Ακολουθήστε το ένστικτό σας. Ενώ υπάρχουν διάφορες μορφές ενός μπονσάι (όρθιο, σχήμα S, καταρράκτης, δασάκι, κλπ), επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει ευχάριστα οπτικά. Συγκρίνετε την επιλογή σας με άλλα μπονσάι που έχετε δει ή με ένα δέντρο όπως το βλέπουμε στη φύση.

2. Έδαφος: Κοιτάξτε το χώμα να είναι επιθυμητά υγρό. Αποφύγετε ένα μπονσάι με βαρύ, συμπιεσμένο ή στεγνό χώμα. Φυσικά πρέπει να εξετάσετε αν υπάρχουν ζιζάνια και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο να μη το αγοράσετε. Η moss στην επιφάνεια συνήθως δείχνει ότι το δέντρο είναι υγιές. Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο έχει τρύπες αποστράγγισης.

3. Ρίζες: Είναι φυσιολογικό -ακόμη και επιθυμητό- για ορισμένους σε ένα μπονσάι να φαίνονται εκτεθειμένες οι ρίζες. Κάτι τέτοιο συνήθως δείχνει ότι υπάρχει ισχυρό ριζικό σύστημα. Τραβήξτε απαλά το δέντρο από τη γλάστρα του και εξετάστε τη δομή της ρίζας, αν είναι χαλαρή μπορεί να μην είναι καλά εδραιωμένη.

4. Κορμός: Μια ομοιόμορφη-κωνική γραμμή στον κορμό είναι επιθυμητή. Ο κορμός θα πρέπει να εμφανίζεται αναλογικά αρκετά βαρύς για να στηρίξει τη κορυφή του δένδρου. Αποφύγετε τους κορμούς που έχουν σημάδια από κλαδέματα ή οιδήματα: Προσέξτε για μπονσάι που έχουν παραχθεί από την κοπή μιας κορυφής ενός μεγαλύτερου δέντρου και αυτά που έχουν ανάπτυξη ενός νέου κορμού από κούτσουρο (κοιτάξτε κάτω από το φύλλωμα για τα αποκαλυπτικά σημάδια).

5. Κλαδιά: Η καλή δομή είναι πιο σημαντική από το γενικό σχήμα των κλαδιών του δέντρου, το οποίο μπορούμε και εμείς να το διαμορφώσουμε και να το διαφοροποιήσουμε. Τα χαμηλότερα κλαδιά πρέπει να είναι τα βαρύτερα, και τα επάνω κλαδιά θα πρέπει να κατανέμονται ομοιόμορφα γύρω από τον κορμό. Όλα τα κλαδιά θα πρέπει να φαίνονται φυσικά όπως απορρέουν από τον κορμό. Κορμός και κλαδιά δεν θα πρέπει να έχουν ουλές από τα σύρματα γιατί σχεδόν ποτέ δεν πρόκειται να εξαφανιστούν.

6. Αποφύγετε την αγορά φυλλοβόλων δέντρων το χειμώνα, γιατί είναι δύσκολο να κρίνουμε την κατάστασή τους. Μην αγοράζετε δέντρα που φαίνονται άρρωστα ή ασθενή (αποχρωματισμένο φύλλωμα, υπανάπτυκτα κλαδιά, προσβολές από ακάρεα ή κοκκοειδή).

Μια προσεγμένη αγορά μπονσάι μπορεί να είναι η αρχή ενός νέου ταξιδιού για κάποιον που θα αγαπήσει την φύση και την κηπευτική. Με προσοχή (και τις συμβουλές ενός έμπειρου και αξιόπιστου μεταπωλητή), ένα μπονσάι μπορεί να γίνει οικογενειακό κειμήλιο.

Πηγή

Christensen Allen Stephen (suite101.com)