Τα μπονσάι δεν είναι δέντρα περίεργα που βρίσκονται κλεισμένα σε ένα κουτί κάπου στην Κίνα-Ιαπωνία ή σε άλλες εξωτικές χώρες. Είναι δέντρα εξωτερικού χώρου που  αναπνέουν, φωτοσυνθέτουν και αναπτύσσονται μέσα στο περιβάλλον και διαρκώς έρχονται σε επαφή με διάφορους άλλους οργανισμούς, που αναπτύσσουν μια σχέση αλληλοεξαρτώμενη μερικές φορές. Όταν η σχέση αυτή, μεταξύ των φυτών και των υπόλοιπων οργανισμών, αποδίδει αρνητικά στη φυσιολογική ανάπτυξη των φυτών, τότε θεωρούμε ότι ο οργανισμός είναι επιζήμιος.

 

gettyimages

 

 

 

  Για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τους εχθρούς των δέντρων μας θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, ώστε να στοχεύσουμε αποτελεσματικά στην αιτία του.

  Εάν δεν μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα που έχει το δέντρο μας, καλό είναι να μην ακολουθήσουμε αγωγή, γιατί μπορεί να επιφέρει περισσότερα προβλήματα ή και ακόμα τον θάνατο του δέντρου μας.

    Τα προβλήματα θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε σε 2 κατηγορίες.

Α) Στα έντομα

  Τα έντομα είναι η πολυπληθέστερη και η πιο πολυποίκιλη ομοταξία των αρθροπόδων αλλά και ολόκληρου του ζωικού βασιλείου, με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο καταγεγραμμένα είδη (υπολογίζεται πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολλαπλάσιος) - υπάρχουν περισσότερα είδη εντόμων απ' ό,τι το σύνολο όλων των υπόλοιπων ειδών!

Οι αφίδες, οι αλευρώδεις, τα κοκκοειδή και η Βαμβακάδα.

Αφίδες

  Μυζούν τρυφερά φυτικά μέρη, κυρίως φύλλα και βλαστούς, προκαλώντας κατσάρωμα, συστροφή και ξήρανση. Αναπτύσσονται σε μεγάλους πληθυσμούς, μολύνουν επί πλέον τα φύλλα με τα αποχωρήματα και τα εκδύματα τους και μεταφέρουν φυτοπαρασιτικούς ιούς σε υγιή φυτά, προκαλώντας έτσι δευτερογενείς προσβολές.

afides

axirokipos.blogspot.com

Αντιμετώπιση:

  Φτιάξτε ένα διάλυμα από 20% ξύδι και 80% νερό. Ραντίστε με το διάλυμα τα φύλλα. Προσοχή να μην έχει ήλιο όταν ρίχνετε το διάλυμα. Επαναλάβετε μετά από 3 ημέρες. Ακόμα μπορείτε να ξεπλύνετε με νερό. Χρησιμοποιείστε νερό με πίεση για να ξεπλύνετε τα έντομα. Επίσης μπορείτε και με τα χέρια προσεκτικά να αφαιρέσετε τα έντομα χωρίς να πληγώσετε τα φύλλα.

Confidor Forte 200 SL (BAYER)

Διασυστηματικό εντομοκτόνο για τη καταπολέμηση κυρίως μυζητικών

wikipedia.org

Ακάρεα

  Τα ακάρεα είναι ζωικοί οργανισμοί που μοιάζουν με μικρές αράχνες.  Έχουν πολύ μικρό μέγεθος και συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά με γυμνό μάτι, εκτός εάν έχουν αναπτυχθεί σε πολύ μεγάλους πληθυσμούς.

wikipedia.org

 

 

Κόκκινος τετράνυχος

  Ο κόκκινος τετράνυχος είναι σοβαρός εχθρός για τα κωνοφόρα και ειδικά για τους Γιουνίπερους (Junipers).

  Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε ότι έχουν προσβληθεί τα δέντρα μας από αυτό το είδος αράχνης. Όταν αρχίζουν και γίνονται καφέ, τότε σίγουρα τα δέντρα μας έχουν προσβληθεί και χρειάζεται ορθολογική αντιμετώπιση. Η επικίνδυνη περίοδος για την γρήγορη ανάπτυξη των πληθυσμών και για την εξέλιξη μιας αρχικής προσβολής σε κρίσιμο σημείο είναι το καλοκαίρι. Επειδή δεν φαίνεται με γυμνό μάτι εύκολα, μια πολύ καλή μέθοδος είναι να κουνήσουμε το φύλλωμα πάνω από μια λευκή σελίδα και να κοιτάξουμε προσεκτικά εάν μένει μια κόκκινη σκόνη πάνω σε αυτή. Τα έντομα θα αρχίσουν να περπατούν επάνω στην λευκή σελίδα μας. Τότε χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Αντιμετώπιση:

  Πράσινο σαπούνι: σε 1 κιλό νερό, διαλύστε 20 γραμμάρια πράσινο σαπούνι. Προσθέστε 10 γραμμάρια λευκό οινόπνευμα και ψεκάστε. Αντιμετωπίζει τη μελίγκρα, τον αλευρώδη, τον τετράνυχο και τις βρωμούσες.

 omite 30 wp ή ακαρεοκτόνο που θα σας δώσει ο Γεωπόνος σας.

 

bayercropscience.com

 Κοκκοειδή

  Είναι έντομα που συναντάμε σε διαφορετικές περιόδους του έτους. Δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που πολλοί αποκαλούν “ψώρα”.

   Συνήθως εμφανίζονται στα κλαδιά και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα τα δούμε και στο πάνω μέρος τους. Κολλάνε πάνω στους βλαστούς του φυτού και στα νεαρά μέρη των καρπών και των φύλλων, προκαλώντας αποχρωματισμούς. Απομυζούν τους χυμούς με αποτέλεσμα τα φυτά να εμφανίζουν κακή εικόνα, να αφυδατώνονται και στο τέλος να μαραίνονται. Σαν να μη φτάνει αυτό, εκκρίνουν ένα κολλώδες επίστρωμα που προσελκύει τα μυρμήγκια και άλλα παρασιτικά έντομα.

 Αντιμετώπιση:

  Αν είναι απαραίτητο ψεκάστε με μαλάθειο όταν εμφανιστούν. Οι μικρές προσβολές μπορούν να καταπολεμηθούν σκουπίζοντας κάθε έντομο ξεχωριστά με ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα.

Βαμβακάδα (pseudococcus)

               

   Πρόκειται για μία οικογένεια εντόμων και εμφανίζεται κυρίως στα πεύκα και στα υπόλοιπα κωνοφόρα με άμεση και ταχύτατη εξάπλωση. Οδηγεί στην ξήρανση ολόκληρων κλαδιών, ακόμα και δέντρων σε προχωρημένο στάδιο.

   Δημιουργεί μια καχεκτική και υποβαθμισμένη όψη αφήνοντας χαρακτηριστικά λευκά σημάδια.

 Αντιμετώπιση:

  Η έγκαιρη διάγνωσή της αντιμετωπίζεται με νερό σε υπερβολική δόση και πίεση μέχρι να καθαρίσει όλο το φυτό και μετά με ξύδι και λεμόνι ή οινόπνευμα.

bayercropscience.com

 

Β) Στα μικρόβια

Μύκητες

  Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στα φυτά από προσβολή μυκήτων ποικίλουν αναλόγως του μύκητα και του φυτού που προσβάλλει. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι μεταχρωματισμοί και ξηράνσεις φύλλων, βλαστών και καρπών, σήψεις ριζών, λαιμού και καρπών, έλκη σε κλαδιά, καχεξία και νανισμό των φυτών. Ορισμένες γνωστές ασθένειες όπως σκωριάσεις, βοτρύτες, ωΐδια, περονόσποροι και άλλα οφείλονται σε προσβολές από μύκητες.

Υπάρχουν και μύκητες που είναι ευεργετικοί για τα δέντρα μας, όπως η μυκόρριζα. (Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην βιβλιοθήκη μας εδω: http://library.bonsaiforum.gr/bonsaicare/repoting/mykorrhiza-mykorriza.html

wikipedia.org

 

  Οι μύκητες μεταδίδονται με διάφορους τρόπους από φυτό σε φυτό, όπως με τον άνεμο, το νερό άρδευσης, τη βροχή, μέσω του εδάφους κι από τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε. Εισέρχονται μέσα στο φυτό είτε διατρυπώντας την επιδερμίδα, είτε μέσω φυσικών ανοιγμάτων του φυτού, όπως οι τομές μετά από κλάδεμα.

  Ακόμη, το υπερβολικό πότισμα δεν αφήνει τη ρίζα να αναπνεύσει. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι πως εμφανίζεται το δέντρο μας σαν διψασμένο.

Αντιμετώπιση:

  Για να αποφύγουμε το υπερβολικό πότισμα ελέγχουμε το χώμα μέσα στο ποτ (2-3 εκ. με το δάχτυλό μας). Εάν είναι υγρό, δεν ποτίζουμε, αν όχι, ποτίζουμε.

  Το νερό αποτελείται από υδρογόνο και οξυγόνο. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2) έχει ένα επιπλέον άτομο οξυγόνου. Όταν τα φυτά ποτιστούν με υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οξυγόνο απελευθερώνετε στο έδαφος γύρω από τις ρίζες, με αποτέλεσμα την ταχεία ανάπτυξη μιας υγιούς ρίζας. Χρησιμοποιείστε το φθηνό 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου, που μπορεί κανείς να αγοράσει σε ένα φαρμακείο. Αναμείξετε 2 κουταλάκια του γλυκού σε 4 λίτρα νερό.

 Στις τομές να καλό είναι να βάζουμε πάστα εμβολιασμού. Τα εργαλεία μας πάντα τα καθαρίζουμε (υπάρχει σχετικό άρθρο στην βιβλιοθήκη μας). 

  Το γάλα είναι ένα πολύ καλό όπλο για τους μύκητες και τους ιούς των φυτών. Για την πρόληψη των μυκήτων, πασπαλίζουμε 2 κουταλιές γάλα σε σκόνη στο έδαφος γύρω από τα φυτά μας νωρίς στην περίοδο, πριν εμφανιστούν οι ασθένειες. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το γάλα που έχει ξινίσει.

 Ανάλογα με την περίπτωση, το δέντρο μας μπορεί να χρειάζεται ειδικό μυκητοκτόνο, οπότε ενημερωθείτε από τον γεωπόνο σας.

Βακτήρια και Ιοί

Μπορούν να βλάψουν το δέντρο μας και εισχωρούν από οπές. π.χ μετά από κλάδεμα.

Αντιμετώπιση:

Καθαρίζουμε τα εργαλεία μας και προσθέτουμε πάστα εμβολιασμού μετά από κλάδεμα. Στις τομές να βάζουμε πάστα εμβολιασμού. Τα εργαλεία μας πάντα τα καθαρίζουμε (υπάρχει σχετικό άρθρο στην βιβλιοθήκη μας). 

 

wikipedia.org

 

Πηγές

gardenguide.gr

kalliergo.gr

mellobonsai.com