Μαμέ/mame μπονσάι (μετ. από τα ιαπωνικά, φασόλι)  ( )  Είναι η συμπύκνωση της Φύσης μέσα στον ορίζοντα της παλάμης του χεριού μας.

Μπονσάι είναι η τέχνη και τεχνική της σμίκρυνσης των δέντρων, η οποία μερικές φορές οδηγείται στα άκρα με τη δημιουργία πολύ μικρού μεγέθους δέντρων, των μαμέ, μεγέθους συνήθως μέχρι τα 10 εκατοστά/4 ίντσες σε ύψος και πλάτος, έστω και αν για τις διαστάσεις δεν υπάρχει ομοφωνία γιατί μερικοί δάσκαλοι του μπονσάι τις τροποποιούν ελαφρώς.

 

mame

(bonsaiempire.com)
  
Τα μικρού μεγέθους μπονσάι (μαμέ και σοχίν) είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην καλλιτεχνική δημιουργία ενός μπονσάι και από πολλές απόψεις είναι από τα πλέον δύσκολα να διατηρηθούν ζωντανά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπάρχει κάτι περισσότερο στη δημιουργία αυτού του μεγέθους μπονσάι, πέρα από το να φυτέψουμε ένα δέντρο σε ένα μικροσκοπικό δοχείο, και τη διαμόρφωσή του, η οποία φυσικά ακολουθεί την επιτυχημένη καλλιέργεια.

Σε γενικές γραμμές η καλλιέργεια των μαμέ  ξεκινάει όπως και των υπόλοιπων μπονσάι, από σπόρο, παραφυάδες, φυτωριακό υλικό, καταβολάδες ή από μικρά δέντρα δανεικά από την φύση (γιαμαντόρι).

Είναι κατανοητό, ότι ο βαθμός δυσκολίας γι' αυτήν την κατηγορία των μπονσάι είναι υψηλός και δεν συνιστώνται για αρχάριους.