Τυχαία έπεσε το μάτι σας στο διαδίκτυο ή σε κάποιο περιοδικό και τώρα θέλετε κι εσείς να αγοράσετε ένα Bonsai. Για να πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα απ΄την αρχή. Υπάρχουν αρκετοί μύθοι και παρανοήσεις όσον αφορά αυτά τα μικρά όμορφα δεντράκια.

1

Εάν το εννοείτε σοβαρά να κάνετε μια προσπάθεια, θα πρέπει να αναλογιστείτε τα παρακάτω πρίν πάρετε την τελική σας απόφαση. Μιλάμε για κάποιον ζωντανό οργανισμό και θα ήταν τουλάχιστον άδικο εκ μέρους σας να καταλήξει σε κάποιο κάδο απορριμμάτων.

Η παρακάτω λίστα είναι κάπως τραβηγμένη αλλά τελείως πραγματική τελικά.

10 καλοί λόγοι να ΜΗΝ αγοράσετε Bonsai 

 

10. Υπάρχει μια άδεια θέση στην βιβλιοθήκη σας.

9. Θέλουν τα παιδιά ένα.

8. Είχατε την εντύπωση πως ο κάκτος σας που ξεράθηκε δεν χρειαζόταν καθόλου νερό.

7. Οι διακοπές σας είναι συχνές και μεγάλες σε διάρκεια.

6. Δεν είχατε ποτέ τύχη με τα φυτά γενικότερα.

5. Δεν δεσμευθήκατε ποτέ να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο, ούτε καν ένα χρυσόψαρο.

4. Φαίνεται σαν το πιο τέλειο δώρο.

3. Ενδιαφέρεσθε γενικώς για την ανατολίτικη κουλτούρα.

2. Σας άρεσε πάντα το KarateKid.

Και ο #1 λόγος για να μην αγοράσετε bonsai:

Τα βρίσκετε πολύ χαριτωμένα!

Εάν βρίσκετε ομοιότητες με τον εαυτό σας σε οποιoδήποτε απ΄τα παραπάνω σκεφτείτε το διπλά - τριπλά καλύτερα – πρίν προβείτε σε κάποια αγορά.

Εάν πάλι είστε τόσο αποφασισμένος/-η ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

2

 

Τα Bonsai δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο είδος δέντρου.

Είναι αυτό που κάνουμε σε πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους γένη και είδη δέντρων. Ο τελικός στόχος είναι να κατορθώσουμε να τα κάνουμε να μοιάζουν σαν μικρογραφία μεγάλων σε ηλικία δέντρων τοποθετημένα σε ειδικά δοχεία – γλαστράκια που λέγονται «bonsaipots».

Κάθε είδος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και απαιτεί κάπως ξεχωριστή φροντίδα. Κάποια θέλουν πολύ νερό, κάποια προτιμούν μια σχετική ξηρασία ανάμεσα στα ποτίσματα. Κάποια άλλα που βρίσκονται σε μικρά pots μπορεί να χρειάζονται νερό κάθε ημέρα ειδικά το καλοκαίρι. Ορισμένα αγαπούν τον ήλιο, άλλα προτιμούν σκιερά μέρη.

Κανένα δεν πρόκειται να αναπτυχθεί σε εσωτερικό χώρο, σε κάποια βιβλιοθήκη για παράδειγμα, χωρίς αρκετό εξωτερικό φώς.

3

Μια μεγάλη παρεξήγηση υπάρχει με τα λεγόμενα «bonsai εσωτερικού χώρου». Ο όρος αυτός ξεκίνησε να παρουσιάζεται στο Δυτικό κοινό (ΗΠΑ και Ευρώπη) πριν από 30-35 χρόνια από τους παραγωγούς ή μεταπωλητές της Ανατολής και φυσικά με τον όρο «εσωτερικός χώρος» οι Ανατολικοί εννοούσαν τις συνθήκες θερμοκηπίου. Οι συνθήκες θερμοκηπίου όμως δεν έχουν καμία σχέση με το σαλόνι μας. Από εκεί και πέρα όμως ανάλαβε τα ηνία το εμπορικό marketing των μεγάλων εισαγωγέων της Δύσης κυρίως και πλέον, εκτός κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων, τα «Bonsai εσωτερικού χώρου» κοσμούν για κάποιο μικρό συνήθως διάστημα σαλόνια και τραπεζαρίες, μετά όπως είναι φυσικό αρχίζουν να φθίνουν, τέλος ξεραίνονται και πετιούνται. Άλλωστε είναι τόσο μαζική η παραγωγή των άτυχων αυτών φυτών που αν παρέμεναν ζωντανά επί μακρόν θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τις επόμενες πωλήσεις!

Το pot μπορεί να παραμείνει παρ’όλα αυτά σαν διακοσμητικό στοιχείο στην βιβλιοθήκη ή κάπου αλλού...

4

Τα δέντρα Bonsai χρειάζεται να ελέγχονται καθημερινά. Μήπως το χώμα τους έχει στεγνώσει τελείως; Μήπως έχουν έντομα πάνω τους που απομυζούν τους χυμούς τους; Μήπως η γάτα ή ο σκύλος μας τους έκανε κάποια ζημιά;

Για το πρώτο σας bonsaiσκεφτείτε κάποιο είδος που είναι εύκολο να χειριστείτε, όπως ένας φίκος (που από πολλούς δεν θεωρείται καν bonsai) ή ένας γιουνίπερος. Γνωρίστε καλά το είδος που έχετε. Ανατρέξτε σε πληροφορίες σχετικά με την συντήρηση και καλλιέργεια του. Διαβάστε στο διαδίκτυο, αγοράστε ένα βιβλίο, γίνετε μέλος του φόρουμ μας.

Μπορεί να πάρει πολλά πολλά χρόνια μέχρι που το αρχικό bonsai σας να αρχίζει να μοιάζει με αυτά που βλέπετε στα βιβλία, τα περιοδικά ή σε σχετικές ιστοσελίδες.

Τα ομορφότερα bonsai είναι αυτά που μεγαλώνουν σε εξωτερικούς χώρους και έχουν απαιτηθεί πολλά χρόνια για να αποκτήσουν την εντυπωσιακή τους εμφάνιση.

Αρχίζει όλο αυτό να σας ακούγεται σαν κάποιου είδους εργασία; Ίσως αυτό που χρειάζεστε είναι μόνο κάποια υπομονή, αλλά όπως λέει και κάποιο παλιό γιαπωνέζικο ρητό "Υπομονή χρειάζεστε μόνο για πράγματα που δεν αγαπάτε"

Το να καλλιεργείς και να μεγαλώνεις bonsaiμπορεί να μην είναι τελικά τόσο εύκολο. Απαιτεί δέσμευση και αφοσίωση πάνω απ΄όλα.

5

Ούτε υπάρχει κάποια μαγεία, όχι τουλάχιστον στην αρχή, απλά είναι φυτά σε γλαστράκια.

Είναι αυτό που τους κάνουμε, η χειραγώγηση που υφίστανται, που τα κάνει τελικά τόσο διαφορετικά από τα υπόλοιπα φυτά.

Εάν λοιπόν μετά απ΄αυτά είστε έτοιμοι να αγοράσετε ένα bonsaiέχοντας τη θέληση και τη διάθεση να μάθετε από τα λάθη σας και θέλετε να κάνετε μια ειλικρινή προσπάθεια με μπόλικο μεράκι, είναι σίγουρο ότι τα Bonsai θα γίνουν το αγαπημένο σας χόμπι και ασχολία για μια ολόκληρη ζωή.

Πηγή

BonsaiMary