azalea2

  Τα bonsai και prebonsai γενικά με τόση φροντίδα που τους παρέχουμε είναι ανθεκτικά δέντρα και συνήθως επιβιώνουν επί μακρόν. Μια εξαίρεση πάντως σε αυτό είναι όταν έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πέρα από κάποια είδη που είναι ενδημικά σε υψηλής θερμότητας κλιματολογικές περιοχές, τα περισσότερα δέντρα θα αρχίσουν να υποφέρουν όταν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από 32-35 βαθμούς Κελσίου και συχνά η διατήρηση για αρκετές μέρες θερμοκρασιών πάνω από 38 βαθμούς μπορεί να αποβεί μοιραία.


Υπάρχουν λοιπόν κάποιες συμβουλές για να τα κρατήσουμε ασφαλή.


1 – Μεταφορά του δέντρου σε ένα μέρος ελεγχόμενης θερμοκρασίας.

Ακόμη κι αν το bonsai είναι ένα από αυτά που ονομάζουμε “εξωτερικού χώρου”, η μεταφορά του σε κλιματιζόμενο εσωτερικό χώρο (μόνο για ένα μικρό διάστημα και για τις θερμότερες ώρες της ημέρας) ή καλύτερα σε ένα καλά αεριζόμενο θερμοκήπιο είναι πιθανώς μια καλή ιδέα εάν περιμένουμε καύσωνες. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, πρέπει τουλάχιστον να κανονίσουμε τα δέντρα να βρίσκονται σε περισσότερη σκιά.

καλοκαιρινη προστασια μπονσαι 1

2 – Νερό, νερό, νερό!

Για τα δέντρα εξωτερικού χώρου το υπερβολικό πότισμα το καλοκαίρι είναι σχεδόν αδύνατο. Χρειάζονται και την τελευταία σταγόνα που μπορούν να πάρουν. Ίσως βρείτε τον εαυτό σας να τα ποτίζει ακόμη και 3 φορές την ημέρα. Είναι πράγματι εκπληκτικό πώς το νερό εξατμίζεται από το υπόστρωμα του δοχείου κατά τη διάρκεια του καυτού καλοκαιριού σε σύγκριση με άλλες εποχές.

 καλοκαιρινη προστασια μπονσαι 2
 

3 – Χρησιμοποιείστε λεπτό ψεκασμό για τα φύλλα.

 Είναι καλή ιδέα να κρατάμε τα φύλλα ενυδατωμένα στις ζέστες, όπως και το υπόστρωμα, αλλά εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος. Οι σταγόνες του νερού πάνω στα φύλλα συμπεριφέρονται όπως ένας μεγεθυντικός φακός όταν ο ήλιος αρχίζει να καίει. Αντί να ενυδατώσουν τα φύλλα, οι σταγόνες νερού μπορεί να τα κάψουν. Έτσι είναι χρήσιμο να χρησιμοποιούμε ψεκαστήρα με πολύ μικρές τρύπες που ρίχνει στα φύλλα πολύ μικρές σταγονίτσες οι οποίες απορροφούνται πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι οι μεγάλες σταγόνες. Η ώρα του ψεκασμού είναι επίσης πολύ σημαντική. Καλύτερα να ψεκάζουμε ή πολύ νωρίς το πρωί ή όταν πέσει ο ήλιος για να αποφύγουμε καψίματα στα φύλλα.

καλοκαιρινη προστασια μπονσαι 3    

4 – Μη χρησιμοποιείτε το καλοκαίρι χημικά λιπάσματα υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο.

 Τέτοιου είδους λιπάσματα ούτως ή άλλως δεν κάνουν καλό στο υπόστρωμα και τα δέντρα μας γενικότερα, ακόμα και σε εποχές με φυσιολογικές θερμοκρασίες και θα πρέπει να τα αποφεύγουμε. Ειδικά όμως όταν χρησιμοποιούνται μέσα στο καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποβούν μοιραία. Απαιτούν από το δέντρο να ξοδέψει μεγάλες ποσότητες ενέργειας προκειμένου να διασπαστούν και το καλοκαίρι τα δέντρα χρειάζονται αυτή την ενέργεια για να παραμείνουν ζωντανά. Καλό είναι να παραμένουμε σε οργανικά λιπάσματα αργής αποδέσμευσης των συστατικών τους και χαμηλής περιεκτικότητας σε άζωτο, για να μην στρεσάρουμε το δέντρο μας.

 καλοκαιρινη προστασια μπονσαι 4   

Εάν μένετε σε περιοχές που το καλοκαίρι είναι πολύ θερμό, θα πρέπει να σταματάτε την λίπανση των δέντρων κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

 
5 – Απλώστε στην επιφάνεια του υποστρώματος βρύα ή εναλλακτικά ελαφρόπετρα.

Εάν θέλετε να δράσετε προληπτικά – κάτι που είναι καλή ιδέα – με το ξεκίνημα της ζέστης είναι η κατάλληλη εποχή να σκεπάσουμε την επιφάνεια του υποστρώματος με διάφορα βρύα (με τα σφάγνα να αποτελούν την καλύτερη επιλογή). Μόνο βέβαια για το δύσκολο διάστημα. Μετά πρέπει να αφαιρούνται, γιατί από ένα σημείο και μετά δημιουργούν προβλήματα σωστού αερισμού του υποστρώματος. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελαφρόπετρα 6-12 χιλ. κατά την διάρκεια όλου του έτους χωρίς πρόβλημα. Και τα δύο βοηθούν το καλοκαίρι παρέχοντας μια σχετική μόνωση από υψηλή θερμότητα στις ρίζες, αλλά και κατακρατώντας την υγρασία του υποστρώματος.

 καλοκαιρινη προστασια μπονσαι 5
καλοκαιρινη προστασια μπονσαι 6 
 

6 – Παρατηρείστε τα φύλλα των δέντρων σας τακτικά.

Τα περισσότερα bonsai δείχνουν τα πρώιμα σημάδια κάποιας αρρώστιας πρώτα στα φύλλα τους. Αν τα φύλλα στο δέντρο σας αρχίζουν να κιτρινίζουν ή ακόμη χειρότερα να μαυρίζουν, αυτό αποτελεί συναγερμό ότι η ζέστη αρχίζει να βλάπτει το δέντρο. Αντιδράστε άμεσα με πιο τακτικό πότισμα και ψεκασμό στα φύλλα το βράδυ, περισσότερη σκιά και ό,τι άλλο κρίνετε σωστό μέχρι το δέντρο να αρχίσει να επανέρχεται.

 καλοκαιρινη προστασια μπονσαι 7 καλοκαιρινη προστασια μπονσαι 8
 

Πηγές


bonsai4me.com
bonsaioutlet.com