Μια κοινή παρανόηση σχετικά με τα δέντρα bonsai είναι πως θα πρέπει να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους. Τα περισσότερα δέντρα πρέπει να τοποθετούνται σε εξωτερικό χώρο, να εκτίθενται στις τέσσερις εποχές, με τις αλλαγές θερμοκρασίας και σχετικά υψηλή υγρασία.

 outdoor

Πώς να επιλέξω είδος δέντρου;

  Έχετε κήπο ή μπαλκόνι και μπορείτε να έχετε δέντρο bonsai σε εξωτερικό χώρο. Τι είδους όμως;

  Το πιο σημαντικό που πρέπει να σκεφτείτε είναι τι συνθήκες μπορείτε να προσφέρετε στο δέντρο και ποια είδη μπορούν να ζήσουν υπό αυτές τις συνθήκες. Μια καλή ιδέα είναι πάντα να διαλέξετε ένα δέντρο που φύεται στην περιοχή, αλλά να έχετε υπόψη σας πως πολλά από τα δέντρα που αντέχουν τον παγετό χρειάζονται προστασία απ’ αυτόν εφ’ όσον φυτευτούν σε ρηχό δοχείο.


Το κλίμα της περιοχής

  Σε περιοχές με υποτροπικό ή μεσογειακό κλίμα μπορείτε να διατηρήσετε σε εξωτερικό χώρο πολλά είδη δέντρων που δεν αντέχουν τον παγετό, κάποια είδη όμως πρέπει να προστατευθούν από τη ζέστη και την έντονη ηλιοφάνεια.

  Η ελιά (Olea europea), η ροδιά (Punica granatum), η φουξία, η κινεζική φτελιά  (Ulmus parvifolia), η μουριά (Morus), η βελανιδιά (Quercus suber), η κινεζική αγριομυρτιά (Ligustrum sinensis) είναι απόλυτα κατάλληλα. Κάποια είδη σφενδάμου (Acer palmatum, Acer buergerianum) μπορούν να αναπτυχθούν καλά αν οι χειμώνες στην περιοχή είναι αρκετά δροσεροί, ώστε να μπορούν να μπουν σε χειμερία νάρκη. Το αμερικανικό hackberry (Celtis sinensis), η ιαπωνική μαύρη πεύκη (Pinus thunbergii), το κυπαρίσσι (Taxodium distichum) και κάποια μεσογειακά είδη άρκευθου μπορούν επίσης να αναπτυχθούν πολύ καλά σε υποτροπικό και μεσογειακό κλίμα. Οι κερασιές (Prunus), οι μηλιές (Malus) και άλλα είδη που χρειάζονται πιο ψυχρό κλίμα μάλλον δεν θα αναπτυχθούν σωστά.

  Περιοχές με εύκρατο κλίμα είναι καλές για διάφορα είδη δέντρων, ειδικά η πλειονότητα των εισαγόμενων ιαπωνικών ειδών μπορεί να καλλιεργηθεί επιτυχώς. Υποτροπικά και μεσογειακά δέντρα μπορούν επίσης να επιλεγούν, αν είναι δυνατή η προστασία τους από τον πάγο, μέσα σ’ ένα θερμοκήπιο για παράδειγμα.

  Σε παραθαλάσσιες περιοχές με υγρά καλοκαίρια ίσως να χρειαστείτε υπόστρωμα με πολύ καλή αποστράγγιση, ενώ μερικά είδη που χρειάζονται πολλή ηλιοφάνεια ίσως να μην είναι απόλυτα ευχαριστημένα.

 

  Σε ηπειρωτικά κλίματα με ζεστά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες θα πρέπει να παρέχετε σχετική σκιά το καλοκαίρι και καλή προστασία από τον πάγο, αν δε θέλετε να περιοριστείτε  σε λίγα πολύ σκληραγωγημένα τοπικά είδη δέντρων.

 

Ειδικές συνθήκες στο μπαλκόνι/κήπο σας

   Είναι σημαντικό να εξετάσετε τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας. Αν έχετε πολύ ήλιο όλη την ημέρα, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ πολλών ειδών δέντρων, αλλά ίσως να χρειαστείτε κάποια δίχτυα σκίασης για ορισμένα ευαίσθητα είδη, ειδικά αν τα bonsaiσας τοποθετηθούν σε χώρο στρωμένο και περιτριγυρισμένο από τοίχους. Ένας κήπος με γρασίδι, θάμνους και φράχτες μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά, γιατί η υγρασία του αέρα είναι συνήθως πολύ υψηλότερη.

  Αν ζείτε σε περιοχή με συνεχείς ανέμους, τα δέντρα σας θα χρειαστούν περισσότερο νερό, ενώ δεν θα μολυνθούν τόσο εύκολα από μύκητες ή παράσιτα.

  Στην περίπτωση που έχετε πολύ σκιερό κήπο ή μπαλκόνι με βόρειο ή ανατολικό προσανατολισμό, έχετε μόνο λίγες εναλλακτικές. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε ένα πουρνάρι ή χαμαικυπάρισσο, τα οποία μπορεί να επιβιώσουν, δεν θα είναι όμως και απόλυτα ευτυχή. Καλύτερα να προσπαθήσετε να φέρετε περισσότερο φως στον κήπο σας, κόβοντας πχ ψηλά δέντρα ή κονταίνοντας φράχτες, αλλιώς καλύτερα να δοκιμάσετε σε άλλο σημείο.

 

Προσωπικό γούστο

 

  Το προσωπικό σας γούστο είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στη λήψη μιας απόφασης. Κάποιοι άνθρωποι λατρεύουν τα δέντρα που ανθοφορούν, όπως η αζαλέα, ή ονειρεύονται μιαμηλιά bonsai μικροσκοπικούς καρπούς το φθινόπωρο, ενώ άλλοι προτιμούν τους αρκεύθους ή τα πεύκα. Αν θέλετε να προμηθευτείτε κάποιο πολύ συγκεκριμένο είδος δέντρου, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε πρώτα πλήρως για το αν μπορεί να ζήσει στο κλίμα της περιοχής ή στον κήπο σας, καθώς και τι θα χρειαστείτε για να του παράσχετε τις συνθήκες που έχει ανάγκη, όπως πχ ένα θερμοκήπιο τον χειμώνα, δίχτυα σκίασης ή μια ιδιαίτερα ηλιόλουστη γωνιά. Αν αυτό είναι αδύνατο, καλύτερα να μην αγοράσετε το δέντρο που θέλετε. Δεν είναι ωραίο να το παρακολουθείτε να γίνεται σιγά σιγά αδύναμο, να αρρωσταίνει και τελικά να πεθαίνει.

 

Φροντίδα δέντρων bonsai εξωτερικού χώρου

 

  Η φροντίδα ενός δέντρου bonsai εξωτερικού χώρου είναι διαφορετική από αυτή που χρειάζονται τα υπόλοιπα δέντρα σε γλάστρα. Ο κύριος λόγος είναι ότι τα bonsai φυτεύονται σε μικρά δοχεία και κατά συνέπεια έχουν περιορισμένες δυνατότητες αποθήκευσης θρεπτικών συστατικών και νερού. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως τα δέντρα bonsai από εύκρατα κλίματα χρειάζονται την περίοδο χειμερίας νάρκης τους, όμως τα περισσότερα είδη έχουν ανάγκη προστασίας από τον πάγο και τους ισχυρούς ανέμους κατά τη διάρκειά της.

 

 

Εξειδικευμένη φροντίδα δέντρων bonsaiεξωτερικού χώρου

 

Φως

  Τα περισσότερα bonsai εξωτερικού χώρου χρειάζονται ηλιακό φως για μερικές τουλάχιστον ώρες την ημέρα. Διαφορετικά οι κόμβοι και τα φύλλα θα μεγαλώσουν υπερβολικά και έχουν τάση να κολλάνε ασθένειες και παράσιτα. Τα περισσότερα κωνοφόρα θα πρέπει να τοποθετούνται σε πλήρη ήλιο για να αναπτυχθούν σωστά.

 

Υγρασία

  Τις ζεστές μέρες σε πλακόστρωτο χώρο περιτριγυρισμένο από τοίχους τα δέντρα μπορεί να υποφέρουν από τη χαμηλή υγρασία. Μπορείτε να αυξήσετε την υγρασία κοντά στα bonsai σας τοποθετώντας έναν δίσκο γεμάτο με νερό, καθώς και ψεκάζοντας τα δέντρα σας μερικές φορές τη μέρα. Βοηθά επίσης να βρέχετε τα ράφια, τα πατώματα και τους τοίχους γύρω απ’ τα δέντρα.

 

Πότισμα & Λίπανση

  Ο σπουδαιότερος κανόνας είναι: μην ποτίζετε με σταθερό πρόγραμμα. Παρακολουθείστε τα δέντρα σας και ποτίστε μόνο όταν το χρειάζονται. Αυτό μπορεί να είναι μία φορά στις τρεις μέρες ή αρκετές φορές τη μέρα, ανάλογα με τον καιρό, το είδος και το μέγεθος.

 

Θερμοκρασία

  Τα δέντρα εξωτερικού χώρου μπορούν να υπομείνουν υψηλές θερμοκρασίες, όπως και πολύ κρύο καιρό, αν βέβαια έχουν σωστή φροντίδα. Είναι σημαντικό για τα περισσότερα είδη να προστατεύονται από τον παγετό τον χειμώνα. Την άνοιξη, όταν εμφανίζονται τα νέα φύλλα, φροντίστε να προστατεύονται τα δέντρα σας ακόμα κι απ’ τον ελαφρύ παγετό της νύχτας.

 

  Συνοψίζοντας, βεβαιωθείτε πως θα επιλέξετε το σωστό είδος δέντρου και λάβετε υπόψη σας τις ειδικές οδηγίες φροντίδας για δέντρα εξωτερικού χώρου και όλα θα πάνε καλά!

 

Πηγή

bonsaiempire.com