Μια κοινή παρανόηση σχετικά με τα δέντρα bonsai είναι πως θα πρέπει να τοποθετούνται σε εσωτερικούς χώρους. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα δέντρα bonsai πρέπει να βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, όπου θα εκτίθενται στις εποχές του χρόνου, ακριβώς όπως και τα φυσιολογικά δέντρα. Μόνο τα τροπικά και υποτροπικά φυτά μπορούν να επιβιώσουν στο κλίμα του εσωτερικού του σπιτιού σας, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ficusginseng

 

Χρειάζομαι τροπικό δέντρο bonsai. Τι είδους;

  Υπάρχουν διάφορα δέντρα που μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικό χώρο, το πιο συνηθισμένο όμως μακράν, και το πιο εύκολο στη φροντίδα, είναι ο φίκος (ficusretusa ή ginseng). Είναι ανθεκτικός στη μειωμένη υγρασία και μπορεί να ανεχτεί πολλά, μια καλή επιλογή για αρχάριους. Άλλα δημοφιλή bonsai εσωτερικού χώρου είναι η πορτουλακάρια, το λιγούστρο, η καρμόνα, η σεφλέρα και η σαγκερέτια.

 

Γιατί δεν μπορώ να κρατήσω μη τροπικά δέντρα bonsai σε εσωτερικό χώρο;

  Όπως ειπώθηκε και πιο πάνω, ο σημαντικότερος λόγος είναι πως τα δέντρα εύκρατων ζωνών έχουν ανάγκη μια περίοδο αδράνειας (τον χειμώνα). Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται ο ετήσιος κύκλος ανάπτυξης και το δέντρο προετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο, ο οποίος θα ξεκινήσει ξανά νωρίς την άνοιξη. Το δέντρο καθίσταται αδρανές όταν οι θερμοκρασίες και η ένταση του φωτός σταδιακά μειώνονται με το πέρασμα αρκετών εβδομάδων,  κάτι που δε θα συνέβαινε αν κρατούσατε τα δέντρα σε εσωτερικό χώρο.

 

Φροντίδα για δέντρα bonsai εσωτερικού χώρου

  Η φροντίδα ενός bonsai εσωτερικού χώρου είναι διαφορετική από αυτή των συνηθισμένων οικιακών δέντρων σε γλάστρα. Ο κύριος λόγος είναι πως τα bonsai είναι φυτεμένα σε πολύ μικρά δοχεία και ως εκ τούτου έχουν περιορισμένες δυνατότητες αποθήκευσης θρεπτικών στοιχείων και νερού. Ακόμα σπουδαιότερο, τα τροπικά δέντρα είναι συνηθισμένα σε πολύ φως και υψηλά επίπεδα υγρασίας, συνθήκες που είναι δύσκολο να δημιουργηθούν σε εσωτερικό χώρο.

 carmona

Εξειδικευμένη φροντίδα για δέντρα bonsai εσωτερικού χώρου

  Φως

 

  Το κύριο πρόβλημα στη συντήρηση ενός τροπικού δέντρου bonsai είναι η ένταση του φωτός σε εσωτερικό χώρο, που είναι πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι έξω. Τα δέντρα δεν πεθαίνουν αμέσως όταν η ένταση του φωτός είναι χαμηλή, αλλά μειώνεται η ανάπτυξή τους, προκαλώντας σταδιακά αδυναμία στο φυτό. Ως εκ τούτου, βεβαιωθείτε πως θα τοποθετήσετε το bonsai σας σε φωτεινό σημείο, κατά προτίμηση απευθείας μπροστά σ’ ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό.

  Ακόμα κι όταν όμως υπάρχει τέτοιο παράθυρο, υπάρχει πιθανότητα η ένταση του φωτός να εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή. Ο τεχνητός φωτισμός μπορεί να βοηθήσει, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα λάμπες φθορισμού με φάσμα ακτινοβολίας φιλικό για την ανάπτυξη ή φωτισμό που διαχέει φως για περίπου 10 ώρες την ημέρα.

 

Υγρασία

  Άλλο ένα ζήτημα που προκύπτει κρατώντας ένα τροπικό δέντρο bonsai σε εσωτερικό χώρο είναι πως αυτό χρειάζεται σχετικά υψηλά επίπεδα υγρασίας, πολύ υψηλότερα από τις συνθήκες που επικρατούν στο σπίτι μας – ειδικά όταν χρησιμοποιούμε κεντρική θέρμανση ή κλιματισμό. Μπορείτε να αυξήσετε την υγρασία κοντά στο δέντρο σας τοποθετώντας έναν δίσκο με νερό και ψεκάζοντας το δέντρο μερικές φορές κάθε μέρα. Βοηθά επίσης να κυκλοφορεί αέρας απ’ το εξωτερικό του σπιτιού, ανοίγοντας ένα παράθυρο κατά τη διάρκεια της μέρας.

 

Πότισμα & Λίπανση

  Ο σημαντικότερος κανόνας είναι: μην ποτίζετε το δέντρο με πρόγραμμα. Αγνοείστε την ταμπέλα που πιθανώς να βρίσκεται πάνω στο bonsaiσας και η οποία λέει πως πρέπει να το ποτίζετε κάθε «x» μέρες. Αντίθετα, παρακολουθείστε το δέντρο σας και ποτίστε το μόνο όποτε χρειάζεται.

 

Θερμοκρασία

  Τα τροπικά είδη δέντρων χρειάζονται σχετικά υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, παρόμοιες με τις συνηθισμένες θερμοκρασίες του σαλονιού σας. Τα υποτροπικά bonsai μπορούν να αντέξουν και κάπως χαμηλότερες θερμοκρασίες και γενικά τα πάνε μια χαρά όταν κατά τη χειμερινή περίοδο απολαμβάνουν θερμοκρασίες αρκετά χαμηλότερες από τις συνήθεις των δωματίων σας.

 

   Συνοψίζοντας, βεβαιωθείτε πως θα επιλέξετε το σωστό είδος δέντρου και λάβετε υπόψη σας τις ειδικές οδηγίες φροντίδας για δέντρα εξωτερικού χώρου και όλα θα πάνε καλά!

 

Πηγή

bonsaiempire.com