Για κάθε εργασία που γίνεται σε δέντρα μπονσάι υπάρχει κι ένα συγκεκριμένο εργαλείο, η χρήση του οποίου το κάνει αυτομάτως το «ιδανικό» για την εργασία αυτή και για την επίτευξη του  καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

  Τα εργαλεία για δέντρα μπονσάι ανάγονται χιλιάδες χρόνια πίσω-όσα και η ίδια η τέχνη των μπονσάι. Η ποικιλία, συνεπώς, αλλά και εξειδίκευση των εργαλείων σήμερα είναι τεράστια και δεν καθιστά αναγκαία, ούτε συνετή την αγορά πλήρους σετ εργαλείων από αρχάριους. Η συλλογή των εργαλείων είθισται να αυξάνεται με ρυθμό ανάλογο της αύξησης του ενδιαφέροντος για την τέχνη των μπονσάι.

  Είναι εύλογο το πρώτο εργαλείο που αγοράζει κανείς όταν μυείται για πρώτη φορά στην τέχνη των μπονσάι να είναι ένα καλό ψαλίδι, προκειμένου να διατηρήσει το σχήμα του νέου του δέντρου. Στην αγορά κυκλοφορούν ψαλίδια σε πολλές ποιότητες, ωστόσο ένας αρχάριος μπορεί να κάνει τη δουλειά του άνετα με ένα σχετικά οικονομικό ψαλίδι.

  Πάμε όμως να δούμε πιο αναλυτικά τα σετ εργαλείων που απαιτούνται ανάλογα με το επίπεδο ενασχόλησης με την τέχνη των μπονσάι.