Ο Ιβίσκος είναι ένα διαδεδομένο είδος στην χώρα μας, το οποίο χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό σε κήπους και δρόμους λόγω της πλούσιας ανθοφορίας του. Είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και εύκολο στην αναπαραγωγή του.

3

Ως bonsai είναι εύκολος στην καλλιέργεια και στη διαμόρφωσή του και δεν απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς και εξειδικευμένη φροντίδα. Λόγω του μεγέθους των φύλλων και των ανθέων ο Ιβίσκος τείνει να δείχνει καλύτερος ως μεγάλο bonsai. Μεγαλώνει γρήγορα και η δημιουργία ενός παχύ κορμού είναι εύκολη αν τον φυτέψουμε σε ένα μεγάλο δοχείο ή στο χώμα. Επειδή είναι εύκολο να αναπτυχθεί πρέπει να προσέξουμε κατά την απόκτησή του το χρώμα και το μέγεθος του άνθους, καθώς είναι το μόνο πράγμα στο δένδρο που δεν θα μπορούμε να αλλάξουμε. Υπάρχουν επίσης, ποικιλίες «νάνοι» στα φυτώρια, οι οποίες μπορεί να είναι περισσότερο προσαρμόσιμες για bonsai. Ιδιαίτερα κατάλληλα ως είδη για bonsai είναι δύο.

1

  1. Ο Ιβίσκος ο Συριακός (Hibiscus Syriacus, Rose of Sharon ή Purple Hibiscus). Aυτή η ποικιλία είναι ιδιαίτερα ανθεκτική τον χειμώνα σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Τα άνθη του είναι πάντα αποχρώσεις του μωβ, από της ανοικτής λεβάντας έως και του σκούρου μωβ.
  2. Ο κινεζικός ιβίσκος (ΗibiscusSinensis, ChineseHibiscus) είναι η ποικιλία που βλέπουμε συχνά στο αυτί μιας κοπέλας από την Πολυνησία. Τον χειμώνα αντέχει σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, αλλά μπορεί να γίνει ημιφυλλοβόλος ή πλήρως φυλλοβόλος, εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Ο Κινεζικός ιβίσκος έχει υβριδοποιηθεί εκτενώς και τα άνθη του έχουν μια ευρεία ποικιλία χρωμάτων ή και συνδυασμών αυτών.

Τοποθέτηση

Ο Ιβίσκος ανέχεται τη σκιά, αλλά μεγαλώνει καλά και σε πλήρη έκθεση στον ήλιο, ειδικά αν θέλουμε πλούσια ανθοφορία. Χρειάζεται προστασία όμως από το κρύο. Ο Κινεζικός Ιβίσκος κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου χάνει τα φύλλα του και σε θερμοκρασίες ψύχους μπορεί να πάθει ζημιά ή και να ξεραθεί. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο Συριακός Ιβίσκος είναι περισσότερο ανθεκτικός στο ψύχος, αλλά παρ’ όλα αυτά χρειάζεται κάποια προστασία.

Πότισμα

Xρειάζεται τόσο νερό, όσο να μη στεγνώνει το χώμα, αλλά επαρκή ποσότητα για μια πλούσια ανθοφορία και για την αποφυγή της φυλλόπτωσης.

 2

Χώμα

Επειδή ο Ιβίσκος προτιμά την υγρασία, είναι καλό το μείγμα του χώματος να κρατά περισσότερο νερό, αλλά να αποστραγγίζει καλά. Ένας συνδυασμός 40% οργανικού και 60% ανόργανου χώματος είναι κατάλληλος, αλλά παρ’ όλα αυτά θα χρειαστεί και επιπλέον λίπανση για την καλή κατάσταση των φύλλων και για μια πλούσια ανθοφορία.

Λίπανση

Ένα λίπασμα γενικής χρήσεως είναι το πιο κατάλληλο. Καλή λίπανση κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης. Ο Ιβίσκος είναι ιδιότροπος όσον αφορά το επίπεδο των θρεπτικών συστατικών στο χώμα. Με καλή λίπανση θα έχουμε φύλλα εντόνου χρώματος και πλούσια ανθοφορία, ενώ με ελλιπή θα έχουμε φύλλα ανοιχτόχρωμα και λίγα έως καθόλου άνθη. Τα οργανικά λιπάσματα λειτουργούν καλύτερα από τα χημικά.

Κλάδεμα / Συρμάτωμα

Ο Ιβίσκος μπορεί να διαμορφωθεί εύκολα με κλάδεμα, μιας και νέοι οφθαλμοί εμφανίζονται εύκολα και στο παλαιότερο τμήμα του κορμού. Μεγαλώνει αρκετά γρήγορα οπότε χρειάζεται τακτικό κλάδεμα στο οποίο ανταποκρίνεται καλά. Επειδή τα άνθη αναπτύσσονται στο νέο κλαδί της περιόδου, καλό είναι να αναβάλλουμε το βαρύ κλάδεμα για το φθινόπωρο, αφού αυτά έχουν πέσει. Το μέγεθος των φύλλων ελέγχεται με το κλάδεμα τους ή με την επιλογή ποικιλίας με μικρότερα φύλλα. Ανταποκρίνεται επίσης καλά και στο συρμάτωμα, αλλά με προσοχή, γιατί ο φλοιός είναι λεπτός, πληγώνεται εύκολα και μπορεί να χαραχθεί από το σύρμα, εάν αυτό παραμείνει περισσότερο χρόνο. Τα κλαδιά επίσης είναι αρκετά εύθραυστα εκτός από τα νεαρότερα, τα οποία είναι ελαστικότερα. Το συρμάτωμα μπορεί να γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στυλ

Ο Ιβίσκος μπορεί να διαμορφωθεί σε οποιοδήποτε στυλ. Το στυλ «δάσος» είναι δύσκολο για τον Ιβίσκο, όσον αφορά το μέγεθος των φύλλων και το χρώμα των ανθέων, εκτός κι αν όλα τα δένδρα προέλθουν από το ίδιο μητρικό φυτό.

Αναπαραγωγή

Ο Ιβίσκος αναπαράγεται εύκολα από μοσχεύματα ή καταβολάδες. Στις θερμές περιόδους μπορούμε να τοποθετήσουμε μοσχεύματα απευθείας σε καλό χώμα χωρίς ορμόνη ριζοβολίας. Αμέσως θα αναπτυχθούν ρίζες και νέα βλάστηση εφ’ όσον ο καιρός παραμένει θερμός.

 4

Μεταφύτευση

Το δένδρο χρειάζεται ετήσια μεταφύτευση σε καλά αποστραγγιζόμενο και όξινο χώμα.

Πηγές

bonsai-bci.com

guide.makebonsai.com

kuromatsubonsai.com