Γενικά

  Οι καρπίνοι  ανήκουν στην κατηγορία των σημυδοειδών (betulaceae). Το  γένος Καρπίνος περιλαμβάνει 30-40 είδη που ευδοκιμούν σε υψόμετρο 200-1200 μέτρων στο βόρειο εύκρατο ημισφαίριο, σε μεικτά δάση πλατύφυλλων, σε εδάφη όξινα, χαλαρά και γόνιμα με καλή αποστράγγιση. Στην Ελλάδα απαντώνται 2 είδη: Ο καρπίνος ο σημυδοειδής (carpinus betulus), αγριοτσουκνίδα ή γαύρος και ο καρπίνος ο ανατολικός (carpinus orientalis), σκυλόγαυρος ή γαύρος. Είναι φυλλοβόλα δέντρα με τελικό ύψος τα 20 μέτρα περίπου και διάμετρο κορμού τα 12 μέτρα. Η κόμη του είναι πυκνή, κανονική με επαλλάσσοντα* σκουροπράσινα φύλλα, ωοειδή, οξυκόρυφα, με πριονωτές παρυφές και εμφανείς νευρώσεις, παρουσιάζουν δε τρίχες στις νευρώσεις της κάτω επιφάνειας των φύλλων.

  Στην αγγλοσαξωνική γλώσσα έχει το προσωνύμιο σιδηρόξυλο (ironwood, Η.Π.Α.), κερατόξυλο (hornbeam, Μεγ. Βρετανία) και χρυσόξυλο (Καναδάς) από την σκληρότητα του ξύλου του, το οποίο δύσκολα κατεργάζεται και χρησιμοποιείτο συνήθως για την κατασκευή πλοίων και ξύλινων εργαλείων.

 

καρπίνος μπονσάι

  Τα άνθη του είναι κρεμαστοί ίουλοι, κιτρινο-πράσινοι τα αρσενικά και πρασινωπά  τα θηλυκά, που γονιμοποιούνται με την βοήθεια του αέρα. Είναι δέντρο μόνοικο (αρσενικά και θηλυκά άνθη στο ίδιο δέντρο). Οι καρποί του κρεμαστοί, στρογγυλωπά ραβδωτά κάρυα με τρίλοβα πτερύγια. Ο Ανατολικός (C. Orientalis) διαφέρει του Σημυδοειδούς (C. Betulus) στο ότι είναι δέντρο μικρότερο και με μικρότερα φύλλα.

 Ο καρπίνος είναι δέντρο βραδείας ανάπτυξης. Το φθινόπωρο τα φύλλα του χρωματίζονται από κίτρινο έως πορτοκαλί και δίνουν μια πολύ ωραία χρυσαφένια όψη στο δέντρο την συγκεκριμένη  εποχή.

 

καρπίνος μπονσάι