1

     Η Λικιδάμβαρη (Liquidambar ή Sweetgum στα Αγγλικά) είναι ένα γένος φυλλοβόλων δέντρων που αποτελείται από τα παρακάτω είδη:

  • LiquidambaracalysinaChang'sSweetgum (Κεντρική και Νότια Κίνα)
  • LiquidambarformosanaChineseSweetgumFormosanSweetgum (Κεντρική – Νότια Κίνα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταιβάν. Λάος και Βιετνάμ)
  • Liquidambar orientalis – Oriental Sweetgum or Turkish Sweetgum (ΝότιαΤουρκία, ΕλλάδαΡόδος).
  • LiquidambarstyracifluaAmericanSweetgum (Βόρειο-Ανατολικές ΗΠΑ και επίσης Μεξικό και Ονδούρα)

2

Το γένος αυτό είναι ένα ζωντανό απολίθωμα και είναι γνωστό στα αρχεία απολιθωμάτων από την κρητιδική ακόμη περίοδο πριν 100 εκ. χρόνια.

3

H επιστημονική (Liquidambar) αλλά και η κοινή της ονομασία (Sweetgum) αναφέρονται στον ρητινώδη χυμό που εξάγεται όταν χαράσσεται ο κορμός.

Liquid = υγρό + amber (ambar)=κεχριμπάρι

4

Πρόκειται για μεγάλα αιωνόβια δέντρα που φτάνουν σε ύψος τα 25-40 μέτρα. Τα φύλλα έχουν σχήμα παλάμης με 5 λοβούς, μήκος 12,5-20 εκ. και έχουν ευχάριστο άρωμα όταν τριφτούν.

Βρίσκεται σε μεγάλα αστικά κέντρα σε κήπους και πάρκα, δεδομένης της κωνικής κόμης του, η οποία αναπτύσσεται ομοιόμορφα και δεν χρειάζεται κλάδεμα. Φέρει φύλλωμα σπάνιας ομορφιάς το οποίο έχει χρώμα σκούρο πράσινο, ενώ το φθινόπωρο το χρώμα στα φύλλα μεταβάλλεται σε λαμπρό πορτοκαλί - κόκκινο πορφυρό. Ανθίζει νωρίς την άνοιξη και τα άνθη της μετατρέπονται σε μικρές σφαιρικές κάψουλες.
Ως δέντρο έχει μεγάλη αντοχή στις παγωνιές κα ιπροσαρμοστικότητα σε κάθε έδαφος.

5

Καλλιέργεια Λικιδάμβαρης για δημιουργία bonsai