ΦΙΛΥΡΑ – ΦΛΑΜΟΥΡΙΑ / TILIA / LIME

limebonsai7

   Οι Φιλύρες αποτελούν ένα είδος που περιλαμβάνει περίπου 30 φυλλοβόλα είδη. Αναπτύσσονται σε βόρεια εύκρατα κλίματα, σε δασώδεις περιοχές στην Ευρώπη, την Ασία και την Βόρεια Αμερική. Ο ακριβής αριθμός ειδών δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς πολλά ή και τα περισσότερα από αυτά υβριδοποιούνται εύκολα, τόσο στη φύση όσο και μέσω της ανθρώπινης παρέμβασης.

limebonsai1

Στα Ελληνικά αναφέρεται, εκτός της ονομασίας Φιλύρα, και ως Φλαμουριά, Φλαμούρι, Λίπα. Η επίσημη Λατινική βοτανολογική της ονομασία είναι Tilia, ενώ η κοινή διεθνής ονομασία της είναι Lime ( δεν έχει σχέση με το εσπεριδοειδές Lime).

Oι Φιλύρες είναι μεγάλα φυλλοβόλα δέντραπου συνήθως φτάνουν τα 20 με 40 μέτρα σε ύψος, με πλάγια-καρδιόσχημα φύλλα. Τα φύλλα είναι εναλλασσόμενα, απλά, δίσειρα, συνήθως καρδιοειδή, οδοντωτά. Τα άνθη είναι αρρενοθήλεα, ωχρόλευκα, ακτινόμορφα, 5μερή, με πολυάριθμους στήμονες, εύοσμα. Ο καρπός είναι κάρυο με δύο σπέρματα.

tiliabonsai3

Ο κορμός τους έχει ομαλό, ασημί - γκρί φλοιό που με τα χρόνια αποκτά σχισμές. Ο ανθεκτικός κορμός της Φιλύρας στέκει σαν πυλώνας και τα κλαδιά υποδιαιρούνται σε πολυάριθμες διακλαδώσεις.

tiliabonsai2

Οι Φιλύρες συνιστώνται ως καλλωπιστικά δέντρα, όταν είναι επιθυμητή παχιά φυλλωσιά και καλή σκιά. Το δέντρο παράγει αρωματικά και πλούσια σε νέκταρ λουλούδια τα οποία έχουν φαρμακευτικές  ιδιότητες.

Είναι πολύ σημαντικά φυτά για τους μελισσοκόμους, που παράγουν ένα πολύ χλωμό, αλλά γευστικό μέλι.

Τα λουλούδια χρησιμοποιούνται επίσης για την παρασκευή αφεψήματος γνωστού ως "τίλιο" και βάμματα.

Αυτή η χρήση είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ευρώπη, αλλά και στη Βόρεια Αμερική.

Tα πιο συνηθισμένα είδη της ελληνικής χλωρίδας είναι τα εξής:

Φιλύρα η κοινή (Tilia europaea)
Φιλύρα  η αργυρόφυλλος (Tilia alba)
Φιλύρα η καρδιόφυλλος (Tilia cordata)
Φιλύρα η πλατύφυλλος (Tilia platyphyllos).


Το είδος που χρησιμοποιείται περισσότερο για bonsai είναι η καρδιόφυλλος Φλαμουριά (Tilia cordata), αλλά θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν και άλλα είδη με μικρά φύλλα, όπως η κοινή Φιλύρα (Tilia europaea).

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΩΣ BONSAI

 

limebonsai4